Sajam antikviteta u osječkoj Tvrđi
March 8, 2010  |  Buvljak &Co., Događaji, Namještaj

Svake prve subote u mjesecu u osječkoj Tvrđi održava se sajam antikviteta. Ovog subotnjeg prijepodneva privukao je puno izlagača, te još više posjetitelja. Zubato sunce uspjelo je ipak izmamiti Osječane u šetnju, razgledavanje pa i poneku skromniju kupovinu.

Štandovi sa starim predmetima bili su dupkom puni, a prevladavala je ponuda čaša, vaza, porculana i raznih ukrasnih figurica.

Svakog mjeseca Osijek pohode antikvari iz cijele zemlje, a razgovarali smo s nekolicinom iz Osijeka, Zagreba i Virovitice koji redovno obilaze sve sajmove u Hrvatskoj. Kažu osječki je najljepši i najbolje organiziran ali ipak najviše se kupuje na Britancu u Zagrebu. Isplati im se potegnuti i do par stotina kilometara, a ako se zaradi barem za gorivo nema veze, bitno se podružiti s kolekcionarima i razmijeniti iskustva. Posebnoj atmosferi pridonosi i ljepota Tvrđe, jedinstvenog baroknog vojnog kompleksa (utvrde) iz 18. st.

Ponuda namještaja je bila dosta skromna, kabast je i zauzima dosta prostora pa ako nemate manji kamion teško ga je i transportirati do sajma. Ozbiljniju ponudu imao je samo kolekcionar Tihomir Vuk iz Virovitice, koji sam i restaurira namještaj. Cijena namještaja ovisi da li je restauriran ili ne, a često cijena restauracije bitno premašuje cijenu samog komada namještaja.  Na istom štandu mogu se naći i ostali ukrasni predmeti kojima možete upotpuniti vaš antikno namješten dom – porculan, mesingani svijećnjaci, petrolejske svjetiljke…pa sve do grafika Ivana Lackovića Croate (800kn).

Šifonjer od orahova drveta

Noćni ormarić

Neobarokna komoda, furnirana

U ovo naše moderno vrijeme poznata je uzrečica Vrijeme je novac,  a tome su se prilagodili i naši antikvari te nam izložili veliki broj zidnih satova. Satovi su iz najrazličitijih povijesnih razdoblja, od satova prave vrijednosti iz 19. i početka 20.st do “modernih” za masovnu prodaju koji za svog vlasnika, ali možda i ponekog kupca imaju svoju vrijednost.  Satovi postižu cijenu do 500kn za one antikne (koji rade), pa do najniže 80kn za one sumnjive vrijednosti ili više ne pokazuju točno vrijeme. Pravim antikvarima vrijeme nije novac pa im tako nije niti bitno da li je sat u funkciji.

Gramofon, 1500kn Slobodno tražite da se odsvira koja stara vinilska ploča

Štand izlagača iz Zagreba bio je jedan od zapaženijih, a na njemu su se isticale stolne svjetiljke “majolika”. Sjenilo tih svjetiljki izrađeno je od pečene gline s mnogo vapnenca presvučene neprozirnom caklinom raznih boja. Velika svjetiljka potječe iz 19.st., a osim sjenila u zelenoj boji  i dio postolja je izrađen u istoj tehnici. Manje svjetiljke imaju postolje od punog drveta sa žutim i zelenim sjenilom i one bi se već idealno uklopile i u moderno opremljen dom.  Nama su se naročito svidjele ove manje svjetiljke, odabrale smo svaka svoju i nadamo se da će nas idući mjesec čekati.

Velika "majolika" 2500kn

"Majolike"drvenog postolja,kn 300 i 500

Možda je ovo ideja za rješenje problema pelena

Evo još malo koještarija koje su se nama najviše svidjele (sasvim nepotrebne ali željene):

 

Posrebrena mesingana zdjela s kristalom 600kn

Simpatični telefon nepoznatog godišta i porijekla, 400kn

Nezaobilazna atrakcija sajma su i osječki sokolari koji njeguju tradiciju počasne garde i uvijek su strpljivi za fotografiranje s turistima.

Osječki "sokolari"

Ako ogladnite tu su štandovi s domaćim specijalitetima: kolačima, sirevima i vinima uz degustaciju i povoljne cijene.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antonija Bašić, Cret Bizovački - sirevi sa različitim dodacima

Vinari nude degustacije

Za neke “antikvare” nam se činilo da često posjećuju odlagališta otpada, barem sudeći prema ponudi.

Bez obzira da li vas antikviteti zanimaju ili ne, zanimljivo je barem se prošetati među štandovima i saznati neku zanimljivu priču, a možda naletite na neku “stvarčicu” koju tražite cijeli život.

Autori slika i teksta: Maja Zovko & Tihana M.

Možda vas zanima...

Living in a box by Rolands Landsbergs
Ukoliko imalo pratite trendove u dizajnu namještaja, vjeroja...
Živjeti Shabby Chic
Bojice, škarice, ljepilo, krpice i salvete...to je dio d...
Niana oslikani namještaj
Nikolina Šimunović i Ana Barbić Katičić dvije su talentirane...
Granny chic - bake su in!
Granny chic stil je pojednostavljeno stil naših baka. Kr...
Kofer kao inspiracija
Ako se na nekom buljaku ili tavanu svoje tete dočepate staro...
Foto ili video? Cinemagraphs!
Cinemagraphs su zapravo zanimljiva kombinacije statične foto...

2 Comments


  1. Ovaj sajam antikviteta je fantastičan…bila sam par puta tamo. Stvarno ima svega i može se naći svašta. A u ovom vašem članku sviđa mi se ovo poljopr. gospodarstvo iz Creta Bizovačkog s tom ponudom sireva… Sada mi je žao što nisam bila i ovaj puta tamo..al sljedeći odem sigurno, pogotovo ako gospođa sa sirevima dođe…treba to degustirati:))

  2. Uvijek je lijepo prošetati po ovakvim sajmovima…meni je ostao u pamćenju jedan nedjeljni u Aix en Provance, da sam mogla nositi doma tamo bih nakupovala toliko detalja…No već smo bili kupili par stvari u jednom malom selu,:) pa smo se morali limitirati….

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM