Moderni klasici – Stolica Barcelona
March 15, 2010  |  DIZAJN, INTERIJERI, Namještaj

U svom domu uvijek želimo imati barem jednu vrijednu stvar, koju ćemo lako uklopiti u sve stilove i u sve prostore, a koja osim svoje estetske vrijednosti ima i onu funkcionalnu. Početkom 20.stoljeće poznati svjetski dizajneri i arhitekti svoje umijeće su predstavili dizajnirajući namještaj, a kao objekt izražavanja najčešće su birali stolice. U to vrijeme su nastale “bezvremenske” stolice koje danas idealno uklapamo u sve stilove uređenja.

Ludwig Mies van der Rohe

Stolica Barcelona djelo je arhitekta Ludwig Mies van der Rohe.  Mies van der Rohe (1886-1969) njemački je arhitekta bez klasičnog (fakultetskog) arhitektonskog obrazovanja. Školovao se isključivo radom kod poznatog dizajnera namještaja Brune Paola i vodećeg arhitekta tog vremena u Njemačkoj Petera Berensa. 1937. seli se u SAD gdje dizajnira nekoliko građevina u njegovom prepoznatljivom stilu staklo-čelik. Njegova filozofija “Manje je više” postao je vodeći princip moderne arhitekture.

Stolica Barcelona dizajnirana je 1929. za Njemački paviljon Svjetske izložbe u Barceloni, i na njima su trebali sjediti španjolski kralj i kraljica prilikom posjete izložbi. Stolica je u potpunosti bila ručni rad tapecirana bijelom svinjskom kožom, a original je sada izložen u Muzeju moderne umjetnosti (Moma) New York.

Originalni primjerak - New York

Stolica  se 1953.godine počinje proizvoditi za masovno tržište, u svemu prema originalu, a ekskluzivna prava dizajnera dobila je tvrtka Knoll USA.  Pečat tvrtke i potpis dizajnera van der Rohe ugravirani su u okvir svake stolice, pa ćete i tako prepoznati original od mnogobrojnih kopija.

Proizvodnja jedne stolice traje 20 dana.  Tvrdi jastuci sjedalica i naslona postavljeni su

na zakrivljeni okvir koji se izrađuje od inoksa ili je kromiran.  Jastuci su dostupni u 20 različitih kvaliteta kože, a boja je po izboru kupca te je stoga prilagodljivost različitim prostorima nedvojbena.

Ovakav komad namještaja ima svoju cijenu, ali će istu tu cijenu imati i za  10 godina, pa s takvom investicijom nikad niste na gubitku. Isto tako je besmisleno kupovati ako nije original, kopije su vrlo upitne kvalitete i vrlo brzo bi uloženo mogli izgubiti.

Izaberete li jednostavnu i elegantnu stolicu Barcelona za svoje mjesto na kojem će te čitati dobru knjigu, a ostane vam još malo novaca upotpunite kolekciju tabureom iz iste kolekcije.

Marc Jacobs apartman, Pariz

Ova kombinacija u bijeloj boji meni osobno je bez konkurencije, ali ukusi su različiti.  Običnim smrtnicima kao utjeha može poslužiti i ovaj ukrasni jastučić, a možda se jednog dana sjedini s originalom.

knoll, os-studio, inhabitliving

autor: Tihana M.

Možda vas zanima...

Police za sve i svašta II
Police naizgled predstavljaju vrlo jednostavan uporabni pr...
Kuhinja – duša svakog doma
Ako je dnevna soba srce svakog doma, onda je kuhinja sigur...
Living in a box by Rolands Landsbergs
Ukoliko imalo pratite trendove u dizajnu namještaja, vjeroja...
Uredimo dječju sobu sami!
KUTAK ZA ČITATELJE Iz našeg divnog Dubrovnika javila nam ...
Budoar – carstvo ženskih tajni
U vrijeme kada su se nosile krinoline dame iz visokog druš...
Urednost je opsesija?
Često ljude koji su skloni pretjeranom sređivanju i posprema...

1 Comment


  1. Nevjerojatno da je dizajnirana prije 50 godina, zar ne? Ako bih se morala odlučiti koju od “poznatih” stolica kupiti, onda bi to definitivno bila ova! I to u tamno smeđoj varijanti! Vrlo, vrlo vrlo cool stolica koja uvijek izgleda dobro!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM