Kutak za čitatelje – adaptacija kupaonice
March 20, 2010  |  INTERIJERI, Kupaonice, KUTAK ZA ČITATELJE

Jedan od većih zahvata u kući ili stanu je svakako adaptacija kupaonice. I u opsegu radova i u novčanom pogledu. S problemom adaptacije male kupaonice javila nam se Kalina iz Dubrovnika. Uskoro ona i njen suprug namjeravaju kompletno promijeniti kupaonicu u stanu od instalacija do pločica i sanitarija. Kako su svjesni da je to opsežan posao javili su nam se s problemom novog rasporeda kupaonskih elemenata. Tihana donosi neka moguća rješenja uz dodatna pojašnjenja.

Urednica

U adaptacija se moraju idealno poklopiti estetski i funkcionalni zahtjevi korisnika prostora, a kako bi se to zadovoljilo moraju se preskočiti tehničke prepreke koje mogu bitno promijeniti vaše želje. Obzirom da je kupaonica prostor stana gdje najmanje boravimo, štednja u kvadratima stana ovdje najviše dolazi do izražaja. Osobito je to problem sa kupaonica u starijim zgradama jer su one prilagođene opremi i načinu života vremena u kojem su građene.

Kupaonica koju ovdje predstavljamo nalazi se u stanu višestambene zgrade na drugom katu. Dimenzija je 2.60×1.60m sa prirodnom ventilacijom preko prozora na vanjskom pročelju zgrade. Iako vrlo male kvadrature postojeća kupaonica je vrlo racionalno iskorištena.

Prema podacima korisnika u prostoru kupaonice je smješten i električni bojler za zagrijavanje tople vode koji se koristi i za kuhinju.

Visina parapetnog zida od gotovog poda do donjeg ruba prozora je 131 cm. Obzirom da se radi o prozoru na pročelju, njegove dimenzije i oblik se ne smiju mijenjati, a mora zadržati i svoju osnovnu fukciju prozračivanja prostora.Glavna kanalizacijska vertikala za zgradu je uz WC školjku i ona se ne može pomicati. Osnovni zahtjev korisnika u adaptaciji kupaonice je klasičnu kadu zamijeniti tuš kadom, a kao tiha želja je ubacivanje bidea.

Postavljeni zadatak je bio dosta zahtjevan i uz mnogo kombiniranja nastale su tri najoptimalnije varijante, kojima su zajedničke slijedeće tehničke prepreke:

Tuš kadu nije moguće postaviti u niti u jedan ugao kupanice: zid na pročelju do prozora je dužine  42cm, te bi tuš kabina (koja je visine cca200cm) onemogućila otvaranje prozora. Isto tako nije ju moguće postaviti na zid do ulaznih vrata jer je isti dužine 88cm, a tuš kabina je dimenzija 90x90cm.

Položaj WC školjke se može minimalno pomaknuti obzirom da je ona direktno vezana za glavnu kanalizacijsku vertikalu. WC školjka nikako ne može biti na suprotnom zidu ili zidu pročelja jer nema dovoljno slojeva poda da bi kanalizacijska cijev ø110mm, imala dovoljan pad (potrebno je cca 15cm+glazura i pločice). Obzirom da se radi o kupaonici čija je kota poda usklađena sa podom stana ovakva intervencija nije moguća.

Perilica i električni grijač vode moraju ostati u prostoru kupaonice.

Varijanta 1

Sva postojeća sanitarna oprema, pločice te slojevi poda do nosive ploče se uklanjau u potpunosti.Vodovodni i kanalizacijski razvod se demontira do spoja na glavne vertikale. Na stropnu ploču obavezno je postaviti hidroizolaciju za mokre prostore (kao Mapeielastic) te na to postavljati razvod cijevi bez oštećenja iste. Ovo su grubi radovi koji se moraju izvesti u svim varijantama ove adaptacije. Isto tako bilo bi dobro da se umjesto postojećih zaokretnih vrata u kupaonicu izvedu klizna vrata sa vanjske strane zida kako bi se zadržale i tako male dimenzije kupaonice. Ovo nije neka skupa investicija ( cca 1500kn), a jako mnogo se dobije na prostoru.

Sad ćemo malo o našem finkcionalnom i estetskom rješenju kupaonice. Osnovna je koncepcija da se nova tuš kada mora postaviti na sredinu zida. Maksimalna dimenzija tuš kade može biti 90x90cm i  to polukružna kako ne bi “pojela” cijelu kupaonicu i kako bi se omogućila komunikacija. Može se postaviti klasična tuš kada sa kabinom ili hidromasažna kada.  Tuš kada mora se izabrati tako da je omogućena montaža na zid, a ne u ugao. Armatura za tuš se postavlja na zid i to vrlo elegantna i jednostavna, a može se postaviti i masažni stup.

Gorenje - polukružna tuš kada Prizma

Moja preporuka je da se odlučite za hidromasažnu tuš kadu, ali naravno to ovisi o vašim željama ali i kućnom proračunu. Pri odabiru hidromasažne kade potebno je voditi računa da se ona montira na zid, a ne u ugao. Isto tako važno ju je odabrati u startu, jer će vam električar morati dovesti i kabl za napajanje strujom. Ovdje vam dajem nekoliko primjera koje odgovaraju po dimenzijama i kvaliteti.

IdealStandard - model Idea C90

Aquaestil - model Solo 900x900

WC školjka je malo pomaknuta u lijevo od glavne vertikale cca 40cm što nije veliki problem jer se odvod može voditi i uz zid do vertikale(ako nije moguće u zidu), te se obzidati pa se dobije mala klupčica za odlaganje toalet papira ili sl. WC školjku izvesti kao “viseću” u zidu

U suprotni ugao (iza tuš kade da bude što manje uočljiva) je smještena perlica rublja i iznad nje električni grijač vode. Ovi neophodni aparati baš nisu uvijek ukras kupaonice, ali ih je isto tako moguće “sakriti”. Razmislite malo o mogućnosti ugradnje perilice i električnog bojlera u kupaonski element isto kao i slične aparate u kuhinji.

Umivaonik je jedini smješten na suprotni zid, i to na najpogodnije mjesto, kako bi bilo dovoljno prostora za “okrenuti” se u kupaonici. Umivaonik bi trebao biti dimenzija cca 51x37cm, nikako ne veći, može biti i na kupaonskom elementu (što je sad trend) i u tom slučaju element ne smije biti širi od 40cm.

Varijanta 2

Ovo rješenje je u svemu isto kao i prvo osim u izboru oblika tuš kade koja i ovdje mora zadržati svoje maksimalne dimenzije 90x90cm. Isto tako tuš kada mora biti za montažu na zid, a ne ugao. Za ovu varijantu bi preporučila odabir klasične tuš kade sa staklenom kabinom, a ako baš želite uživati i u masaži možete na zid ugraditi masažni stup. Hidromasažna kabina ovakvog oblika ima potpuno zatvorene dvije okomite stranice, te biste time zatvorili prostor prema prozoru i smanjili dnevnu svjetlost. Jedina prednost je što biste sakrili perilicu rublja i električni bojler. Ukuliko se odlučite za hidromasažnu kadu pri kupovini vodite računa o načinu ugradnje (na jedan zid).

Kolpa San - kabina TKP90E

Umivaonik u ovom rješenju mora biti pomaknut prema sredini zida kako bi bilo dovoljno mjesta za opsluživanje perilice rublja.

Varijanta 3

Ovo rješenje zahtjeva najmanje intervencija u odnosu na postojeće stanje. Postojeća ulazna vrata u kupaonicu, te prostorni raspored perilice za rublje i WC školjke se u potpunosti zadržavaju.  Ovakav postojeći raspored određuje  čudan, ali jedini mogući položaj tuš kade. Za tuš kadu vrijedi sve već navedeno u varijanti 2, jedino je ona zrcalno okrenuta jer se u protivnom ne bi mogao otvoriti prozor. Umivaonik u ovom slučaju mora biti zaista malih dimenzija kako bi do tuša mogla doći i malo krupnija osoba.

Ovo rješenje je najmanje “sretno” rješenje od ovdje predloženih. Ako bi se odlučili na zadržavanje postojećeg prostornog rasporeda perilice i WC školjke, tada ne bi trebali forsirati zamjenu klasične kade tuš kadom. Na mjesto postojeće kade možete odabrati “jacuzzi” kadu na koju djelomično možete postaviti staklenu kabinu, a na zid ugraditi tuš armaturu. Naravno da će te i u ovom slučaju sve instalacije, sanitarije i armaturu zamjeniti novim. Jedino možete zadržati perilicu rublja, ako vam se uklapa u novi dizajn (vjerovatno će se morati uklopiti).

Cijena renoviranja ovakve kupaonice je vrlo relativna i najviše ovisi o nivou opreme, ali za srednji standard iznosi cca 20000 kn. Obzirom na mali prostor nema potrebe za jako skupim dizajnerskim komadima sanitarija ili pločica jer neće doći do izražaja. Opremu svakako treba kupiti od provjerenih proizvođača (IdealStandard, Kolpa san, Grohe…) jer je najbolji omjer cijene i kvalitete, i to u specijaliziranim trgovinama, a ne u velikim trgovačkim centrima. Prije konačnog odabira sanitarija i armature obavezno se savjetujte sa vašim vodoinstalaterom. Sanitarije i pločice moraju biti u svjetlim bojama, a pločice ne smiju biti izrazito velikog formata.

Pogledajte i Galeriju kupaonica!

autor: Tihana M.

Možda vas zanima...

Police za sve i svašta I
Gotovo nezaobilazan detalj svakog doma su zidne police na ko...
Futuristička ljekarna u Beogradu
Krajem prošle godine u Beogradu otvorena je futuristički u...
Kućica iz snova – rustikalna kuća u Portugalu
Većina nas mašta o domu kao utočištu od briga i ružne sv...
Kućica iz snova - Baleari
Nekoliko kilometara južnije od čuvene Ibize smjestio se ot...
Slavine koje svijetle: Marti
Marti je stara španjolska tvornica specijalizirana za proizv...
Zidna polica Faca
Ako vam čini da je interijer vašeg doma preozbiljan i "...

36 Comments


 1. Oduševljena sam svim rješenjima, hvala na trudu.
  Sami smo pokušavali nekoliko puta osmisliti rješenje, ali bezuspješno, ništa nam se nije sviđalo. Za ovako kvalitetna rješenja su stvarno potrebni stručnjaci!

  Puno hvala Tihani i Maji.

  Kalina

  • Istina da me nitko ništa ne pita, ali ja bih ipak zadržao kadu. Nema boljeg opuštanja od leškarenja u mirisavoj toploj vodi.

   • Da li se to meni čini da žene više vole tuš, a muškarci “leškarenje”?? Bilo bi zanimljivo saznati.
    Iz moga iskustva mogu reći da je bilo razmimoilaženja (ja za tuš, muž za kadu).

 2. Osobno sam se uvjerila kako je kupaonski prostor u Kalininom stanu nezgodan za opremanje. Dobra ideja je potražiti vašu stručnu pomoć. Baš me zanima kakvo će rješenje Kalina i njena obitelj izabrati. Jedva čekam to vidjeti.

 3. Odmah mi se najviše svidjelo rješenje s kadom. A mene se u ovom slučaju pita, Davore.
  Rješenje s tuš-kadom na sredini je odlično, samo mi nekako izgleda premalo 70 cm za proći između tuš kabine i zida, a ja sam krupan čovjek. :-)

 4. Hvala na iskrenosti, muški će biti oduševljeni! :mrgreen: Šalim se, nemam ništa protiv tog rješenja, neki su me zvali da prokomentiraju kako im se jako sviđa rješenje 1.
  Već sutra krećemo u istraživanje koliko kod nas što košta. Nekako nam se čini da je premalo 20000 kn. Jeste li tu računale na novu perilicu – sušilicu?

 5. Kao dobar poznavatelj spornog prostora, slažem se sa ‘muškim’ prijedlogom. Čak i da se krupniji član obitelji uspije provući kroz 70 cm, zamišljam kako bi kupatilo djelovalo kao da se u sredini podigao bedem. Savršen je prijedlog kada/tuš u jednom, smješteno pod prozorom.
  Žao mi je što sam tu varijantu propustila napraviti u svom stanu, ipak odluka pala na tuš-kabinu (najdublja kada colpa-san sa sjedećim kutom).

 6. E ovo još nisam vidjela! Moram pokazati konziliju!
  Pozdrav ;.)

 7. Svakako se uklapaš. Pitanje za stručnjake: gdje naći takvu kadu?

  • Kalina, kod vas je sve samo ne jednostavno…provjerim pa se javim jer je većina tog tipa kada dužine 170, a kod vas stane samo 160 (da li ste to dobro izmjerili?)

 8. Čitao sam članak o adaptaciji kupaonice kao neko jako zanimljivo štivo. Bilo mi je krivo što je završilo sa samo tri prijedloga. Tihana M. je to odradila kao da piše za New York Times. Jedva čekam neku novu zavrzlamu u stanovima. Zanimljivije je nego sapunice. A još komentari o zadržavanju kade. Wau. Baš me zanima što će konzilij odlučiti. KONZILIJU, JAVI SEEEE

 9. Slakal, ja sam viđala takvu kadu, hajde dobro – sličnu, ali morala bih ponovno đir po gradu da je nađem.
  Istina, malo smo udaljene međusobno, ali ako aktiviramo jedan kamion što stoji u pričuvi, moći ćemo je i transportirati do vas.

 10. a da vam ja pošaljem nacrt za još jedan nastavak sapunice o kupaonicama- onu o rustikalnoj,:)

 11. Dražene, i meni je postalo sve zanimljivije, kao roman u nastavcima. Još da su ljudi slobodniji u komentiranju, da manje meni šalju mailove kao prijedloge, bila bi prava sapunica.
  @sava, svakako ćemo uskoro do vas, pa ćemo poviriti skupa?
  @prozorudom, muž je mjerio širinu kade. Možda da ja malo poguram zid, pa ispadne 170 cm :mrgreen:
  @enogastromama, baš me zanima kako bi rustikalna kupaonica izgledala na tako malom prostoru

  • @prozorudom-Ok, hvala! pošaljem nacrt kad izmjerimo i ostale prijedloge…:) bit će zanimljivo razmijeniti mišljenja
   @slakal – i ta “rustikalna” kupaonica je malena ima oko 4 i pol kvadrata pa i mene zanima šta da napravim s njom da izgleda veće, :) …imam neke ideje samo sve što ja pogledam i što mi se sviđa ispada da košta straaaašno punooo. :) , tako da ovaj gornji iznos od cca 20000 kn za kupaonicu je sasvim pristojan pogotovo za urediti lijepo ovako malu kupaonicu. :)

 12. Ova “tuš-kada” zbilja izgleda sjajno. S praktične strane me zanima kojom se čarobnom formulom postiže da ovako “sjajno” izgleda i kada se svakodnevno koristi. Ovaj prozirni paravan je, bojim se, ovako atraktivan samo u salonu namještaja. Redovita mana dizajnerskih rješenja. U mom pogledu na svijet je praktična strana uvijek ispred svega ostaloga.

  • postoji i za to rješenje u vidu filtera za pročišćavanje vode, tako se rješavamo kamenca iz vode ili ga omekšavamo. inače taj problem je na bilo kojoj staklenoj površini u kupaonici.
   mali savjet: od kamenca se najbolje čisti mješavinom vode i alkoholnog octa, bolje je od agresivnih gotovih sredstava. znam jer ratujem s kamencem godinama :)
   evo linkovi na stranice koje se bave ovom temom.
   http://www.vojta-plan.hr/kuhinje_i_kupaonice.htm
   a burna rasprava se odvija i na forumu :
   http://www.forum.hr/archive/index.php/t-260356.html
   u svakom slučaju takav pročistač bih ugradila samo u kupaonici, nikako i u kuhinji, pa ako i nije najzdraviji za kupanje je više nego dobar.

 13. @prozorudom, baš smo pogodile temu. Kolika rasprava! Svašta ću još naučiti ovdje .

 14. Za nastavak sapunice, evo još jedan moj doprinos. Jučer nisam imala mira i uz nešto drugo, prislonila potragu za kadama. Obišla 3 velika centra u Splitu. Nažalost izbor manji nego prije par godina, valjda posljedica recesije. Ležeće kade od 160 cm je lako naći, cijene od 1100 – 1300 kn, barem one prosječne.
  Svidjeli su mi se tuš-paravani koji se samo montiraju na zid i po potrebi razvuku po vrhu ruba kade. Cijene su od 575 (plastični) do 1200 kn (stakleni), a fiksna staklena vrata za ležeću kadu (colpa-san) su oko 4000 kn. Slike sam mailala Kalini.
  Ovo je bila samo kratka potraga. Imamo još 2-3 specijalizirana centra, nastojat ću se uputiti i do njih.

 15. Jesi mislila na ovu pjesmu:
  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=KRtFdrCrE3g&hl=en_US&fs=1&]

 16. Enogastromama! Pa gdje je ta tvoja rustikalna kupaonica? Zaželio sam se malo pravih problema, a ne one neke dizajnerske p…..ije. Kad se Tihana razmaše nastane zaplet kao u Agati Kristi. Onda ljudi điraju po gradu da pomognu prijatelju iz virtualnog svijeta. Pa se formira konzilij za ocjenu ustavnosti odabira kade!!! Na kraju svi zapjevaju sa Slavkom Štimcem “Kad se male ruke slože…” Ovo je majke mi bolje od Farme na TV-u.

 17. @drazene ima još: poslala sam link prijateljici čija mama stanuje u identičnom stanu. Oduševljena je Tihaninim profesionalizmom. Ima ideje: npr. da bojler smjesti u element? !? Još će njena mama prije adaptirati kupaonicu od nas :-)
  Maja, imam još nešto zanimljivo za Kutak za čitatelje, ali još slikam, pa ću kad sve složim poslati. Možda opet budemo tako zanimljive.

 18. evo me, evo me, napokon sam izmjerila,:) i mini kupaonu i veliki dnevni boravak tako da si možete dati oduška na velikom prostoru,:) na koji mail da vam pošaljem podatke,:)
  pozz

 19. hmm da,:) vidjela sam sad da je u gornjem desnom kutu mail,:) Pošaljem kasnije kad malog odvedem kod tete čuvalice (komentar nije za objavu,:) hehe)

 20. Super savjeti za uređenje kupaonice. Ja se spremam u skoro vrijeme u renoviranje prostora kupaone, tako da su mi svi savjeti dobrodošli :)

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM