Živjeti Shabby Chic

Bojice, škarice, ljepilo, krpice i salvete…to je dio djetinjstva većine od nas. Od svih igračaka (kojih nije bilo previše) najviše smo voljeli rezuckati sličice, praviti kolaže i bojati sve što nam dođe pod ruku te krojiti haljinice za naše lutkice…. U nekima od nas taj duh i kreativnost su se zadržali i kasnije, a neki ponovo pokušavaju otkriti to dijete u sebi.

Spojiti svoju strast i hobi sa svojim poslom nemaju mnogi od nas prilike, predstavljamo vam osobu kojoj je to (i na naše veliko zadovoljstvo) uspjelo:  Teu Jukić iz Zagreba, voditeljicu kreativnih radionica.

Za sve one koji vas ne poznaju molim da se predstavite u 2-3 rečenice, odakle dolazite i čime se bavite?
Tea: Iako sam po struci diplomirani ekonomist, nakon nekoliko godina provedenih u struci svoju sam strast i ljubav prema oslikavanju interijera pretvorila u posao. U posljednjih 5 godina bavim se oslikavanjem namještaja i zidova raznoraznim tehnikama. Od rujna prošle godine dana radim i kao voditeljica kreativnih radionica u trgovini NB Hobby&Art iz Zagreba, a posebno me veseli i moj kreativni blog namijenjen svim kreativcima diljem Hrvatske jer to je mjesto gdje se ljubav i strast prema stvaranju isprepliću, a tajne zanata nesebično dijele.

Osim što vodite radionice pišete i na svome blogu. Što zapravo “kreirate” na njima ?
Tea: Mnoge žene bi voljele naučiti kako uporabnim i dekorativnim predmetima u svome domu podariti sasvim novo ruho ali ne znaju kako. Stoga dolaze na moje radionice koje u suradnji s NB Hobby&Art trgovinom organiziramo u mnogim gradovima iako smo pozicionirani u Zagrebu. Učim ih tehnikama decoupage-a (salvetna tehnika), oslikavanju stakla, gipsa, drveta, terracote, shabby chic efektima i sl. Na svom blogu pokušavam svim čitateljicama koje ne mogu pohađati radionice približiti navedene tehnike i ponuditi im razne ideje koje im daju inspiraciju za vlastite kreativne uratke. To je i mjesto gdje se mogu upoznati kreativci diljem Europe i razmjenjivati svoja iskustva i znanja.

Možete li se sjetiti kako je sve počelo, jeste li se i u djetinjstu voljeli kreativno izražavati?
Tea: Oduvijek sam imala potrebu crtati po zidovima i namještaju, što je zasigurno izluđivalo moje roditelje, no kako je moja majka završila Školu za primjenjenu umjetnost imala je beskrajno strpljenja i razumijevanja za moje “nestašluke” i poticala moju kreativnost.

Vaš osnovni posao uz vođenje radionica je restauracija i oslikavanje namještaja i interijera. Koja su vaša iskustva?
Tea: Time se profesionalno bavim posljednjih nekoliko godina a angažiraju me podjednako pojedinci i poduzetnici za svoje interijere. Iako mnogi misle da su takve usluge jako skupe, primarni koncept kojem ja pristupam je napraviti “boom” za malo novaca. Mislim da nije jako teško s velikim budžetom urediti neki interijer, već upravo minimalnim troškovima i s velikom dozom kreativnosti i mašte. Sjećam se izazova gdje je od vrlo jeftinih i običnih sobnih vrata trebalo napraviti čudo – tehnika oslikavanja čipkom i zlatna akrilna boja bile su pun pogodak – i dan danas svi koji ih vide misle da su koštala tisuće kuna a zapravo se radi o par stotina.


Postoje različite tehnike kojima se koristite u svome radu: decoupage, pittorico, oslikavanje čipkom…možete li ukratko objasniti svaku od njih za sve čitatelje koji se prvi puta susreću s njima?
Tea: DECOUPAGE: oslikavanje pomoću salveta, papirnatih maramica, specijalnih decoupage papira i soft rižinih papira
potreban materijal: ljepilo za decoupage i plosnati sintetički kist
raspoložive podloge: drvo, staklo, gips, terracota, metal, papir, karton, tekstil
PITTORICO: tehnika oslikavanja pozadine oko decoupage motiva
potreban materijal: akrilne boje, retardator (medij za usporavanje sušenja akrila), kistovi, spužvice
raspoložive podloge: drvo, staklo, gips, terracota, metal, papir, karton, tekstil
OSLIKAVANJE ČIPKOM: tehnika oslikavanja glatkih površina radi dobivanja predivnih reljefa
potreban materijal: špatula, pasta, ostaci čipke (zavjese, stolnjaci i sl.)
raspoložive podloge: drvo, gips, zidovi, terracota, metal, papir, karton


Svi smo čuli za shabby chic ali nismo sigurni što zapravo znači, možete li malo pojasniti?
Tea: Za razliku od uvriježenog mišljenja, SHABBY CHIC nije tehnika već EFEKT. Dakle, radi se o nekoliko tehnika kojima se novim stvarima želi podariti dotrajali, pohabani dojam. To je stil koji je nastao 80-ih godina a njegova je predvodnica Rachel Ashwell. Ono što je u modi VINTAGE to je u uređenju interijera SHABBY CHIC.

Rachel Ashwell

Tamnija boja na rubovima namještaja koja se premazuje voskom ili glicerinom a sve kako bi se u konačnici prekrila svijetlijom bojom i pobrusila na voskanim mjestima. Može se koristiti sa ili bez decoupagea, često je upotpunjujemo i tehnikama patiniranja i pozlate. Talijanski i engleski shabby njeguju nježne pastelne boje (ivory, vanilla, beige, pistaccio i bijela) dok su francuzi otišli korak dalje i prepoznajemo ga po eklektičnim kombinacijama zlata, tirkiza duboko ljubičaste i boje patliđana.


Kada uđemo u trgovine s hobby priborom čini nam se da ima jako puno nepoznatih materijala. Gdje se educirate i učite kako primjenjivati nove tehnike i materijale?
Tea: Najveći sam dio tehnika sama savladala educirajući se mnoštvom knjiga i časopisa koje sam naručivala diljem svijeta, iako je najbolji način za učenje metoda uspjeha i pogrešaka. Vidim nešto što mi se svidi pa uništim nekoliko kutijica prije nego što dođem do konačnog rezultata.  Trgovina NB Hobby&Art me redovito šalje i na razna usavršavanja, eto upravo sam se jučer vratila iz Bologne gdje sam sudjelovala na treningu za svladavanje tehnike filcanja za izradu raznih dekorativnih predmeta i accesoara.


Često radite i s djecom, kako prihvaćaju radionice ? Jesu li možda bolji “učenici” nego odrasli?
Tea: Djeca su u svojoj iskrenosti i zainteresiranosti zaista najbolji učenici i pravo je zadovoljstvo raditi s njima. I sama imam dvije kćeri u dobi od 10 i 5 godina i mogu prepoznati što bi se klincima moglo svidjeti od tehnika. Naravno, sve su kreativne tehnike prilagođene njihovom uzrastu i najčešće ih organiziramo tematski i vežemo uz razne prigode (Božić, Uskrs, Fašnik, Valentinovo, Majčin dan i sl.)


Nedavno ste imali nekoliko radionica u Osijeku. Da li ste prvi puta u našem gradu i kakvi su dojmovi? Jesu li Osječanke kreativne?
Tea: Da, po prvi sam puta gostovala u Osijeku i bila sam nemalo iznenađena kojom pozitivnom energijom osječanke pršte! Simpatično je što smo za osječku premijeru odabrali upravo tehniku oslikavanja čipkom, pa su se slavonke već po tradiciji pokazale kao žene koje odlično peku kolače. Zašto? Pa zato što je pasta preko čipke na terracoti koju su radile bila SAVRŠENO prevučena, baš kao i šlag na torti! To od prve mogu napraviti samo prave gurmanke i majstorice od kolača!

hobbychic.blogspot

shabbychic

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Kuhinje - Puzzle hladnjak
Elektrolux Flatshare Fridge dizajnera Stefan Buchbergera nud...
Interaktivni namještaj
Razvoj tehnologije svakodnevno možemo vidjeti i u predmetima...
Tirkizni snovi Amy Butler
Amy Butler je američka dizajnerica pamučnih tkanina. Od ...
Svaštice s Ambiente 2010.
Specijalizirani sajmovi predstavljaju priliku da se na jedno...
Rustikalni interijeri: Kuća iz 14. stoljeća
Možda sam nekim redovnim posjetiteljima već i dosadila, ali ...
Kofer kao inspiracija
Ako se na nekom buljaku ili tavanu svoje tete dočepate staro...

4 Comments


  1. Veoma zanimljiv post. Hvala Maji na poučnom intervjuu.
    Ima li šanse da Tea dođe u Dubrovnik? Moja potomkica bi bila oduševljena! A i ja bih se odmah uključila u radionicu :-)

  2. Drage moje dubrovčanke, organizirajte se i pozovite me, rado ću vas posjetiti i napraviti radionice po vašoj želji :) ) Lijepi pozdrav, Tea Jukić – Jurković

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM