Police za sve i svašta I
January 10, 2010  |  INTERIJERI, Namještaj

Gotovo nezaobilazan detalj svakog doma su zidne police na koje odlažemo knjige, suvenire, razne nepotrebne poklone, igračke  i sve ono što nam ne treba ali nam je žao baciti! Ako se malo poigramo za izgledom police ona može predstavljati pravi ukras , pogotovo ako su nam zidovi prazni, bez slika ili nekog drugog detalja.

Vrlo jednostavne za izradu i montažu, omogućuju nam da iskušamo i svoje “sam-svoj-majstor” sposobnosti. Ako vam to ipak predstavlja preveliki pothvat, u trgovinama možemo naći i veliki izbor gotovih polica u svim mogućim bojama i materijalima, a često predstavljaju izazov i za priznate dizajnere namještaja.

Ovdje ću vam predložiti nekoliko ideja, a ostalo je u vašim rukama!

Evo za početak izbor nekoliko  jednostavnijih :

smartfurniture

Prvi uvjet kod pravilnog izbora police je naravno  količina (težina) predmeta koje želite na nju staviti. Police sa manjim tj. slabijim nosačima svakako nisu pogodne za velike terete kao što su npr. knjige, nego za izložbu nekih stvarčica kao što su figurice, razni ukrasni predmeti, parfemi…

Drugi je izbor materijala od kojeg su police napravljene: najčešće to je drvo (puno ili razne iverice ili medijapani), metal i staklo. Najčešći i najbolji izbor za kreiranje police u vlastitom dizajnu je svakako iverica. Može ih se naći u velikom izboru drvnih dekora ali i čistih boja. Najneutralnija za usklađivanje sa ostatkom sobe  je siva boja aluminija i bijela. Ako u sobi imate drveni namještaj uskladite boju police s njime ili naprosto osvježite sobu s nekom kontrasnom, jarkom bojom (žuta, crvena, plava) da promijenite  izgled sobe i zidova. Možete izabrati npr. jarko crvenu boju  a uskladiti ćete je s ostatkom sobe ako stavite i  jastučiće iste boje na sjedeću garnituru i još možda poneki detalj kao što je crvena vaza ili sl. Rezultat preobrazbe sobe će biti veliki s vrlo malo financijskog ulaganja.

Nekoliko  ideja kako na dosadne bijele zidove  unijeti malo veselja  s  policama u boji:

Prodavatelji pločastih materijala često pružaju uslugu i rezanja prema mjeri, a postoji i veliki broj manjih stolarskih radionica koje će vam napraviti (i postaviti) police prema vašem originalnom nacrtu. Ukoliko želite staklenu policu, potrebno je kupiti posebne nosače za staklo, a samo staklo koje može ostati prozirno ili se može ispjeskariti pa će postati mliječno mutno, možete kupiti u svim staklorezačkim radionicama. Preporučljivo  je i zaobliti rubove stakla radi ljepšeg izgleda ali i da smanjite mogućnost ozlijede.

Iako se pokušava izbjeći vidljivost samih nosača police, evo kako i sami nosači mogu biti pravi ukras:

 

westelm

Za zahtjevnije pruža se gotovo neograničen izbor polica….a evo što predlažu poznati dizajneri…

Design by Lago

A da mašta radi svašta dokazuju ove slike.

nazionali-esportazione

Jedno od originalnijih rješenja čini mi se “nevidljiva” polica za knjige gdje se čini kao da knjige lebde u zraku.

Kako ih je zapravo lako napraviti pogledajte u ovom videu.

Nevidljive police

Zato, metar u ruke i mašti na volju !

POLICE ZA SVE I SVAŠTA II

Autor:  Maja


Možda vas zanima...

Soba iz bajke za naše male princeze i prinčeve
Netom prije i poslije rođenja djeteta u velikoj smo brizi ...
Namještaj za ljubimce-ljubimci na namještaju
Da se kreiranjem namještaja za ljubimce bave i ozbiljne di...
Interaktivni namještaj
Razvoj tehnologije svakodnevno možemo vidjeti i u predmetima...
Jan Eleni Lemonedes
Ovako to izgleda kada profesionalni dekorateri sebi uređuju ...
Originalni stolić za kavu s printom
Kada nam se neki komad namještaja ne sviđa ili predu...
Drveni mozaik
Drvo kao zidna ili podna  obloga doživljava novu mladost, ov...

4 Comments


 1. Izvanredne ideje ! Već sam neke odabrala da mi posluže kao primjer, jer namjeravam napraviti policu za jedan kut spavaće sobe.

 2. sve ovo izgleda odlicno , ali kako ?? kako i od cega napraviti police , , gospodična molim vas napisite kako i od cega se rade !
  Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

  • Hvala na pitanju Nikolina!
   Police se najčešće rade od oplemenjenih ploča iverice. Boja ovisi o vama, a najčešća debljina je 18, 19 ili 22 mm. Na vama je da date ideju, potražite stolara a on će prema vašoj ideji dati da se iskroji iverica i sam je sklopiti i smontirati na zid (osim ako nemate u obitelji nekoga da vam to napravi). Druga varijanta je od punog drveta (bukva, jela, hrast), s time da je onda morate prebojati lazurom ako hoćete da se vidi struktura drveta ili nekom uljanom bojom koja će potpuno prekriti drvo.
   Jeftinija varijanta je od iverice.
   iverica

 3. Pozz svima,

  napravio bi za boravak ili nevidljivu policu ili bi stavio staklenu policu (cca 20ak mm) sa onim malim nosačima..

  Problem je sto videa nevidljive police više nema i šro su me u pa dućana čudno gledali kada sam tražio maaaale nosače za staklene police (ja sam ih zamislio kao male U-profile koji se protegnu koliko treba ovisno o staklu i drže se na dvije točke u zidu pa ovisno o duljini staklene police ide 2 ili 3 ili 4 nosača po polici)… Svaka pmoć je dobro došla :)

  Hvala i nastavite biti zanimljivi :)

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM