Tvrđa – uspavana ljepotica
September 30, 2010  |  EKSTERIJERI, Fotografija

U samom srcu Osijeka uz rijeku Dravu, povezujući Gornji s Donjim gradom, smjestila se Tvrđa. Gradnja ovog baroknog grada-tvrđave počinje 1712.g. ubrzo nakon oslobođenja od Turaka pod nadzorom austrijskog generala baruna von Beckersa i proslavljenog vojskovođe princa Eugena Savojskog.

Slike: ©Pinto

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Krajobrazno oblikovanje
  Nikakva tehnologija na svijetu ne može ukr...
Njega kućnih biljaka u proljeće
Proljeće je vrijeme kada se i kućne biljke polako bude iz zi...
Gastro – Vinske ceste Baranje
O prirodnim ljepotama, vinogradima, vinu, dobroj hrani  Bara...
Drugačiji prozorski kapci
Prozorski kapci imaju prije svega funkciju zaštite prozo...
Noć za zaljubljene - zvijezde padalice
U mrkloj noći 12./13. kolovoza nedaleko Osijeka prava ro...
Land art Slama 2011
Kruha, slame i igara! - moto je ovogodišnjeg land art feativ...

10 Comments


 1. Majo, divne slike Tvrđe. Em što je Tvrđa lijepa, em što si ti to izvrsno prezentirala. A zadnja slika ti je vrhunska :)

 2. Ops, nisam vidjela. I dalje se divim onoj slici, više puta se vraćam na nju. Ma i na ostale.
  Sve pohvale za Pintu :)

 3. Pinto, više ne znam koje su ti slike najbolje. Hoćemo joooš!

 4. Hm, hm. Ovaj Pinto zna kada upotrijebiti crno bijelu fotografiju da se ne vidi da je ponegdje otpala zbuka, a koloricu isporucuje na svjeze okrecenim fasadama. Dajte mu da radi katalog grada!

 5. slučajno sam naišla na fb-u kliknula i oduševila se, bravo za fotke, tekst.. pozivam te da postaviš fotke i filmove i obavijesti na zidu grupe na kojem ima bogata arhiva prastarih razglednica i fotki sa konjskom vučom tramvaja, dokumentarnih filmova,raznih vijesti i obavijesti, svi ste dobro došli, link grupe S prijateljima o Osijeku je: http://www.facebook.com/group.php?gid=109820245718265&v=wall

 6. Cijelo osnovno školovanje provela sam u Tvrđi u o.š.Ivica Šestak.Čini mi se kad zažmirim da bih još i danas znala svaki kamen koji viri te se možeš na njega zatepst,te podrume,vodena vrata u koje smo zalazili a srce nam jače kuca ,jer smo volili” istraživat”.Zahvalna sam na crno bijelim fotografijama koje prikazuju Tvrđu onakvu kakva je bila tj kakvu je ja znam i volim.
  Neznam da li postoje negdje slikeVukovarske ulice iz pedesetih i ranih šezdesetih ,kada ju je u sredini dijelio šimšir,a na Sjenjaku rastao kukuruz.Na V.B.K. je tada postojalo samo nekoliko kuća koje su i danas tamo uz Klajnovu ,sa drvenim balkonima,a samoposluga bila jedna od prvih u Osijeku,čiji prostor danas zjapi prazan,a na njemu odraz novog vremena koji se oslikava u bankomatu.
  Oprostite ako sam se malo zanijela,i zanima Vas isključovo Tvrđa.
  Slučajno sam naišla na sliku korisnoce fb.Homoki,i ugledala sliku gdje ni jednu osobu ne poznajem,ali mi je odmah u oči zapeo zid koji čini pozadinu slike,a to je zid u ono vrijeme bio zid Ekonomske škole,i na njega naslonjeni slikali smo se svake školske godine.Prepoznala bih ga da ga vidim među milio drugih fotografija i na bilo kom mjestu.
  sve koji vole Osijek volim i ja te vam šaljem puno srdačnih pozdrava i još jednom hvala na prelijepim slikama.

 7. ne razumijem gdje mi je komentar?

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM