Boje doma I
January 3, 2010  |  Boje i Stilovi, INTERIJERI

Boje su važne u mnogim područjima: prirodi, interijerima, hrani, modi i umjetnosti i da ih nema svakodnevnica bi nam sigurno bila puno tužnija. Čak nam je teško i zamisliti takav život.

U uređenju interijera boje i njihova kombinacija su možda i najvažniji čimbenik, a najveća inspiracija su nam svakako boje u prirodi.

Boje dijelimo na primarne (osnovne boje koje ne možemo dobiti miješanjem drugih boja), to su crvena, žutai plava, te na sekundarne (nastaju miješanjem primarnih boja), a to su zelena, ljubičasta i narančasta. Zelena nastaje miješanjem žute i plave, ljubičasta miješanjem plave i crvene, a narančasta se dobije od žute i crvene.

Tercijarne boje nastaju miješanjem primarnih i sekundarnih boja, npr. žuto-zelena, plavo-ljubičasta, crveno-narančasta i sl.

Boje također dijelimo i na tople (žuta, crvena, narančasta) i na hladne (plava, zelena, ljubičasta). Ova podjela dolazi iz naših asocijacija koje povezujemo s pojedinom bojom. Tako npr. žuta nas asocira na sunce koje je najveći izvor topline. Narančastu i žutu povezujemo sa vatrom, dakle za toplinu isto. Hladna voda nas asocira na plave ili zelene nijanse, također i plavkasta boja leda. Pojedine nijanse postaju toplije ako se miješaju sa žutom, a hladnije ako se miješaju sa plavom. Tople boje vizualno smanjuju, tj. približavaju predmete, a hladne udaljuju ili povećavaju prostor.

Za bijelu, crnu i sivu često kažemo da i nisu boje u pravom smislu riječi.

Boje u nama izazivaju i emocije, često možda nismo ni svjesni kako boja naše okoline utječe na naše veselo ili možda melankolično raspoloženje.

CRVENA:  boja strasti i ljubavi, budi nas i razdražuje, potiče apetit

ŽUTA:  potiče veselo i dobro raspoloženje

NARANČASTA:  izaziva životnu radost i dobro raspoloženje, potiče nas na rad

ZELENA:  boja strpljivosti, odmara nas, djeluje opuštajuće i smirujuće

PLAVA: osvježava, znači mudrost, usporava nas i smiruje

LJUBIČASTA:  boja inteligencije, daje dojam mističnosti i tajanstvenosti

Sada kada ovo znamo, trebamo se pitati da li je poželjnije u npr. spavaću sobu staviti crvenu boju koja nas razdražuje ili plavu ili zelenu koje djeluju opuštajuće. To su neke osnove koje trebamo znati o bojama, ali naravno kada biramo odgovarajuću boju u svome interijeru često se povodimo i za modom ili nekim našim osobnim afinitetima. Pravila nema, bitno je da se mi osjećamo ugodno i zadovoljno.

freshome

MALI TRIKOVI

Snaga boje u interijeru je jako velika i može nam pomoći da sakrijemo ili ispravimo neke nedostatke. Najvažnije je voditi računa da bojom možemo vizualno povećavati ili smanjivati veličinu neke prostorije.

U malim prostorijama ne treba koristiti tamne boje, nego isključivo bijelu ili neku jako svijetlu nijansu. Čak i u normalno velikim sobama nemojte na strop stavljati tamne boje, jer time vizualno “spuštate” visinu prostorije. Znači pravilan odabir za male ili uske prostorije su svjetle i hladnije nijanse. Isto pravilo vrijedi i za “podizanje” stropa. Koristite svjetliju i hladniju nijansu od one koju imate na zidovima. Najbolje je da bude bijele boje.

Tamne boje možete slobodno koristiti u većim sobama, ali i tada ne bih preporučila da ih ne kombinirate sa nekom svjetlom nijansom ili bijelom.

Ukoliko ne želite u svome predsoblju ili hodniku imati isključivo bijele boje, obojajte onda isključivo samo jedan zid nekom drugom bojom ili prekrijte tapetom.

Ukoliko zid neke sobe želite približiti (jer je soba predugačka), samo njega obojajte tamnijom nijansom, a ako želite kraću prostoriju produžiti, zid neka bude vrlo svjetao.

PRIRODNO SVJETLO U PROSTORIJI

Kada biramo boju zidova bitno je voditi računa i o količini prirodne svjetlosti koja ulazi u pojedinu prostoriju. Ako imate manje prozore ili je soba na sjevernoj strani, pa je i količina sunčeve svjetlosti koja ulazi u prostoriju manja, vodite računa da ipak izaberete svjetlije nijanse, čak i kada je soba veća, jer će se i manja količina prirodnog svjetla reflektirati po bijelim površinama i davati više osvjetljenosti unutra. Ukoliko kombinirate dvije boje na zidovima (npr. bijelu sa zelenom ili svjetlo zelenu sa tamno zelenom), vodite računa da zid nasuprot prozoru bude svjetliji, iz malo prije spomenutog razloga. Ovi nedostaci prirodnog svjetla se naravno mogu ispraviti umjetnom rasvjetom, ali nam nikako nije u interesu nepotrebno trošiti energiju tamo gdje sitnim trikovima možemo iskoristiti ono što već imamo.

Bitno je voditi računa i o klimatskom području u kojem živimo. Ako smo u toplim krajevima sa puno sunca i ljeti su visoke temperature, bolje je i za interijer (da ne spominjemo eksterijer, dakle za fasadu) koristiti bijelu ili neku svjetlu nijansu, jer tamne boje zadržavaju tj. više upijaju i zrače toplinu.

U zadnje vrijeme pojavljuju se teorije o učinku boja na zdravlje tj. mogućnosti liječenja bojama. Ukoliko vas zanima više informacija o kromoterapiji pogledajte na ovim stranicama www.mojdoktor.hr

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Crveno - crvene kuhinje
Ponekad moramo priznati da neke stvari ne možemo bolje z...
Interijeri – šarenilo u domu
Kuća u blizini Los Angelesa. Puna boja i života... inspir...
Metalna čipka – Cal Lane
Cal Lane je četrdesesetogodišnja umjetnica koja trenutno...
Tapete bojanka
Da su se tapete vratile u modu, to svi znamo. Tapete koje s...
Stol "brojke i slova"
Ponekad (i češće od toga) su najjednostavnije ideje ...
IXXI zidne foto pločice
Umjesto sada već standardnih zidnih foto tapeta stižu nam iz...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM