Kristalni lusteri opet vladaju sobama
April 6, 2010  |  INTERIJERI, Rasvjeta

Rasvjeta je naravno nezaobilazan dio uređenja interijera. U samom prostoru često daje završni ugođaj, a ovisi o vrsti, položaju, usmjerenosti, izgledu, boji i jačini svjetla. Poslijednjih godina dominirala je izrazito minimalistička i funkcionalna rasvjeta koja zahvaljujući napretku tehnologije nudi sve više i više mogućnosti, no sama po sebi često nije imala preveliku “ukrasnu” funkciju. Često je skrivana u spuštenim stropovima i njena ljepota se doživljava tek kada se koristi (upali).

Tiho i na mala vrata u eri minimalizma vratili su se kristalni lusteri. Raskošni, sjajni, veliki i još veći i nimalo skromni preuzeli su vlast u interijerima i kao da poručuju: Ja sam ovdje kralj!

Luster kao da se sastoji od desetaka malih noćnih lampi

Danas se u ponudi mogu naći kristalni lusteri iz svih epoha, miješanih stilova i boja. Svojim oblicima i bojom mogu se uklopiti u svaki interijer, a pogotovo u neo-barokni koji se u modi nekoliko zadnjih godina. Nudi se svašta, od vjernih replika do modernih interpretacija nekog razdoblja.

Kristali koje se koriste u izradi lustera mogu biti ručno ili mašinski rezani ili lijevani u kalupima. Ovisno kako se obrađuju utjecati će i na konačnu cijenu lustera. Najjeftiniji kristali su naravno, oni lijevani iz kalupa.

Veliki kristalni luster u Hrvatskom narodnom kazalištu

Napoznatiji i najcijenjeniji kristali današnjice su Swarovski kristali iz Austrije, proizvođača koji usavršava tehnologiju proizvodnje i obrade kristala još od 1895. godine. Swarovski kristali poznati su po svojoj briljantnoj čistoći, kao izvorska voda, bez mrlja i nedostataka, sa savršeno rezanim plohama u stilu obrade dijamanata.

Nevidljivi film kojim su premazani čini kristale pogodnijim za čišćenje i održavanje. Rade se u raznim bojama, a trenutni hit su “srebrni i zlatni” kristali koji imaju efekat ogledala.

Poznati dizajneri iz cijelog svijeta danas ekskluzivno dizajniraju Swarovski rasvjetu.

Aldebaran Zig Zag by Missoni

Danas je cijeli svijet zabljesnut odsjajem Swarovski kristala, osim u lusterima nalazimo ih na odjevnim predmetima, nakitu, mobitelima, laptopovima, pa i na – umivaonicima talijanskog  proizvođača Antologia, no to je već tema za neki drugi članak.


Najcijenjeniji i najskuplji kristali su naravno oni ručno rezani. Ista metoda koja se koristila stoljećima prije uz male izmjene koristi se i danas. Prvo se kristali ručno režu, zatim poliraju s mramornom prašinom. Maleni tragovi nesvršenosti ovdje nisu nepoželjni, dapače, dokaz su autentičnog ručnog rada.

Na cijeni su i venecijanski lusteri od murano stakla, koji vuku tradiciju iz 13. st. Venecijanski majstori u srednjem vijeku su počeli usvršavati tehnike obrade kristalnog stakla koje su preuzeli sa Bliskog istoka i razvili svoje u svoje specifične. Tako da kada kažemo “venecijansko staklo” odmah znamo o čemu se govori. To je obrt koji se godinama i prenošenjem znanja s oca na sina pretvorio u umjetnost. Za staklo je specifično da se ne brusi u kristalne ukrase nego se obrađuje vatrom. Svi smo čuli za čuveno murano staklo koje se proizvodi na malenom otočiću Murano ispred Venecije. Kao i sve što zahtijeva puno ručnog rada i ova tradicija polako izumire pa je Venecijanci pokušavaju spasiti od zaborava.

Luster od murano stakla

Osim izbora vrste i oblika krista,  bitna je i završna obrada metalne konstrukcije, tj. patina kojim se daje konačan izgled  lusteru.

Sve vrste kristala u izradi lustera koristi tvrtka Schonbek koja izrađuje vjerne reprodukcije lustera iz svih povijesnih razdoblja, ali se bavi i modernim dizajnom, blisko surađujući sa Swarovski kompanijom.

Twist by Schonbek

Matrix by Schonbek

Blue Kitchen by Schonbek

U interijerima danas je sve dopušteno, pa ako niste pobornik “kičastog” neobaroknog stila razmislite o postavljanju velikog kristalnog lustera u minimalistički uređen prostor. Rezultat i dojam biti će izvanredan! Jednostavnost interijera će dodatno naglastiti nimalo jednostavan luster i obratno: sam luster će maksimalno pokazati sve svoje čari u minimalistički uređenom prostoru. Eveualno dodajte i stolnu ili podnu lampu u istom stilu i to je to – nemojte pretjerivati. Kristalni lusteri danas se stavljaju u sve stambene prostorije: dnevne boravke, kuhinje, predsoblja i kupaonice.

Luster dominira u kuhinji koja spaja razne stilove:bijeli minimalistički s rustikalnim stolom i baroknim kristalnim lusterom

Za kraj izbor nekoliko zanimljivih novih-starih prekrasnih  kristalnih lustera koji se mogu uklopiti u svaki interijer.

Konstrukcija od kovanog željeza u venecijanskom stilu

Luster s raznobojnim kristalićima u veselom stilu

Čipkasti od metala s kristalnim lančićima

Dojmljiv crni luster u stilu Belle Epoque

Slučajnim ili namjernim posjetiocima Pariza ili Moskve preporučam objed u ultra luksuznom “kristalnom” restoranu La Cristal Room Baccarat, u vlasništvu čuvenog proizvođača kristala.

Lusteri od Baccarat kristala

Ovdje je sve kristalno - od stropa do poda

Rezervacije primaju i on-line, za cijene ne pitajte, ne znam.  Foto

Slavica poslala nam je sliku najvećeg kristalnog lustera na svijetu u hotelu Negresco u Nici

chandeliera , baccarat, swarovski

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

3D šetnja interijerima
A sada jedna totalno cool stvarčica..... (zbog koje sam mora...
Kako sakriti radijatore II
Nadovezujući se na nedavni post javio nam se Dado (inače pra...
Tirkizni snovi Amy Butler
Amy Butler je američka dizajnerica pamučnih tkanina. Od ...
Coffee light
Za sve ljubitelje napitaka iz šalica, kave i čaja: šalic...
Interijeri: Stan u Barceloni
Savršeni dom od stotinjak kvadrata u blizini Barcelone s p...
IXXI zidne foto pločice
Umjesto sada već standardnih zidnih foto tapeta stižu nam iz...

7 Comments


  1. Ja imala dva kristalna lustera i jedva čekala kad ću ih se riješiti. Brisanje prašine je bilo zastrašujuće – tek rastavljanje na sitne djeliće.
    Iskrene čestitke onom tko ih kupi :-)

  2. Meni su divni oni plavi (twist). Tako dobro bi se slagali uz moju plavu spavaću sobu ;)

  3. Jest mi sad žao što nisam uslikala lustere prije nego što sam ih “napustila”. Možda su rariteti, a ja moderna ženska, hoću nešto jednostavno za održavanje!

  4. Kristalni lusteri nikada neće izaći iz mode – barem ne na ovim našim prostorima.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2017 · PROZOR U DOM