Kristalni lusteri opet vladaju sobama
April 6, 2010  |  INTERIJERI, Rasvjeta

Rasvjeta je naravno nezaobilazan dio uređenja interijera. U samom prostoru često daje završni ugođaj, a ovisi o vrsti, položaju, usmjerenosti, izgledu, boji i jačini svjetla. Poslijednjih godina dominirala je izrazito minimalistička i funkcionalna rasvjeta koja zahvaljujući napretku tehnologije nudi sve više i više mogućnosti, no sama po sebi često nije imala preveliku “ukrasnu” funkciju. Često je skrivana u spuštenim stropovima i njena ljepota se doživljava tek kada se koristi (upali).

Tiho i na mala vrata u eri minimalizma vratili su se kristalni lusteri. Raskošni, sjajni, veliki i još veći i nimalo skromni preuzeli su vlast u interijerima i kao da poručuju: Ja sam ovdje kralj!

Luster kao da se sastoji od desetaka malih noćnih lampi

Danas se u ponudi mogu naći kristalni lusteri iz svih epoha, miješanih stilova i boja. Svojim oblicima i bojom mogu se uklopiti u svaki interijer, a pogotovo u neo-barokni koji se u modi nekoliko zadnjih godina. Nudi se svašta, od vjernih replika do modernih interpretacija nekog razdoblja.

Kristali koje se koriste u izradi lustera mogu biti ručno ili mašinski rezani ili lijevani u kalupima. Ovisno kako se obrađuju utjecati će i na konačnu cijenu lustera. Najjeftiniji kristali su naravno, oni lijevani iz kalupa.

Veliki kristalni luster u Hrvatskom narodnom kazalištu

Napoznatiji i najcijenjeniji kristali današnjice su Swarovski kristali iz Austrije, proizvođača koji usavršava tehnologiju proizvodnje i obrade kristala još od 1895. godine. Swarovski kristali poznati su po svojoj briljantnoj čistoći, kao izvorska voda, bez mrlja i nedostataka, sa savršeno rezanim plohama u stilu obrade dijamanata.

Nevidljivi film kojim su premazani čini kristale pogodnijim za čišćenje i održavanje. Rade se u raznim bojama, a trenutni hit su “srebrni i zlatni” kristali koji imaju efekat ogledala.

Poznati dizajneri iz cijelog svijeta danas ekskluzivno dizajniraju Swarovski rasvjetu.

Aldebaran Zig Zag by Missoni

Danas je cijeli svijet zabljesnut odsjajem Swarovski kristala, osim u lusterima nalazimo ih na odjevnim predmetima, nakitu, mobitelima, laptopovima, pa i na – umivaonicima talijanskog  proizvođača Antologia, no to je već tema za neki drugi članak.


Najcijenjeniji i najskuplji kristali su naravno oni ručno rezani. Ista metoda koja se koristila stoljećima prije uz male izmjene koristi se i danas. Prvo se kristali ručno režu, zatim poliraju s mramornom prašinom. Maleni tragovi nesvršenosti ovdje nisu nepoželjni, dapače, dokaz su autentičnog ručnog rada.

Na cijeni su i venecijanski lusteri od murano stakla, koji vuku tradiciju iz 13. st. Venecijanski majstori u srednjem vijeku su počeli usvršavati tehnike obrade kristalnog stakla koje su preuzeli sa Bliskog istoka i razvili svoje u svoje specifične. Tako da kada kažemo “venecijansko staklo” odmah znamo o čemu se govori. To je obrt koji se godinama i prenošenjem znanja s oca na sina pretvorio u umjetnost. Za staklo je specifično da se ne brusi u kristalne ukrase nego se obrađuje vatrom. Svi smo čuli za čuveno murano staklo koje se proizvodi na malenom otočiću Murano ispred Venecije. Kao i sve što zahtijeva puno ručnog rada i ova tradicija polako izumire pa je Venecijanci pokušavaju spasiti od zaborava.

Luster od murano stakla

Osim izbora vrste i oblika krista,  bitna je i završna obrada metalne konstrukcije, tj. patina kojim se daje konačan izgled  lusteru.

Sve vrste kristala u izradi lustera koristi tvrtka Schonbek koja izrađuje vjerne reprodukcije lustera iz svih povijesnih razdoblja, ali se bavi i modernim dizajnom, blisko surađujući sa Swarovski kompanijom.

Twist by Schonbek

Matrix by Schonbek

Blue Kitchen by Schonbek

U interijerima danas je sve dopušteno, pa ako niste pobornik “kičastog” neobaroknog stila razmislite o postavljanju velikog kristalnog lustera u minimalistički uređen prostor. Rezultat i dojam biti će izvanredan! Jednostavnost interijera će dodatno naglastiti nimalo jednostavan luster i obratno: sam luster će maksimalno pokazati sve svoje čari u minimalistički uređenom prostoru. Eveualno dodajte i stolnu ili podnu lampu u istom stilu i to je to – nemojte pretjerivati. Kristalni lusteri danas se stavljaju u sve stambene prostorije: dnevne boravke, kuhinje, predsoblja i kupaonice.

Luster dominira u kuhinji koja spaja razne stilove:bijeli minimalistički s rustikalnim stolom i baroknim kristalnim lusterom

Za kraj izbor nekoliko zanimljivih novih-starih prekrasnih  kristalnih lustera koji se mogu uklopiti u svaki interijer.

Konstrukcija od kovanog željeza u venecijanskom stilu

Luster s raznobojnim kristalićima u veselom stilu

Čipkasti od metala s kristalnim lančićima

Dojmljiv crni luster u stilu Belle Epoque

Slučajnim ili namjernim posjetiocima Pariza ili Moskve preporučam objed u ultra luksuznom “kristalnom” restoranu La Cristal Room Baccarat, u vlasništvu čuvenog proizvođača kristala.

Lusteri od Baccarat kristala

Ovdje je sve kristalno - od stropa do poda

Rezervacije primaju i on-line, za cijene ne pitajte, ne znam.  Foto

Slavica poslala nam je sliku najvećeg kristalnog lustera na svijetu u hotelu Negresco u Nici

chandeliera , baccarat, swarovski

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Police za sve i svašta II
Police naizgled predstavljaju vrlo jednostavan uporabni pr...
Tapete su ponovo u modi
Mnogi od nas pamte vremena iz 70-tih godina prošlog stolje...
Živjeti Shabby Chic
Bojice, škarice, ljepilo, krpice i salvete...to je dio d...
Dizajn: Lisa Bengtsson
Lisa Bengtsson švedska je grafička dizajnerica koja se o...
Što je muškarac bez ...
brkova! Muževnost se pokazuje i izgledom, pa bili oni nama ...
Parket je uvijek moderan
Od svih vrsta podnih obloga drveni parket ipak daje najprofi...

7 Comments


  1. Ja imala dva kristalna lustera i jedva čekala kad ću ih se riješiti. Brisanje prašine je bilo zastrašujuće – tek rastavljanje na sitne djeliće.
    Iskrene čestitke onom tko ih kupi :-)

  2. Meni su divni oni plavi (twist). Tako dobro bi se slagali uz moju plavu spavaću sobu ;)

  3. Jest mi sad žao što nisam uslikala lustere prije nego što sam ih “napustila”. Možda su rariteti, a ja moderna ženska, hoću nešto jednostavno za održavanje!

  4. Kristalni lusteri nikada neće izaći iz mode – barem ne na ovim našim prostorima.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM