Krivudave vrtne stazice
June 21, 2010  |  EKSTERIJERI, Vrt i sobne biljke

U svakom vrtu stazice naravno nisu neophodne, ali ako ne želimo imati u kišnom periodu problema potrebno ih je planirati. Razmišljajte da mogu imati i ukrasnu funkciju, pa čak mogu postati i najljepši dio vrta ako se malo poigrate s materijalima. Ne volim obične betonske  staze, pogotovo u lijepo uređem vrtu. Ako baš beton i mora onda isključivo u obliku betonskih ploča ili popločnjaka.

Da se vrtne staze uz malo mašte mogu urediti i na malo drugačiji, neobavezniji način svjedoče i slike koje slijede, a donosim jednu i iz mojeg vrta.

Kamen mi je najljepši pogotovo kada ga se koristi u što prirodnijem obliku a tu su i cigla, keramika, željezo i drvo – to su samo neki prijedlozi a granica je vaša mašta. Ako je stazica malo i “grbava” neka, to joj daje poseban šarm, bitno je da nema blata. Staza neka ne bude ravna, smije malo i krivudati. Možete kombinirati i više materijala s time će samo biti ljepša.

Ukoliko koristite kamen utisnite ga u travnjak i pustite da trava slobodno raste između ili stavite lijepe bijele kamenčiće.

Ukoliko niste pobornik improvizacije i volite čvrste strukture tada obavezno pripremite podlogu prije postavljanja popločnjaka ili kamena. To zahtijeva malo više posla i novaca, najbolje se posavjetujte sa stručnjacima o postupku ili angažirajte firmu koja se time i inače bavi. Ja sam u svome vrtu samo stavila lomljeni kamen u visini travnjaka bez ikakve pripreme ili korištenja veziva jer volim takav prirodan izgled.

Za drvene staze mogu se koristiti i željeznički pragovi (najbolji su polovni), presjeci drva ili malč (kora drveta). Kod drveta je problem da unatoč što ćete ga zaštiti specijalnim sredstvima s vremenom ipak propada pod utjecajem vode pa ćete se nakon nekog vremena ponovo morati pozabaviti stazom.

Tko se ne sjeća onih starinskih vrtova popločanih običnom ciglom? Sada mi djeluju tako romantično… Ukoliko želite opeku u vrtu koristite klinker opeku jer je otporna na smrzavanje i habanje.

Na slikama pogledajte koliko simpatičnih ideja ima – posebno onu gdje su iskorišteni stari listovi od kružne pile sa pilane!
via, via

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Uredimo vrt zajedno: zima
ZIMI VRT MIRUJE Nakon što stigne jači mraz i zamrzne se t...
Povijest vrtova - ISLAMSKI VRT
Prošlost je glavno nadahnuće i temelj svakog razmišljanj...
Kućica iz snova ili kućica za hobite?
Svi se dobro sjećamo junaka koji su spasili svijet u filmovi...
Uredimo vrt zajedno: radovi u veljači
Nakon duge i vrlo hladne ovogodišnje zime svi se veselimo ...
Kućica iz snova – Krakow
Ova moderna staklena kuća, smještena  je izvan gradskog po...
Kućice iz snova: Engleska sela
Ne znam kako vama, ali jedan od glavnih razloga zašto opet i...

1 Comment


  1. Gledajući ove slike požalim što nemam svoj vrt. Toliko lijepih ideja za uređenje i staza i ostalog. Mogu ti reći, Majo, da su mi tvoje stazice skoro najljepše ! Ako ništa, barem su najprirodnije.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM