Njega kućnih biljaka u proljeće
March 14, 2010  |  EKSTERIJERI, Vrt i sobne biljke

Proljeće je vrijeme kada se i kućne biljke polako bude iz zimske uspavanosti. Zato ih morate pripremiti za proljetni rast. Ovo su neke natuknice za najvažnije poslove.

Prvo je potrebno provjeriti stanje vaših biljaka i da li ih treba presaditi u veće posude. Ovo je potrebno napraviti u rano proljeće prije početka rasta.

S ukrasnih listova dobro obrišite prašinu (ovo treba činiti i zimi) s vlažnom spužvom (možete i dodati tekućinu za sjaj) i uklonite suho i žuto lišće.

Biljke poput paprati, kojima je potrebna veća količina vlage, premjestite zajedno s loncem u veću ukrasnu posudu, a međuprostor popunite vlažnim tresetom.

Biljkama u proljeće treba više vode nego zimi pa ih počnite češće zalijevati, a vrijeme je i da zalijete svoje kaktuse nakon zimskog mirovanja.

Ukoliko biljke držite na južnom ili istočnom prozoru, pripazite da i sunce zna u proljeće biti jako (pogotovo kroz staklo), stoga pazite da nisu direktno izložene. Premjestite biljke na sjeverni ili zapadni prozor gdje je djelovanje manje. Sunce jedino mogu izdržati kaktusi i sukulente pa njih ostavite na prozorima gdje je sunce najjače.

Kada biljke krenu pupati dodajte im u vodu malo tekućeg gnojiva da bi lakše uzele maha. No to nemojte raditi prije početka proljetnog bujanja.

Ukoliko biljke razmnožavate reznicama, sada je pravo vrijeme da to i učinite. Neke reznice kao što su puzavac, vodenika, filodendron i klorofitum možete zakorijeniti u vodi.

Carske begonije i afričke ljubičice razmnožite reznicama lista u mješavini pijeska i treseta ili može isto u vodi ljubičice. Paprati razmnožavamo dijeljenjem korijenja, isto kao i sansevijerije i ljubičice.

Sansevijerije možete ramnožavati i tako da list jednostavno zarežete žiletom i posadite u zemlju, zalijevajte oprezno.

Puzavicama jednostavno dio “grane” stavite u lončić s zemljom i pričvrstite sa savijenim dijelovima žice kako se biljka ne bi pomicala. Kada se biljka u lončiću zakorijeni, odrežite je od matične biljke.

Bezličan prostor potpuno je promijenio izgled zahvaljujući sobnim biljkama Photo © José Arnoldo

Sjeme pojedinih jednogodišnjih biljaka posijte prema uputama na vrećici u klijališta ili direktno u lončiće gdje će i poslije rasti.

??

Zna li netko kako se zove ova zanimljiva biljka ?

Odgovor pročitajte u komentarima!

Literatura: Kućne biljke, Cynthia Wickham

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Krajobrazno oblikovanje
  Nikakva tehnologija na svijetu ne može ukr...
Kućica iz snova – Krakow
Ova moderna staklena kuća, smještena  je izvan gradskog po...
Iskrivljena kuća
Neobičnih zgrada nikad nije previše. Osim što privlače i p...
Zgrada od kristala soli
Zgrada od soli ili Geotube, kako se službeno zove, je ar...
Male ideje - zidne vaze
Da cvijeće u vazi ne mora uvijek biti samo na stolu pokazuju...
Kamen po kamen VI - Uređenje okoliša
Nakon duže pauze red je da kažem nešto o radovima oko uređen...

9 Comments


 1. Lici mi na neku vrstu orhideje, al nisam skroz sigurna.

 2. Ova tema me jako zanima. Imam puno sobnih biljaka i svakako im posvećujem veliku pažnju za proljetnog buđenja. Već godinama mi je knjiga ‘Kućne biljke’ Cynthie Wickham glavna literatura. Ipak priznajem da kod cvijeta na slici nisam sigurna (nisam ga našla u knjizi). I ja, kao i Maninas, mislim da je vrsta orhideje.
  Čekam začinsko bilje, trenutno imam samo peršun na balkonu.

  • još ću vas malo držati na vatri pa ću vam otkriti ;)

   • Pa dobro, je li prošlo to malo ?????

    • Je, prošlo je, popodne pišem :)

     • Hoja ili voštani cvijet (Hoya carnosa, Wax plant) je višegodišnja vrsta biljaka iz istoimenog roda Hoya koja se često uzgaja kao sobna biljka. Naziv je dobila po Englezu Tomasu Hoyu, glavnom vrtlaru vojvode Northumberlanda, krajem 18. st. kad je i stigla u Europu sa dalekog istoka, a ima je i u Australiji. Zbog svog “voštanog” izgleda u narodu je poprimila naziv voštani cvijet. Voštani cvijet karakterističan je po zvjezdastim bijelim cvjetovima sa crvenom sredinom. U prirodi raste duž druge biljke, što je uobičajno za penjalice.
      U kućnom gajenju često se priljubljuje za zid bez podupirača. Može dostići visinu od preko 120 cm i širinu od 50 cm.

 3. Viđala sam voštani cvijet, ali sam ga sasvim drukčijeg upamtila. Uglavnom se sjećam zelene biljke penjačice i neuglednih cvjetića. Kako slika može zavarati.

 4. TA BILJKA SE ZOVE HOJA,U NARODU POZNATA POD IMENOM VOSTANI CVET,POSTOJE DVE VRSTE.POSEDUJE VEOMA LEP CVET KOJI IMA OPOJAN I SPECIFICAN MIRIS.MOZE DA NARASTE OKO METAP I PO,UGLAVNOM SU PUZAVICE.

 5. sorry vec receno,nisam videla odmah ali drago mi je da nas ima dosta koji volimo cvece i uzivamo u njemu.pozdrav svima

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM