default image for post
Zašto volimo cvijeće?
March 23, 2010  |  Vrt i sobne biljke

Cvijeće je neizostavni dio svakoga doma:  u sobama i na balkonima, terasama ili u vrtovima. U cvijeću uživaju i vole ga svi. Uspjeh našeg odnosa s cvijećem i biljkama je različit, od slučaja da “sve uspijeva”, do “daj ga meni na mjesec dana pa se pozdravi s njime”.

Cvijeće je živi organizam i da bi uspješno raslo treba mu posvetiti malo pažnje. Oni kojima to ne ide od ruke okreću se rezanom cvijeću u vazama i aranžmanima, a često i sušenom cvijeću koje ne zahtijeva nikakvu njegu.

Sve vrste cvijeća su dobre i mogu dati završni pečat na dojam i ugođaj, te prikriti nedostatke interijera i oplemeniti prostor.

U pokušaju da saznamo što je novo u svijetu cvijeća razgovarali smo s  Markom Bijelićem, vlasnikom cvjetnog ateliera Alstromeria i agencije za organizaciju vjenčanja iz Osijeka, jednim od vodećih stručnjaka u području cvjećarstva kod nas.  Marko Bijelić je višestruki pobjednik manifestacije Flora art u Zagrebu i prenijeti će nam dio svojih saznanja i iskustava.

Cvijeće i način aranžiranja je podložno trendovima i modi, te svake godine možemo izdvojiti nekoliko vrsta i boja koje su trenutno “in”. Kao što postoje sajmovi koji diktiraju trendove u nadolazećoj sezoni u npr. odjevnoj industriji ili kozmetici, tako postoje i specijalizirani sajmovi cvijeća iz kojih možemo saznati koje vrste će vladati slijedećih godinu dana.

U nadolazećoj sezoni proljeće-ljeto prevladavati će cvijeće vatrenih boja: crveno, narančasto, ljubičasto i zeleno. Ljubitelji ruža će možda biti razočarani, ali ruže su definitivno “out” a vraćaju se neke stare, pomalo zaboravljene vrste: dalija, božur, hortenzija, viburnum i nepravedno zaboravljeni karanfil.

Novi cvjetovi neobičnog izgleda i boja pojavljuju se svakodnevno, jedan od najzanimljivijih u zadnje vrijeme  je svakako karanfil Green trick. U ovom simpatičnom čupavcu teško je prepoznati karanfil, zar ne?

Green Trick

Najpoznatije europske škole u cvjećarstvu dolaze iz Italije (najbliža nam je po senzibilitetu), Nizozemske i Njemačke. Uzor Marku Bijeliću predstavlja jedan od najvećih cvjetnih dizajnera današnjice Nijemac Gregor Lersch, koji je poznat kao začetnik strukturalnog dizajna.

Osnova ovog dizajna je struktura (konstrukcija) na koju se onda aranžira cvijeće, bez upotrebe klasičnog postolja (spužve). Time se dobiva volumen bez velike upotrebe cvijeća, te lakoća i prozračnost aranžmana. Lersch tvrdi da za dobar aranžman osim novih i sve interesantnijih vrsta cvijeća imamo sve što trebamo u našoj okolini, samo ga trebamo domišljato iskoristiti. Njegovi radovi predstavljaju prave male cvjetne skulpture. Lersch je osvajatelj mnogih nagrada na svjetskim takmičenjima i autor brojnih knjiga.

Kako nam Marko Bijelić sam kaže, simbolika cvijeća je različita, ovisno od zemlje do zemlje. Kod nas je uvriježeno da žuto cvijeće simbolizira ljubomoru, u zapadnoj Europi je uobičajeno darivati žuto cvijeće za završetak školovanja, jer simbolizira sunce – novi početak. Umjesto žutog, boja ljubomore je ljubičasta. Kod nas se krizantema dugo smatrala cvijećem za groblje, ali u Japanu je cvijet koji se daruje muškarcima. Marko ga i sam često koristi i pokušava promijeniti uvriježene navike. Crvena ruža kod nas simbolizira ljubav, a u nekim europskim zemljama to je boja moći i novca.

Ako i pogriješite u izboru boje ili cvijeća nije ni bitno, buket cvijeća predstavlja jedan od najljepših i najosobnijih poklona koji svaka osoba može poželjeti. Svojim savjetom svakako će vam svaki stručan cvjećar pomoći.

Evo nekoliko pitanja i odgovora za koje se nadam da će biti zanimljivi svima.

Da li je prikladnije pokloniti rezano cvijeće ili lončanicu?

Uvijek je bolje pokloniti rezano cvijeće, s njime možemo manje pogriješiti. Da bismo ispravno kupili lončanicu moramo dobro poznavati prostor za koji je namijenjeno te ukus domaćina i njegove sklonosti.

Da li se i muškarcima može kupiti cvijeće na poklon?

Da, to je sasvim pristojno. Postoji tzv. muško cvijeće (anturijum, iris, gerber) koje se uobičajeno poklanja. Takvi aranžmani su zagasitijih boja, jednostavnije forme bez ukrasa i dodataka.

Da li je pristojno pokloniti samo jedan cvijet?

Uvijek je bitan znak pažnje, dovoljan je i jedan cvijet koji ne mora biti složen u buketić, nego sam, čak i bez ukrasnog papira.

S kojom vrstom cvijeća ne možemo pogriješiti, tj. bojati se da simbolizira nešto krivo?

Najuniverzalnija vrsta cvijeća su bijele ruže, s njima ne možete pogriješiti.

Koje vrsta cvijeća najduže traje u vazi?

Karanfili i krizanteme.

Kako da produžimo vijek trajanja cvijeća u vazi?

Tako da svakodnevno mijenjamo vodu i podrezujemo stabljiku jedan centimetar. Mali trik je i slijedeći recept: na pola litre vode dodamo 4 grama šećera i 1 gram limunske kiseline. Time možemo poduplati vijek trajanja cvijeća u vazi.

Zašto ruže u cvjećarnici ne mirišu?

Zato što se uzgajaju zbog izgleda a ne mirisa.

Štand cvjećarnice Alstromeria na sajmu vjenčanja u Zagrebu©Foto Inča

Cvjetna haljina by M.Bijelić

NAGRADNA IGRA

Za ovu priliku cvjećarnica Alstromeria je osigurala poklon bon u iznosu 100 kn, a Prozor u dom ukrasnu mirisnu svijeću čitatelju koji najoriginalnije odgovori na pitanje:

Ima li istine u tvrdnji da muškarci najčešće kupuju ženama cvijeće kada žele otkloniti osjećaj krivnje zbog nekog “grijeha”?

Dobitnika ćemo objaviti idući tjedan. Ukoliko se radi o čitatelju izvan Osijeka, cvjetni atelier Alstromeria daruje suhi aranžman koji zajedno sa svijećom šaljemo poštom na adresu.

Odgovor možete ostaviti kao komentar na članak ili e-mailom na adresu: prozor.u.dom@gmail.com.

Jestivi aranžman od povrća

Autori: Maja Z.&Tihana M.

slike:alstromeria , hilverdakooij ,  Maja&Tihana

_______________________________________________________

Nagrada ide gđi Slavici u Split. Bilo je zanimljivih odgovora i bilo nam se teško odlučiti, pa smo se složili da nagrada ide onome tko se prvi javio. Ostalima hvala na sudjelovanju!

“Ne znam, moja iskustva nisu takva.

Za mog supruga cvijet je odraz radosti, pažnje, detalj u kojem se zrcali ljepota prirode, i darivajući mi cvijet predaje mi svu ljubav koju nosi u srcu. Taj dar zna biti mali, sićušan, poput ljubičica iz našeg vrta, poput cvijeta zumbula kojeg je uzgojio u saksiji na balkonu, do opojnog jorgovana, mog najdražeg cvijeća.

Možda nekad cvijeće posluži svima nama kao znak dobre namjere, pa i onda kad se osjeća krivnja, ali ružan je način koristiti ga kao sredstvo za pranje grijeha. Cvijeće to nije zaslužilo, postaje tužno i, kažu, pomalo umire. ‘

Mnogo pozdrava

Slavica”

Možda vas zanima...

Uredimo vrt zajedno: zima
ZIMI VRT MIRUJE Nakon što stigne jači mraz i zamrzne se t...
Pink Pug Design
Pink Pug je mladi dizajnerski tim (duo) iz Poljske kojeg čin...
Radijatori nisu samo za grijanje
Od korisnih ali prilično ružnih radijatora koji su godinama ...
Milanski sajam namještaja
Od 14 do 19. travnja održan je sajam Salone Internazionale d...
Male ideje - zidne vaze
Da cvijeće u vazi ne mora uvijek biti samo na stolu pokazuju...
Drvo – vječna inspiracija
Drvo je za većinu od nas najdraži materijal koji volimoposje...

17 Comments


 1. Najdraže mi je vidjeti muškarca koji uživa u cvijeću. Vi imate g. Marka, a tako i mi u Splitu najrađe idemo kod jednog muškog cvjetnog aranžera, koji s ljubavlju kreira svaki buket, i pomno nam objašnjava svaku lončanicu.
  Slike koje ste nam prezentirali su prekrasne, osobito aranžman od povrća. Obožavam takve maštovite ideje.

 2. Tekst vam je odličan, postajete online novine! Intervjuirate ljude, slikate, pišete… baš dobro.
  Nikad ne bih pomislila da je ono karanfil?

 3. Što ja radim kad nešto zgriješim ? Nikad ne kupujem cvijeće u tom slučaju.
  Ja svojoj ženi lijepo uplatim putovanje i pošaljem je na neku europsku destinaciju. Dobro njoj – a dobro i meni !
  p.s. zato moja žena stalno putuje :mrgreen:

  • Veki, ideja je više nego odlična!
   Da je proširite malo i među ostalim muževima, ja se ne bih bunila ;) ??

   • Neka mi se vaši muževi jave na konsultacije. Vjerujem da bi se i njima isplatilo.
    Ali … moji grijesi su ipak sitni, je l’ tako, ženo ?

    p.s. moja žena i večeras kreće na putovanje :mrgreen:

 4. Veki,
  Ideja ti je odlična. Kad bi meni moj uplaćivao putovanja zbog grešaka! Bilo bi više mojih tekstova.

 5. Slakal, i ja želim aranžman ! Još i mirisnu svijeću, svakako.
  I ja sam poslala mail. Tko zna hoće li se svidjeti žiriju ?

 6. A mi čekamo, čekamo …

 7. Hvala, hvala, baš ste me obradovali :)
  Jedva čekam nagradu.
  Što volim nagradne igre …

 8. Čestitke pobjednici! Stvarno je bila originalna.

  K

 9. Uh, prekasno sam doznao za nagradnu igru. A baš bi mi dobro došao jedan buket za smirivanje osjećaja krivnje. Morat ću ipak zavući ruku u džep.
  Pozdrav Vekiju. Veki frendu, tvoje metode su vrlo suptilne. Pa kako si se samo sjetio tako opake metode. Svaka ti čast.

 10. kako mogu vjenčić od tratinčica održati što duljr svježim?

 11. Nakon raznih putešestvija, nagrada je stigla u moje ruke. Mnogo hvala ekipi ‘prozor u dom’, poklon je više nego divan :P

  Ipak, odlučila sam ga podijeliti sa ostalim natjecateljima, jer su se iskreno trudili:

  @slakal ću pokloniti mirisnu svijeću, a @veki će, za originalnu ideju, biti nagrađen mirisnim uljem, da ga upotrijebi svaki put kad mu se voljena supruga vrati kući nakon putovanja. Nadam se da će se bočica ulja vrlo brzo isprazniti :mrgreen:

 12. Super, nestalo mi mirisnih cvijeća. Moja potomkica nešto ekperimentirala s njima (bolje da ne pišem što), pa će mi biti odlična nova. Hvala @sava :P
  @veki, morat ćeš paziti da mirisno ulje stavljaš po kapljicu, kako mi se čini, @sava se sprema u nova osvajanja ;-)

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM