Ekološki namještaji
April 22, 2010  |  INTERIJERI, Namještaj

DAN PLANETE ZEMLJE

Za sve one koji se žale na količinu svjetla za čitanje u sobi postoji rješenje! To je udobna Bulb fotelja-lampa gdje svjetlo iz LED svjetiljke pada točno na vašu knjigu ili novine i kako pomičete fotelju svjetlo se u idealnom položaju miče skupa s njom.

Udobna fotelja je izrađena od ratana i vodenog zumbula.

Fotelja je dio Bulb kolekcije i proizvodi se u okviru projekta Onyx koji podrazumijeva izradu namještaja od isključivo ekološki prihvatljivih materijala na tradicionalan način u ekonomski slabije razvijenim područjima Tajlanda gdje se zapošljava lokalno stanovništvo. Mislim da nema prikladnijeg dana predstaviti ovaj ekološki namještaj nego baš na Dan planete Zemlje kada se barem jednom godišnje sjetimo potrebe očuvanja prekrasne i začuđujuće lijepe prirode oko nas.

Na projektu Onyx sudjeluje dizajner Gaëtan Van de Wyer koji je dizajnirao sve kolekcije. Ideja ovog projekta je promovirati ekološki i tradicionalan način izrade namještaja uz pomoć vrhunskih dizajnera koji će namještaju dati novi suvremeni izgled i ponuditi ga svjetskom tržištu

Koriste se u izradi namještaja samo prirodni materijali koji se smatraju ekološki prihvatljivim: ratan, bambus i vodeni zumbul.

Sva tri materijala smatraju se eko-materijalima zbog svoje izuzetne brzine rasta te se tako izbjegava pustošenje krajolika nekontroliranom sječom šuma kao što je to slučaj s nekim vrstama drveća kojima trebaju desetljeća za prirodnu obnovu. Najveći dio šumskih područja koja se jednom raskrče više se nikada ne pošumljavaju.

Korištenje ratana, bambusa i zumbula u izradi namještaja i projekt Onyx podupire i WWF World Wildlife Fund for Nature koji nastoji zaustaviti  pretjeranu sječu drveća u tropskom dijelu Azije u slivu rijeke Mekong.

Ovo područje jedno je od najugroženijih u svijetu zajedno s npr. Amazonijom, Madagaskarom, Borneom i istočnom obalom Afrike i predstavlja prioritet u očuvanju svjetske prirodne baštine.

O projektima i ciljevima WWF organizacije pogledajte ovdje www.worldwildlife.org .

The Mekong River © WWF-Canon/Yifei Zhang

Ratan je zajedničko ime za oko 600 vrsta palmi koje rastu u tropskim područjima Afrike i Azije. Ratan je povijuša koja ne raste samostalno, nego joj je za život potrebno drugo drveće oko kojeg se povija do čak 100 metara dužine. Nakon obrade ratan postaje izuzetno snažan, trajan i fleksibilan konstrukcijski materijal. Njegovim iskorištavanjem ne sjeku se šume u kojima prirodno raste.

Bambus je biljka iz porodice trava. Porijeklom je iz Indije a danas se može naći u tropskim i suptropskim područjima Azije i Australije. Bambus je poznat po svojoj izuzetnoj brzini rasta i širenja (može se sjeći svake 3-4 godine) i po svojoj tvrdoći.

Vodeni zumbul je biljka koja raste u Burmi, Tajlandu i Vijetnamu gdje se tradicionalno koristi u izradi namještaja. Korjen zumbula se nakon kuhanja i sušenja pretvara u tanku užad i zatim plete oko konstrukcije od ratana. Vodeni zumbul obitava na vodenim područjima i poznat je kao izuzetno “nasilna” biljka koja se brzo širi područjem u kojem raste te se može brati redovno bez bojazni da će se ugroziti i iskorijeniti. Njegova berba može čak biti i korisna za neke vodene eko-sisteme gdje se previše raširio.

Kolekcija prirodnog i ručno izrađenog namještaja zaista izgleda izuzetno moderno i dok se u udobnosti svoga doma izležavate na njemu pomislite kako ste njegovom kupnjom umjesto običnog drvenog spasili barem jedno drvo.

Ribbon kolekcija

Moebius kolekcija

Spoon kolekcija

Klein

onyx-furniture

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Sobni vinski podrum
Vinski podrum u podu dnevne sobe? Zvuči ludo? Mož...
Uredimo dječju sobu sami!
KUTAK ZA ČITATELJE Iz našeg divnog Dubrovnika javila nam ...
Kućica iz snova - Afrika
Južnoafrička Republika je ove godine popularna u cijelom svi...
Stilovi – industrijski chic
Jamačno još niste čuli za ovu vrstu "chica"? ...
Interijeri: Bez komentara
Još jedan veseli rustikalni interijer prepun zanimljivih det...
WALL ART 3D zidni paneli
WallArt3D paneli u kolekciji VIDELLA PRESTIGE su nove zidne ...

2 Comments


  1. Draga Urednice,
    Svi koji prate ovaj portal zasigurno vole stvri kao što su namještaj od raana ili bambsa, ali
    mi u svojoj okolico nemamo ovog materijala. Materijal koji je sličan, ali naš je vrbovo pruće.
    Poznajemo ga većinom preko pletenih košara, ali još je uvijek ponegdje očuvana proizvodnja namještaja od vrbovog pruća, kao npr. u Bosanskoj Posavini. Slučajno sam doznao da 99% proizvodnje namještaja izvoze u Njemačku. Nijemcima je dobro, a mi još uvijek “patimo” za tuđim proizvodima. Hajmo nešto i o domaćoj proizvodnji…

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM