Zgrada od kristala soli
May 9, 2010  |  EKSTERIJERI, Neobične zgrade

Zgrada od soli ili Geotube, kako se službeno zove, je arhitektonski projekt kalifornijskog Faulders studija. Iako još uvijek u fazi prijedloga mislim da zbog svoje originalnosti zaslužuje našu pažnju.

Projekt je zamišljen da se ostvari u Dubaiju, ne samo zbog naklonosti tamnošnjih vlasti neobičnim i vrlo hrabrim građevinskih pothvatima, nego i zbog specifičnih prirodnih uvjeta koji su neophodni za realizaciju ovog projekta, a koji se upravo tamo mogu naći.

Nakon završetka klasične gradnje sama vanjska fasada zgrade bi se trebala još godinama razvijati i “rasti” pomoću kristala soli iz morske vode koja bi se treba dovesti posebnim sistemom cijevi iz 5 kilometara udaljenog Perzijskog zaljeva.

Voda bi se specijalnim “krvožilnim” sistemom cijevi trebala prskati po površini zgrade i isparavanjem vode sol kristalizirati na površini. Vremenom kristali soli bi potpuno prekrili početnu transparentnu specijalnu oblogu. Predviđeno je da se fasada zgrade na ovaj način formira slijedećih 50 godina do potpunog prekrivanja kristalima. Kako je zamišljen tijek kristalizacije možete vidjeti na donjim slikama.


Ova ideja je ostvariva zbog velikog saliniteta morske vode u Perzijskom zaljevu i efekat bi zaista mogao biti jedinstven i originalan. Da bi ova zgrada mogla postati još jedna od “nadnaravnih” atrakcija Dubaija zar je uopće potrebno spominjati?

faulders-studio

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Baš volim otkačeno!
Ako vam je dosadilo klasično ili minimalistično uređenje dom...
Kućica iz snova - otok Vis
Ovo je stara kamena kućica u centru Komiže na otoku Visu. ...
Kućica iz snova ili kućica za hobite?
Svi se dobro sjećamo junaka koji su spasili svijet u filmovi...
Krajobrazno oblikovanje
  Nikakva tehnologija na svijetu ne može ukr...
Vrijeme je za uređenje balkona i terasa
Duga i hladna zima je, vjerujem, iscrpila većinu od nas. P...
Drugačiji prozorski kapci
Prozorski kapci imaju prije svega funkciju zaštite prozo...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM