Budoar – carstvo ženskih tajni
June 23, 2010  |  INTERIJERI, Spavaća soba


U vrijeme kada su se nosile krinoline dame iz visokog društva imale su svoju intimnu sobu koja im je služila za uljepšavanje, kupanje i kao garderoba a nalazila se tik uz spavaću sobu.

Zvala se budoar (od franc. riječi bouder -napućiti usne), a u kasnijem razdoblju služila je i kao soba za slikanje ili vezenje, točnije kao ženski salon.

Budoar Marie Antoinette

To je bio ženski kutak u kojem se čuvalo na desetke tajnovitih stvari poput korzeta, čarapa, raskošnih krinolina, perika, nakita i raznih pomadica. Tu su se žene uljepšavale i održavale higijenu.

Ta soba bila je ženski ekvivalent muškoj sobi – kabinetu. Za razliku od ozbiljnog kabineta koji je služio mudrim muškim glavama za donošenje raznih važnih odluka i obavljanje životno bitnih poslova, budoar je bio malo mirisno carstvo raskoši i čipke.

No tada nije ni bilo primjereno da žene – misle, nego samo da izgledaju dobro!

Žene su u njemu provodile sate jer odjenuti haljinu nije bilo tako jednostavno, ispod haljine  skrivala se cijela kolekcija od steznjaka i podsuknji za čije oblačenje je bila potrebna grupa dobro obučenih sobarica. Zatim se pravila komplicirana frizura, nanosila šminka i skupocjeni mirisi.

Dama se ovdje mogla skrivena od pogleda muškaraca bez šminke i frizure i opustiti i odmoriti.

Žene odavno nemaju budoare, no želja za uljepšavanjem duboko je ukorijenjena u ženskoj podsvijesti i potreba za samo “ženskim kutkom” u kući će uvijek postojati. Danas je to najčešće tek toaletni stolić u spavaćoj sobi gdje žene i danas skrivaju male tajne svoje ljepote.

Šminke za svaku prigodu, kremice, parfeme i čipkasto rublje posjeduje svaka žena i predstavljaju obavezni dio garderobe bez koje se ne izlazi van. Kutijice za nakit i torbice kriju puno neispričanih priča…

Uredite samo svoj kutak u stilu nekog prošlog i glamuroznog vremena.

Posljednjih godina u modi je “budoarski šik” stil uređenja koji na moderan način intepretira starinske budoare. Čipka, svileni jastuci, puno zlata, tapete , ogledala, perje na lampama, šljokice, romantične vješalice – sve su to značajke ovog izrazito ženstvenog stila.

Mnogi detalji su svjetlucavi i lepršavi,  muškoj strogoći i urednosti ovdje nije mjesto. Neobavezno prebačena svilena marama, razbacan nakit na stoliću, haljine izvan ormara jer se ne možete odlučiti koja je “prava” baš za ovu prigodu … nitko vam neće zamjeriti ovu malu neurednost jer sve je to neizostavni dio ovog opuštenog stila.


Nježna roza i bijela ili jaka ljubičasta i crvena s puno zlata ili srebra, cvjetni ili barokni motivi – sve su to varijante ženske duše.

Muškarcima je ovo prilika da zavire u nju – ali oprez – tko zna što se u njoj krije?

Ostale priče iz budoara fenomenalnog fotografa Daniela Farmera pogledajte ovdje

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Police za sve i svašta I
Gotovo nezaobilazan detalj svakog doma su zidne police na ko...
Kako sakriti radijatore?
Ukoliko imate stare i ružne radijatore koje je progutao zub ...
Zidna polica Faca
Ako vam čini da je interijer vašeg doma preozbiljan i "...
Dizajneri: Eline Pellinkhof
Eline Pellinkhof je nizozemska dizajnerica ukrasnih papira i...
Parket je uvijek moderan
Od svih vrsta podnih obloga drveni parket ipak daje najprofi...
Drveni mozaik
Drvo kao zidna ili podna  obloga doživljava novu mladost, ov...

5 Comments


  1. Tema je intrigantna. Voljela bih imati budoar. Kako bi bilo lijepo na trenutak iskočiti iz casual odjeće i biti nešto kao Dita von Teese!

  2. Budoar šik stil u naš stan upravo unosimo i odlično je što je u mansardi, ali vaditi rebra ipak nećemo , kao dotična dama…

  3. ipak,na struku bi joj svatko pozavidjeo!!!!!!!!!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM