Krivudave vrtne stazice
June 21, 2010  |  EKSTERIJERI, Vrt i sobne biljke

U svakom vrtu stazice naravno nisu neophodne, ali ako ne želimo imati u kišnom periodu problema potrebno ih je planirati. Razmišljajte da mogu imati i ukrasnu funkciju, pa čak mogu postati i najljepši dio vrta ako se malo poigrate s materijalima. Ne volim obične betonske  staze, pogotovo u lijepo uređem vrtu. Ako baš beton i mora onda isključivo u obliku betonskih ploča ili popločnjaka.

Da se vrtne staze uz malo mašte mogu urediti i na malo drugačiji, neobavezniji način svjedoče i slike koje slijede, a donosim jednu i iz mojeg vrta.

Kamen mi je najljepši pogotovo kada ga se koristi u što prirodnijem obliku a tu su i cigla, keramika, željezo i drvo – to su samo neki prijedlozi a granica je vaša mašta. Ako je stazica malo i “grbava” neka, to joj daje poseban šarm, bitno je da nema blata. Staza neka ne bude ravna, smije malo i krivudati. Možete kombinirati i više materijala s time će samo biti ljepša.

Ukoliko koristite kamen utisnite ga u travnjak i pustite da trava slobodno raste između ili stavite lijepe bijele kamenčiće.

Ukoliko niste pobornik improvizacije i volite čvrste strukture tada obavezno pripremite podlogu prije postavljanja popločnjaka ili kamena. To zahtijeva malo više posla i novaca, najbolje se posavjetujte sa stručnjacima o postupku ili angažirajte firmu koja se time i inače bavi. Ja sam u svome vrtu samo stavila lomljeni kamen u visini travnjaka bez ikakve pripreme ili korištenja veziva jer volim takav prirodan izgled.

Za drvene staze mogu se koristiti i željeznički pragovi (najbolji su polovni), presjeci drva ili malč (kora drveta). Kod drveta je problem da unatoč što ćete ga zaštiti specijalnim sredstvima s vremenom ipak propada pod utjecajem vode pa ćete se nakon nekog vremena ponovo morati pozabaviti stazom.

Tko se ne sjeća onih starinskih vrtova popločanih običnom ciglom? Sada mi djeluju tako romantično… Ukoliko želite opeku u vrtu koristite klinker opeku jer je otporna na smrzavanje i habanje.

Na slikama pogledajte koliko simpatičnih ideja ima – posebno onu gdje su iskorišteni stari listovi od kružne pile sa pilane!
via, via

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Krajobrazno oblikovanje
  Nikakva tehnologija na svijetu ne može ukr...
Zašto volimo cvijeće?
Cvijeće je neizostavni dio svakoga doma:  u sobama i na balk...
Male ideje za vaš vrt
Bliži se vikend i većina nas će se posvetiti svome vrtu. Don...
Kućica iz snova - Afrika
Južnoafrička Republika je ove godine popularna u cijelom svi...
Vikend inspiracija: kućno kino na otvorenom
Udobne ležaljke, diskretna rasvjeta, kokice i piće uz dobar ...
Kamen po kamen VI - Uređenje okoliša
Nakon duže pauze red je da kažem nešto o radovima oko uređen...

1 Comment


  1. Gledajući ove slike požalim što nemam svoj vrt. Toliko lijepih ideja za uređenje i staza i ostalog. Mogu ti reći, Majo, da su mi tvoje stazice skoro najljepše ! Ako ništa, barem su najprirodnije.

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM