Police za sve i svašta II
January 19, 2010  |  INTERIJERI, Namještaj

Police naizgled predstavljaju vrlo jednostavan uporabni predmet koji ne omogućava mašti da se previše zaigra. Pojednostavljeno, za njenu izradu potrebno nam je nekoliko dašćica i vijaka …. To je tako samo na prvi pogled, jer police uz npr. stolice, predstavljaju stalan izazov dizajnerima da nam pokažu nešto novo i originalno.

Police možemo koristiti čisto radi ukrasa ili odlaganja raznih predmeta u svaku prostoriju u stanu. Tko može samo zamisliti kuhinju bez barem jedne police za odlaganje začina i pribora koji nam uvijek mora biti pri ruci?

U dnevnom boravku na njih odlažemo knjige, CD-ove i DVD-ove te kolekcije kojekakvih predmeta što smo godinama skupili na desetine.

U kupaonicama su nezaobilazne za odlaganje krema, parfema, pribora za higijenu, ručnika…

Dječja soba je potpuno nezamisliva bez puno polica na koje se mogu odložiti igračke, knjige i sve ono što djeca vole skupljati. Pa i dječje sportske trofeje (pehare i medalje), zar ne?

Police stavljamo na zid, na pod, nalazimo ih kao element namještaja, služe kao pregradni zidovi, a vrlo često se kombiniraju i sa stepeništem. U malim stanovima su nezamijenjiv detalj za iskorištavanje svakog slobodnog kutka.

Niša u zidu napravljena od gips ploča

Ako adaptirate stambeni prostor preporučila bih vam da pokušate kombinirati policu od gips-ploča i drveta. Umjesto klasične drvene, tri stranice police naprave se od gips ploča i sastavni su dio zida. Ukoliko želimo naglasiti predmete na polici možemo na vrhu postaviti led ili halogenu rasvjetu, ali tada ja najbolje koristiti staklene police kako bi svjetlost prošla kroz cijelu policu. Umjesto police, u zidu možete napraviti i niše koje su još efektnije ako im se unutrašnjost oboja nekom kontrasnom bojom. Ideje su bezbrojne, a dobar majstor će vam napraviti i ono za što mislite da je nemoguće, stoga se nemojte suzdržavati.

Da li ćemo neku policu improvizirati i pokušati je napraviti sami ili se odlučiti za neku skuplju dizajniranu, ovisi isključivo o našim afinitetima i financijskim mogućnostima. Zato pokušajte sami pronaći inspiraciju u nekim od ovih malih remek djela dizajna….

Ove originalne Giralot police djelo su Stefana Bettija. Niz od nekoliko polica postaljen je na cijev nosača koji je učvršćen na pod i zid. Police se mogu zakretati za 180° i uvijek izgledati drugačije, ovisno koliko ih pomaknemo oko osi. Stvar je naše želje koliko i kada ćemo ih otvoriti da se vidi i sadržaj u njima. Police su napravljene od lakiranih MDF ploča.

stefanobettio

Design Ferruccio Laviani

Polica Caos zaista je kaotična, pregrade su spojene pod svim mogućim kutevima. Kako nema leđa pogodna je i kao otvorena pregrada u prostoru.

Design Evgenij V. Poliantsev

Polica za knjige od furnirane ploče, ima tri ladice i jedna vrata na otvaranje.

Design Garde Italy

Efektna polica sa izraženom trodimenzionalnošću.

Mene svojim savršeno jednostavnim dizajnom oduševljavaju police MYDNA dizajnera Joela Escalona koji je inspiraciju našao u DNK strukturi. Police se potpuno personificiraju sa svakom pojedinom osobom koja stavljanjem svojih vlastitih CD-ova, knjiga, fotografija i drugih osobnih predmeta pretvara policu u svoju vlastitu (My) DNK koja je istovremeno toliko bliska, ali i različita od drugih.

joelescalona

Design by Smansk

Skew drvene police se sastavljaju od modularnih elemenata gdje mi sami kreiramo završni izgled (nagib) polica okretanjem svakog pojedinačnog elementa. Visinu također sami određujemo.

smansk

Polica Billy`s Brother je hibrid između police i sklulpture, tako barem kaže autor ADDI dizajn studija iz Švedske. Asocijacija za policu bio je val u pokretu. Iako se čini da će knjige sa police padati, one zapravo stoje sigurnije nego na klasičnoj polici.

addi

Polica iz koje rastu biljke?? Radije stavite umjetno!

Ova metalna polica Pyramid by Fitting predstavljena je na prošlogodišnjem milanskom sajmu namještaja.

fittingfitting

Design by Huting&De Hoop

Za izradu ove police korištena su dva drvena okvira i žica. Vrlo originalno, zar ne? Za dizajn zaslužan je Huting&De Hoop dizajnerski studio iz Nizozemske, ali mislim da nam nisu oni potrebni da pokušamo i sami nešto slično napraviti.

Design by Alice LASAGA

Za izradu ove police ja bih radije uporijebila platno nego plastiku.

Design by Brave Space Design

Design by Helder Filipov

Zaljubljenici u kompjutorske igrice ovdje će sigurno doći na svoje. Police su inspirirane čuvenom Tetris igricom!

Design by Michael Bihain

Ova efektna kosa Libri polica osvojila je “Best New Product Design 2008″ nagradu na sajmu namještaja Stockholm Furniture Fair.

Ideje za police su beskrajne, nadam se da ćete iz ovih dobiti vlastitu.

POLICE ZA SVE I SVAŠTA I

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Novi barok
Barokna palača u Ludwigsburgu u Njemačkoj Barok je razdo...
Kutak za čitatelje - adaptacija kupaonice
Jedan od većih zahvata u kući ili stanu je svakako adaptac...
Zabavne dizajnerske stvarčice
Predmeti koje koristimo u svakodnevnom životu ne moraju ...
Interijeri: Kreativni nered
Elisa Nalin je stilistica i dizajnerica cipela s adresom...
Kofer kao inspiracija
Ako se na nekom buljaku ili tavanu svoje tete dočepate staro...
Drveni mozaik
Drvo kao zidna ili podna  obloga doživljava novu mladost, ov...

5 Comments


  1. Crna i bela polica sa istaknutom trodimenzionalnošću su efektne, baš mi se sviđaju. Idealne za parfeme, hehe

  2. Svakako, slažem se, ali u slučaju nužde može poslužiti i ona zelena na prvoj slici :)

  3. Meni se najviše svidjela polica za cvijeće, jer uvijek muku mučim gdje poredati mnogobrojno cvijeće u stanu, kao i na balkonu. Sve police su mi standardne, a ova bi bila pravo osvježenje.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM