Shalimar by Guerlain, 1925.
June 30, 2010  |  LIFESTYLE, Mirisne impresije


Zašto Shalimar?

Nije jednostavno reći nešto novo o kultnom Shalimaru. Nije li već i previše rečeno i napisano? Nisam ni prva ni zadnja koja voli Shalimar. Lako je izgubiti se pred ovim mitskim mirisom, onako kako smo često izgubljeni kad prvi put stanemo pred neku velebnu građevinu ili spomenik o kojima smo do tada samo slušali priče i viđali slike. Tako ću se vjerojatno (i, nadam se) jednog dana osjećati pred Taj Mahalom….

Jacques Guerlain se u zadnjem trenutku predomislio i svom najnovijem uratku prije izlaska pred nestrpljivu javnost promijenio ime iz prvobitno zamišljenog „Taj Mahal“ u „Shalimar“. Mudro je učinio, jer dok je Taj Mahal uistinu bajkovit i čaroban, a istovremeno i tužan spomenik umrloj ljubavi, Shalimar su mirisni, bujni, suncem obasjani vrtovi puni života u kojima su šah Jahan i njegova supruga Mumtaz Mahal provodili svoje najsretnije dane, a čije bi se ime moglo prevesti kao „Hram ljubavi“. Savršeno ime za parfem, ne samo zbog značenja, nego i zbog zvučnosti – Sha-li-maaar…

Ova se simbolika zrcali i u kompoziciji parfema – ovo nije hladan, dostojanstven, dalek i izgubljen miris koji izaziva nostalgiju za prošlim vremenima, asocijacije koje bi ime prekrasnog mauzoleja nedvojbeno izazvalo.

The Taj Mahal © UNESCO/Philippe Leclaire

Shalimar je topao i jednostavan miris, vrlo nosiv i s rijetkom, danas gotovo izgubljenom kvalitetom stapanja s mirisom kože osobe koja ga nosi. Dugo godina sam ga izbjegavala, jer je svugdje spominjana vanilija kao jedan od najvažnijih sastojaka – imala sam (ne)sreću odrastati u razdoblju prevlasti vanilije u parfemima prije 20-tak i više godina, pa je vanilija dospjela na samo dno popisa sastojaka koje volim u parfemima. Ali, Shalimar nije presladak, već vrlo uravnotežen miris u kojem prevladava gorkasta a ne slatka vanilija, popraćena vedrim limunom i mračnim pačulijem, te tajanstvenim spletom orijentalnih začina, smola i drveća. Iako ga se često naziva prvim orijentalnim parfemom, on je daleko mekši od onih koji su u kasnijim desetljećima nastali u njegovoj tradiciji.

Ova „živuća legenda“ djeluje vrlo moderno za svoje 85 godine i lako se može uklopiti u moderan način života. Neće nametljivo i bučno odavati svoj kultni status i nikada neće „nadglasati“ ženu koja ga nosi, već će je meko zaogrnuti blagim mirisnim oblakom. Nema mjesta strahopoštovanju, već samo divljenju, a svatko tko voli parfeme, neka ga svakako pokuša nositi barem jednom u životu… Možda će pokoja predrasuda pasti u vodu…

Da se kratko i osvrnem da problem izmjena u sastavu parfema, o kojem se zadnjih godina često govori. Imala sam „sreću“ prvo upoznati i zaljubiti se u najnoviju verziju Shalimara – i ova je verzija daleko ispred većine ostalih parfema koji su danas u ponudi. U narednom vremenu sam skupila skoro sve postojeće koncentracije i verzije i mogu reći jedno – ne postoje dvije bočice u kojima je potpuno isti parfem!

Svaki je lijep na svoj način, kod svakoga je blagi naglasak na nekom drugom sastojku ili karakteru pojedinog sastojka, što je vjerojatno posljedica i činjenice da se prirodni sastojci u parfemima mijenjaju ovisno o berbi (ono što vrijedi za vina, vrijedi i za parfeme), a mislim i da kuća Guerlain nije u ovo naše vrijeme prvi put promijenila kompoziciju. Nema smisla biti čistunac i tražiti onu „jednu jedinu pravu verziju“, nego treba uživati u svakoj koja nam padne u ruke… (I za kraj, mala tajna – iako ih sve volim, moji su favorit čisti parfem i Parfum de Toilette iz 80-tih godina…)

Autor: Suzana Požega via

Možda vas zanima...

Gastro – Vinske ceste Baranje
O prirodnim ljepotama, vinogradima, vinu, dobroj hrani  Bara...
Vikend inspiracija - Dalmacija
Zahvaljujući mome sinu sportskom fanatiku odlučeno je jo...
Kako uvesti red u kolekciju nakita
IGRA STAKLENIH PERLI Zašto čuvati nakit u ladicama skriven ...
Svijećnjak u kaputu
Otvorit ću rubriku Orange room na posve prikladan način – kr...
Idealni blagdanski pokloni za muškarce
Stižu nam zimski blagdani, za mnoge svakako najljepše doba u...
Dobrim odlukama promijenite svoj život
Na svijetu postoje milijuni žena. Svaka je posebna na svoj n...

2 Comments


  1. Ljiljana Lagumdzija

    Ja sam imala srecu nabaviti cisti parfem od 7,5 ml iz 1953.Postoji li mogucnost ubaciti sliku mog Shalimar parfema?

    Pozz od Ljiljane

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM