Budoar – carstvo ženskih tajni
June 23, 2010  |  INTERIJERI, Spavaća soba


U vrijeme kada su se nosile krinoline dame iz visokog društva imale su svoju intimnu sobu koja im je služila za uljepšavanje, kupanje i kao garderoba a nalazila se tik uz spavaću sobu.

Zvala se budoar (od franc. riječi bouder -napućiti usne), a u kasnijem razdoblju služila je i kao soba za slikanje ili vezenje, točnije kao ženski salon.

Budoar Marie Antoinette

To je bio ženski kutak u kojem se čuvalo na desetke tajnovitih stvari poput korzeta, čarapa, raskošnih krinolina, perika, nakita i raznih pomadica. Tu su se žene uljepšavale i održavale higijenu.

Ta soba bila je ženski ekvivalent muškoj sobi – kabinetu. Za razliku od ozbiljnog kabineta koji je služio mudrim muškim glavama za donošenje raznih važnih odluka i obavljanje životno bitnih poslova, budoar je bio malo mirisno carstvo raskoši i čipke.

No tada nije ni bilo primjereno da žene – misle, nego samo da izgledaju dobro!

Žene su u njemu provodile sate jer odjenuti haljinu nije bilo tako jednostavno, ispod haljine  skrivala se cijela kolekcija od steznjaka i podsuknji za čije oblačenje je bila potrebna grupa dobro obučenih sobarica. Zatim se pravila komplicirana frizura, nanosila šminka i skupocjeni mirisi.

Dama se ovdje mogla skrivena od pogleda muškaraca bez šminke i frizure i opustiti i odmoriti.

Žene odavno nemaju budoare, no želja za uljepšavanjem duboko je ukorijenjena u ženskoj podsvijesti i potreba za samo “ženskim kutkom” u kući će uvijek postojati. Danas je to najčešće tek toaletni stolić u spavaćoj sobi gdje žene i danas skrivaju male tajne svoje ljepote.

Šminke za svaku prigodu, kremice, parfeme i čipkasto rublje posjeduje svaka žena i predstavljaju obavezni dio garderobe bez koje se ne izlazi van. Kutijice za nakit i torbice kriju puno neispričanih priča…

Uredite samo svoj kutak u stilu nekog prošlog i glamuroznog vremena.

Posljednjih godina u modi je “budoarski šik” stil uređenja koji na moderan način intepretira starinske budoare. Čipka, svileni jastuci, puno zlata, tapete , ogledala, perje na lampama, šljokice, romantične vješalice – sve su to značajke ovog izrazito ženstvenog stila.

Mnogi detalji su svjetlucavi i lepršavi,  muškoj strogoći i urednosti ovdje nije mjesto. Neobavezno prebačena svilena marama, razbacan nakit na stoliću, haljine izvan ormara jer se ne možete odlučiti koja je “prava” baš za ovu prigodu … nitko vam neće zamjeriti ovu malu neurednost jer sve je to neizostavni dio ovog opuštenog stila.


Nježna roza i bijela ili jaka ljubičasta i crvena s puno zlata ili srebra, cvjetni ili barokni motivi – sve su to varijante ženske duše.

Muškarcima je ovo prilika da zavire u nju – ali oprez – tko zna što se u njoj krije?

Ostale priče iz budoara fenomenalnog fotografa Daniela Farmera pogledajte ovdje

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Zlatne boje jeseni u domu
Ideje za jesensku dekoraciju doma s meni omiljenog potteryba...
Što se može napraviti od PET boca?
50 lipa za bocu ili unikatan nakit, zdjelu ili luster?? Ja b...
Što pokloniti ženama za Božic?
U prethodnom članku pisala sam o idealnim poklonima za muš...
Metalna čipka – Cal Lane
Cal Lane je četrdesesetogodišnja umjetnica koja trenutno...
Interijeri: Stan u Barceloni
Savršeni dom od stotinjak kvadrata u blizini Barcelone s p...
Interijeri – neodoljivo potkrovlje
Neodoljivo privlačno potkrovlje koje zbog opuštenog mi...

5 Comments


  1. Tema je intrigantna. Voljela bih imati budoar. Kako bi bilo lijepo na trenutak iskočiti iz casual odjeće i biti nešto kao Dita von Teese!

  2. Budoar šik stil u naš stan upravo unosimo i odlično je što je u mansardi, ali vaditi rebra ipak nećemo , kao dotična dama…

  3. ipak,na struku bi joj svatko pozavidjeo!!!!!!!!!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM