default image for post
Krajobrazno oblikovanje
February 8, 2010  |  EKSTERIJERI, Vrt i sobne biljke

 

Vulkan Krakatau

Nikakva tehnologija na svijetu ne može ukrotiti prirodu – to svakodnevno dokazuju oluje, orkani, vulkanske erupcije, suše i mećave. U srži vrtlarstva suradnja je s prirodom, a u vremenu sve zaokupljenijom brigom o okolišu vrt bi svakako trebao biti u središtu, a ne negdje po strani.
Iako tlo i krajolik možemo promijeniti u skladu s klimom i praktičnim potrebama, u osnovi će ostati isti. Umjetnost osmišljavanja vrta danas znači što manje zahvata na temeljima. Dobra krajobrazna arhitektura prati ih i koristi njihova svojstva.


Oblikovanje vrta u jednom je smislu rješavanje različitih logističkih poteškoća. Bez obzira koliko je ta faza posla važna i koliko zaokuplja, nikada neće ponuditi ono nešto što dobar vrt čini dobrim, tajni sastojak koji djeluje na nas. To postižemo stilom vrta. Dojam koji vrt nosi je veza između vrta i njegove okoline, u fizičkom i duhovnom smislu, mora prožimati svaki korak u njegovom stvaranju.

Nacionalni i regionalni stilovi vrtova tradicijski se rađaju iz okoline – njihov oblik i materijali koji ih čine dio su lokalnog područja jer ih je bilo nemoguće prevoziti na veće udaljenosti. Bilo je vrlo teško stvoriti vrt koji nije bio dio geoloških svojstava područja. Danas o vezi između vrta i njegove okoline svakako treba dobro razmisliti.
Izgled krajolika iznad tla, kao i svojstva stijena i različitih slojeva tla, posljedica je geoloških zbivanja i erozije. Upravo su ti čimbenici ključni za odvodnju, kakvoću tla i kao konačni proizvod, potoke i rijeke nekog zemljopisnog područja.

Flora, od trave do šumskih stabala, i fauna su tek izraz fizičkih svojstava područja. Izvan gradova na izgled zemlje nadalje utječe poljodjelstvo i razne druge vrste zahvata na njoj pa dobivamo uzorke polja, živice, zidova, ograda i vrtnih vrata. Stoga kad dođe do toga da morate stvoriti vlastiti stil, bogata je tradicija pučkih graditeljskih stilova i materijala iz kojih možete crpiti svoje nadahnuće.
Proučavanje tla i njegovih sposobnosti odvodnje dat će vrlo dragocjene podatke o mogućnostima podržavanja flore i faune.

Danas se teži novim procjenama načela o uklapanju vrta u njegovu  okolinu, a sve to zbog novog stupnja ekološke svijesti. Vrtovi sa samoniklim biljem se odlično uklapaju u okolinu, posebice tamo gdje geološki oblici pomažu integraciji vrta u krajolik.
Faza oblikovanja biljaka je najpoticajniji i najkreativniji dio posla. Svi se mi za nešto posebno zanimamo; neki se vole igrati linijama i oblicima, a drugi vole pažnju posvetiti rasporedu biljaka te posebno njihovom uzgoju. Premda nas biljke zanimaju kao najsnažniji elementi izgleda vrta, u osmišljavanju vrta ih uvodimo tek potkraj tog procesa jer prije njih mora doći nacrt tj. okvir u kojem one mogu djelovati.

Schönbrunn©Pinto

Literatura: John Brookes, Garden Design, 2001.

Slike:  nigelphilips

Autor:  Ina

Možda vas zanima...

Vrt: neobično voće - pepino
Što je pepino? Pepino (Solanum muricatum) je egzotičn...
Drugačiji prozorski kapci
Prozorski kapci imaju prije svega funkciju zaštite prozo...
Male ideje za vaš vrt
Bliži se vikend i većina nas će se posvetiti svome vrtu. Don...
Krivudave vrtne stazice
U svakom vrtu stazice naravno nisu neophodne, ali ako ne žel...
Tvrđa – uspavana ljepotica
U samom srcu Osijeka uz rijeku Dravu, povezujući Gornji s Do...
Kućice iz snova: Engleska sela
Ne znam kako vama, ali jedan od glavnih razloga zašto opet i...

3 Comments


  1. Što drugo reći nego divno!! Obožavam vrtove i u fazi sam sređivanja svoga…kada bude gotov , obećavam slike. Je da će to malo potrajati, ali vremena imamo zar ne?

  2. Uz sve pohvale vašim temama, tekstovi o vrtovima su mi se najviše dopali. Tko ne voli biljke, osobito ovako divno ukomponirane u krajobraz ? Vrtovi su mi najdraža tema obilazaka na putovanjima. Svakako sam uživala u schonnbrunskim veličanstvenim parkovima, bilo je teško otići iz te ljepote. Ali ne mora sve biti tako grandiozno, i mali privatni vrtovi pružaju lijep ugođaj. Nažalost, ja nemam tu priliku, živim u stanu, ali zato smo na svom balkonu i unutra napravili mali zeleni raj.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM