Kuhinja – duša svakog doma
February 10, 2010  |  INTERIJERI, Kuhinje

Ako je dnevna soba srce svakog doma, onda je kuhinja sigurno njegova duša. Kuhinja nije samo mjesto gdje spravljamo i konzumiramo razna jela, ona je i mjesto druženja i najčešće jedinog dnevnog spajanja članova obitelji koji su cijeli dan raštrkani nošeni svojim obavezama. Miris omiljenog jela i toplina kuhinje su mnogima najljepše uspomene iz djetinjstva.

Osnovni zahtjevi koje svaka kuhinja mora zadovoljiti su: čuvanje hrane i posuđa, priprema hrane, pranje hrane i posuđa, te kuhanje i pečenje hrane, a dodatno i konzumacija hrane. Sve ostalo (razni uređaji, aparati i pribor) služi osnovnim namjenama i da nam olakša korištenje kuhinje.

Kada planiramo organizaciju (namjenu)  kuhinje moramo prije svega odlučiti želimo li da ona bude samo mjesto kuhanja ili i blagovanja tj. trebamo li čak i ako posjedujemo posebnu trpezariju, postaviti barem manji priručni stol na kojemu se uz manje obroke može odvijati i čitav niz aktivnosti koji nisu direktno vezani uz pripravljanje hrane. Dok mama kuha ručak dijete može na stolu pisati zadaću i biti pod nadzorom, a u manjim domovima kuhinjski stol često preuzima funkciju i radnog, tj. pisaćeg stola. Veći, trpezarijski stol često koristimo samo ako nam dolaze prijatelji ili rodbina u goste.

Ukoliko je kuhinja premala da bi se u nju postavio čak i najmanji stol, onda svakako razmislite o ugrađenom stoliću-šanku koji je sastavni dio ugradbenih kuhinja i zapravo je produžetak radne površine. Zbog svoje veličine za jednu ili najviše dvije manje stolice na njemu možete jesti samo doručak ili užinu, ali predstavlja i spas domaćicama da se malo odmore dok imaju kolače u pećnici ili ručak na štednjaku “na oku”.

Delta by Gorenje - primjer pomoćnog stolića

O postavljanju osnovnih kuhinjskih elemenata (štednjaka, sudopera, radne površine, ormara za odlaganje suđa…) ne trebamo previše razmišljati, svaka moderna kuhinja ih mora imati, sve ovisi samo o veličini prostora u koji je moramo uklopiti i naravno stilu koji nam najviše odgovara (moderna mininmalistička, drvena rustikalna i sl). Kuhinja osim što se sastoji od “ugrađenih”, može se sastojati i od slobodnih elemenata koji nisu povezani u jednu kompaktnu cjelinu, nego stoje odvojeno jedan od drugoga. Taj tip planiranja kuhinje je posebno interesantan za veće i rustikalno uređene kuhinje.

Primjer improvizirane "uradi-sam" kuhinje

Za veće kuhinje posebno su pogodni radni “otoci” u sredini. Osim čisto radne površine na njima može biti smješten i štednjak i/ili sudoper, te manji stolić za objedovanje. Zbog svoje univerzalnosti predstavljaju najiskoristiviji element u kuhinjama.

Otok - šank i sudoper u jednom

Otok - sudoper, stolić i radna površina

Teško je pobrojati sve funkcije ovog otočica

O rasporedu samih elemenata treba dobro razmisliti, jer kad jednom pogriješimo teško je greške ispravljati zbog činjenice da svaki kuhinjski elemenat prati i određena instalacija (struja, dovod vode, odvod vode).  Nije jednostavno reći: Želim sudoper na drugom mjestu! – vaš supružnik će se za glavu uhvatiti jer to podrazumijeva velike instalacijske izmjene.

Postoje neke preporuke za koje je utvrđeno da su najbolje, ali naravno improvizacija i prilagođavanje je uvijek dopušteno i potrebno. Najidealniji oblik kuhinjskih elemenata je u obliku slova L , U i II, s time da duža strana kod L postavke treba biti barem 3 metra duga.

U idealnoj postavci trebao bi biti prvo hladnjak, pa radna površina, pa sudoper, pa radna površina, pa štednjak i opet radna površina. Najviše se mora paziti da štednjak bude okružem s radnim površinama, nije dobro da bude uz npr. hladnjak (zbog zagrijavanja) ili tik uz sudoper (zbog prskanja vode).  Ne moraju svi elementi biti na jednom zidu postavljeni. Glavne elemente pripreme hrane (hladnjak-sudoper-štednjak) treba postaviti tim redom u trokut radi snalaženja, a između su radne površine.

Linija hoda u kutnoj kuhinji

Linija hoda u U kuhinji

Linija hoda u paralelnoj II kuhinji

Standardne dimenzije (širine ) kuhinjskih elementa su : 15, 30, 45, 60, 90 i 120 cm. Idealna visina donjih elemenata je 85-90 cm, a razmak između donjih i gornjih elemenata oko 60 cm. Ovo vam može pomoći da se pokušate malo igrati i da složite svoj najidealniji raspored, zavisno o dimenzijama vaše kuhinje. Ako izrađujete kuhinju po mjeri, onda iskoristite i najmanji centimetar prostora, a standardne širine vam mogu biti samo neka orijentacija.

Element svake dobro sređene kuhinje je i funkcionalna rasvjeta. Sve radne površine moraju biti dobro osvijetljenje, pa je najbolje rasvjetu ukomponirati u viseće elemente iznad.  Obavezan dio kuhinje su i razne police za kuhinjski pribor, začine, kuharice i sl. koje moraju biti nadohvat ruke prilikom kuhanja. Na pod je najbolje staviti keramičke pločice iako mogu doći i drveni podovi. Keramika je ipak nešto što bih preporučila zbog prskanja (prolijevanja) vode i lakoće održavanja.

Kuhinje dakle, možemo kupiti gotove, raditi ih “po mjeri”, ali da li ste znali da kuhinje možemo i zidati??

Takve kuhinje prave se uz pomoć blokova od plinobetona i gips ploča. Ovaj tip “pravljenja”  se koristi kod rustikalnih kuhinja, tj. onda kada želimo dobiti dojam seljačkog ili etno izgleda.  Okviri za elemente su tada umjesto iverice zidani, a drvene fronte se stavljaju kako i kod običnih kuhinja. Umjesto klasičnih vrata možete ponegdje staviti i zavjesice od tekstila  koje daju dodatni šarm. Sve se oblaže malim (10×10 cm) keramičkim pločicama koje pojačavaju rustikalni izgled. Od gipsanih ploča ili drveta možete napraviti razne police, niše i sl. koje možete obložiti pločicama. Uz malo mašte možete dobiti unikatnu kuhinju koja je samo vaša!

Pogledajte sami slike procesa nastanka ovakove kuhinje. Nadam se da će vam biti zanimljivo kao i meni i da će možda nekome od vas dati dodatnu ideju kako uz malo truda i volje može nastati originalna kuhinja.

Primjeri najčešćeg izgleda kuhinje:

JEDNOSTAVNI STIL – jednostavan stil s ravnim površinama, fronte su najčečće od oplemenjene iverice ili MDF ploča s vrlo malo ukrasa, jednostane za održavanje.  Stil u kojem je izgled podređen funkcionalnosti, naravno to ne znači da nisu lijepe! Ovo je stil koji najčešće koristimo kad izrađujemo kuhinju po mjeri.

Forma bijela by Gorenje

Karolina by AG Dinas

RUSTIK – najraskošniji i najbogatiji stil, toplina drveta daje poseban osjećaj dobrodošlice i ugode. Podrazumijeva upotrebu pravog, masivnog drveta za izradu kuhinjskih fronti s puno razvedenih linija, ukrasnih kruna na vrhu, ukrasnih vintage ručkica, polica i elemenata najrazličitijih veličina. Pune su otvorenih i zatvorenih polica i pregradica.

Belvedere by Scavolini

MODERNI STIL – izrazito ravnih, strogih (minimalističkih) linija. Za fronte se najčešće koriste MDF ploče lakirane u visoki sjaj i kombiniraju se sa staklenim, aluminijskim ili čeličnim plohama uz modernu i efektnu rasvjetu. Zbog velikog broja poliranih površina ovaj tip kuhinje iako izgledom možda najatraktivniji (i najskuplji zbog upotrebe novih materijala) zahtijeva dosta truda u održavanju “sjajnog” izgleda.

City by Scavolini

Flux by Scavolini

Ove moderne Scavolinijeve kuhinje me naprosto ostavljaju bez dana, ali uvijek bih zbog topline i atmosfere izabrala one rustikalnog izgleda.

Ovo je, naravno, neka moja pojednostavljena podjela najčešćih tipova kuhinje kada govorimo o izgledu i materijalima od kojih je izrađena.

Koji god stil ili materijal za izradu kuhinje izabrali, najvažniji je njegov kvalitet. Kao nigdje u kući svi elementi su svakodnevno izloženi visokoj temperaturi, vodi, pari i masnoći. Zato na kuhinji nemojte štedjeti, dugoročno će vam se isplatiti uložiti više novaca u startu. Izaberite kuhinju koja je izrađena od kvalitetnog materijala, prilagođena vašim potrebama i u kojoj će vaša obitelj rado provoditi vrijeme.

Znam da nas često primame sjajne staklene ili polirane metalne površine u kuhinji, ali razmislite imate li dovoljno vremena za brisanje svake mrljice (ne mora biti prljavština, čak i kapljice čiste vode ostavljaju svoj trag na takovim elementima ako ih niste dobro ispolirali). Zato je moja preporuka da kod izbora materijala od kojeg je izrađena kuhinja razmislite i o težini njegovog održavanja.

slike: scavolini,gorenje,superkitchens

Galerija kuhinja

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Futuristička ljekarna u Beogradu
Krajem prošle godine u Beogradu otvorena je futuristički u...
Budoar – carstvo ženskih tajni
U vrijeme kada su se nosile krinoline dame iz visokog druš...
Drvo – vječna inspiracija
Drvo je za većinu od nas najdraži materijal koji volimoposje...
Namještaj od paleta? O da!
Proljeće je napokon službeno stupilo na snagu i usprkos još ...
Kućica iz snova s pogledom na more
Zahvaljujući naporima arhitekta Rosa-Violan od propadanja je...
Kućica iz snova: plavo-bijeli šarm
Da me nešto oko srca stegne kada vidim bijelo-plavi interije...

9 Comments


 1. Svaki put na ovom blogu nađem zanimljive sadržaje, tako i ovaj put – kuhinje.
  Mi smo renovirali našu prije 7 godina, sve sami izmjerili i odabrali namještaj SVEA boje javora (plohe od punog drveta). Nismo ni znali za trokut linije kretanja, ali smo ga napravili. Kuhinja je prije bila odvojena od dnevnog boravka, ali smo razbili plakar i napravili jednu prostoriju potpuno nepravilnog oblika. Nije bilo lako naći namještaj, ali smo malo po malo sve ukomponirali. Svi se u stanu “vrtimo ” u tom prostoru.

  Jedino bi bilo bolje da sam prije poznavala autore ovog bloga, koji bi mi savjetima sigurno pomogli.

 2. Sve pohvale Prozoru u Dom za ovakav divan članak. Ovo nam je stvarno trebalo…I našla sam si na ovim slikama upravo jednu kuhinju koja mi se jako sviđa i po kojoj ćemo raditi našu buduću kuhinju…..Hvala, hvala:))

 3. Ovaj blog mi postaje sve zanimljiviji. Priča o “zidanju” kuhinje je upravo ono što me zanima. Kuhinji se na taj način može dati osobni pečat. Uz vlastite ideje te pomoć stručnjaka čovjek koji želi novu kuhinju može isprojektirati potpuno originalnu kuhinju, kakvu nitko drugi nema. Ukoliko tako što pokušate napraviti od drveta ili uobičajenih materijala za
  kuhinje, to će vas vjerojatno koštati kao svetog Petra kajgana. Da budem pošten, ni varijanta zidanja nije turbo jeftina. Osim toga je i malo sporija, jer morate pronaći ili dati napraviti po mjeri adekvatna vrata, stakla, ručice te unapri-
  jed odlučiti širinu ugradbenih elemenata. No, ne intrigira li vas to više od sistema kupi i objesi na zid. Ovim tekstom ste me pogodili, jer ozbiljno razmišljam da do kraja godine promijenim kuhinju. Bit ću slobodan da se obratim arhitekticama koje surađuju na blogu za malu pomoć. A ako zapnem, možda vas i unajmim, s tim da vam kažem što se mora poštivati (materijali, preferiranje boja i sl.)

 4. gordana hudincec

  napokon sam našla stranicu koja me oduševila!obožavam sve prirodno,kamen,drvo….rustikalno,starinsko!svoj stan sam baš tako i uredila kad sam uselila prije 3,5 godine i reakcije su bile razne.moja su opsesija također razne sitnice kojih imam u ogromnim količinama ali nemogu odoljeti!bravo!!!pozdrav!

 5. Lep blog svaka cast autoru, moze se naci dosta zanimljih tesktova. Ja sam provela danas dosta vremena citajuci ovaj blog…

 6. Slazem se , uz malo truda i malo inspiracije moze nastati super kuhinja.ps. odlican blog , samo naprijed.:)

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM