Trajnice u vašem vrtu
May 20, 2010  |  EKSTERIJERI, Vrt i sobne biljke

Zakoračivši u raskošan svijet trajnica, otkrit će vam se neiscrpan izvor ideja kojima možete uljepšati svoj vrt. U širokoj paleti boja, oblika i tekstura, pa i vrlo privlačnih mirisa, opravdana je njihova sve učestalija uporaba u krajobraznom oblikovanju.

One čine osnov našeg vrta budući da godinama ostaju na istom mjestu. Za ljepotu trajnica i obilje njihova cvata vrlo je važno poznavati način uzgoja, životne uvjete, visinu, obujam i doba cvatnje kako bi im odabrali pravo mjesto za dugotrajan boravak u našem vrtu.

Campanulabellidifolia

Dianthusbarbatus

Iako su najčešće cjenjene zbog svojih cvjetova, često je uočljivo i njihovo lišće koje daje zanimljiv izgled tjekom cijele godine. Cvjetna gredica s trajnicama treba biti pomno odabrana tako da imamo cvjetne vrste od kojih će svaka u pojedino doba godine biti atraktivna.

Treba paziti da uvijek neka od biljaka cvate te da svojim cvijetom privlači pažnju od već ocvalih biljaka u gredici.

Obzirom na cvatnju i brojnost vrsta koje cvatu u to doba, proljeće i ljeto pružaju najviše mogućnosti za kreativan vrtni izričaj. Odabir boja sasvim je najčešće osobna stvar i najvažnije je odabrati one nijanse koje vam najviše odgovaraju bez obzira na modne trendove. Ukoliko se odlučite za monokromatski pristup tada će listovi imati važnu ulogu u oblikovanju prostora.

Gredica s trajnicama ne mora biti samo dekorativna nego i korisna. Najatraktivnije od svega su začinske biljke poput timijana, vlasca, ružmarina, kadulje… koje će svojim opojnim mirisima privući svakog posjetitelja vrta i stvorit će upadljivi vizalni element.

Bez obzira na veličinu vrta i stil u kojem će te ga urediti, pobrinite se da on odražava vašu osobnost. Ako vas smiruje i tjera na razmišljanje, ako vam daje osjećaj ugode, tada je vrt – vaš odraz. Neke od brojnih vrsta trajnica zacijelo će u njemu naći svoje mjesto pod suncem ili u sjeni.

Autor: Marko Bijelić, mag.ing.bil.

Alstromeria
cvjetni atelier i agencija za organizaciju vjenčanja

 

Možda vas zanima...

Zimska čarolija
Božični i novogodišnji praznici ne bi bili isti bez milion...
Kućica iz snova - afrički safari
Chongwe River House i Luangwa Safari House u bli...
Zašto volimo cvijeće?
Cvijeće je neizostavni dio svakoga doma:  u sobama i na balk...
Male ideje za vaš vrt
Bliži se vikend i većina nas će se posvetiti svome vrtu. Don...
Male ideje - zidne vaze
Da cvijeće u vazi ne mora uvijek biti samo na stolu pokazuju...
Kamen po kamen VI - Uređenje okoliša
Nakon duže pauze red je da kažem nešto o radovima oko uređen...

2 Comments


  1. Ovdje gotovo da osjetiš miris svog ovog cvijeća…

  2. Ovakve slike uvijek probude u meni žal što nemam svoj vrt, barem onaj mali, majušni. To bi bila moja oaza za opuštanje i uživanje u društvu cvijeća. Ovako mi ostaje gledanje slika u tuđih cvijetnjaka. I cvijeće na balkonu.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM