Moderni klasici – Stolica Barcelona
March 15, 2010  |  DIZAJN, INTERIJERI, Namještaj

U svom domu uvijek želimo imati barem jednu vrijednu stvar, koju ćemo lako uklopiti u sve stilove i u sve prostore, a koja osim svoje estetske vrijednosti ima i onu funkcionalnu. Početkom 20.stoljeće poznati svjetski dizajneri i arhitekti svoje umijeće su predstavili dizajnirajući namještaj, a kao objekt izražavanja najčešće su birali stolice. U to vrijeme su nastale “bezvremenske” stolice koje danas idealno uklapamo u sve stilove uređenja.

Ludwig Mies van der Rohe

Stolica Barcelona djelo je arhitekta Ludwig Mies van der Rohe.  Mies van der Rohe (1886-1969) njemački je arhitekta bez klasičnog (fakultetskog) arhitektonskog obrazovanja. Školovao se isključivo radom kod poznatog dizajnera namještaja Brune Paola i vodećeg arhitekta tog vremena u Njemačkoj Petera Berensa. 1937. seli se u SAD gdje dizajnira nekoliko građevina u njegovom prepoznatljivom stilu staklo-čelik. Njegova filozofija “Manje je više” postao je vodeći princip moderne arhitekture.

Stolica Barcelona dizajnirana je 1929. za Njemački paviljon Svjetske izložbe u Barceloni, i na njima su trebali sjediti španjolski kralj i kraljica prilikom posjete izložbi. Stolica je u potpunosti bila ručni rad tapecirana bijelom svinjskom kožom, a original je sada izložen u Muzeju moderne umjetnosti (Moma) New York.

Originalni primjerak - New York

Stolica  se 1953.godine počinje proizvoditi za masovno tržište, u svemu prema originalu, a ekskluzivna prava dizajnera dobila je tvrtka Knoll USA.  Pečat tvrtke i potpis dizajnera van der Rohe ugravirani su u okvir svake stolice, pa ćete i tako prepoznati original od mnogobrojnih kopija.

Proizvodnja jedne stolice traje 20 dana.  Tvrdi jastuci sjedalica i naslona postavljeni su

na zakrivljeni okvir koji se izrađuje od inoksa ili je kromiran.  Jastuci su dostupni u 20 različitih kvaliteta kože, a boja je po izboru kupca te je stoga prilagodljivost različitim prostorima nedvojbena.

Ovakav komad namještaja ima svoju cijenu, ali će istu tu cijenu imati i za  10 godina, pa s takvom investicijom nikad niste na gubitku. Isto tako je besmisleno kupovati ako nije original, kopije su vrlo upitne kvalitete i vrlo brzo bi uloženo mogli izgubiti.

Izaberete li jednostavnu i elegantnu stolicu Barcelona za svoje mjesto na kojem će te čitati dobru knjigu, a ostane vam još malo novaca upotpunite kolekciju tabureom iz iste kolekcije.

Marc Jacobs apartman, Pariz

Ova kombinacija u bijeloj boji meni osobno je bez konkurencije, ali ukusi su različiti.  Običnim smrtnicima kao utjeha može poslužiti i ovaj ukrasni jastučić, a možda se jednog dana sjedini s originalom.

knoll, os-studio, inhabitliving

autor: Tihana M.

Možda vas zanima...

Koja je moja boja?
Koja je moja boja? Svi mi imamo boje koje volimo...
Police za sve i svašta I
Gotovo nezaobilazan detalj svakog doma su zidne police na ko...
Dizajneri: braća Campana
Kada su braća Campana početkom devedesetih godina prošlo...
Luksuz na kalifornijski način
Ploveći internetskim bespućima naletih na slike luksuznih ...
Tirkizni snovi Amy Butler
Amy Butler je američka dizajnerica pamučnih tkanina. Od ...
Interijeri: Sivo – bijelo
Jeste da je sivo, ali dosadno i hladno nije. Svi tonovi ...

1 Comment


  1. Nevjerojatno da je dizajnirana prije 50 godina, zar ne? Ako bih se morala odlučiti koju od “poznatih” stolica kupiti, onda bi to definitivno bila ova! I to u tamno smeđoj varijanti! Vrlo, vrlo vrlo cool stolica koja uvijek izgleda dobro!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM