Tvrđa – uspavana ljepotica
September 30, 2010  |  EKSTERIJERI, Fotografija

U samom srcu Osijeka uz rijeku Dravu, povezujući Gornji s Donjim gradom, smjestila se Tvrđa. Gradnja ovog baroknog grada-tvrđave počinje 1712.g. ubrzo nakon oslobođenja od Turaka pod nadzorom austrijskog generala baruna von Beckersa i proslavljenog vojskovođe princa Eugena Savojskog.

Slike: ©Pinto

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Put putujem Istanbul
U STANBOLU NA BOSPORU Čudnom igrom slučaja, nakon o...
Motovun - filmski Woodstock
Motovun - srednjovjekovni gradić u unutrašnjosti Istre pos...
Makedonija – sunce i nasmijani ljudi
"Skopje ima mikroklima, izgor leto kocan zima gradsk...
Noć za zaljubljene - zvijezde padalice
U mrkloj noći 12./13. kolovoza nedaleko Osijeka prava ro...
Sajam antikviteta Osijek
Svake prve subote u mjesecu, sada već "tradicionalno&qu...
Kućica iz snova na orijentalni način
Za sve ljubitelje orijentalnog ovog puta donosimo malu posla...

10 Comments


 1. Majo, divne slike Tvrđe. Em što je Tvrđa lijepa, em što si ti to izvrsno prezentirala. A zadnja slika ti je vrhunska :)

 2. Ops, nisam vidjela. I dalje se divim onoj slici, više puta se vraćam na nju. Ma i na ostale.
  Sve pohvale za Pintu :)

 3. Pinto, više ne znam koje su ti slike najbolje. Hoćemo joooš!

 4. Hm, hm. Ovaj Pinto zna kada upotrijebiti crno bijelu fotografiju da se ne vidi da je ponegdje otpala zbuka, a koloricu isporucuje na svjeze okrecenim fasadama. Dajte mu da radi katalog grada!

 5. slučajno sam naišla na fb-u kliknula i oduševila se, bravo za fotke, tekst.. pozivam te da postaviš fotke i filmove i obavijesti na zidu grupe na kojem ima bogata arhiva prastarih razglednica i fotki sa konjskom vučom tramvaja, dokumentarnih filmova,raznih vijesti i obavijesti, svi ste dobro došli, link grupe S prijateljima o Osijeku je: http://www.facebook.com/group.php?gid=109820245718265&v=wall

 6. Cijelo osnovno školovanje provela sam u Tvrđi u o.š.Ivica Šestak.Čini mi se kad zažmirim da bih još i danas znala svaki kamen koji viri te se možeš na njega zatepst,te podrume,vodena vrata u koje smo zalazili a srce nam jače kuca ,jer smo volili” istraživat”.Zahvalna sam na crno bijelim fotografijama koje prikazuju Tvrđu onakvu kakva je bila tj kakvu je ja znam i volim.
  Neznam da li postoje negdje slikeVukovarske ulice iz pedesetih i ranih šezdesetih ,kada ju je u sredini dijelio šimšir,a na Sjenjaku rastao kukuruz.Na V.B.K. je tada postojalo samo nekoliko kuća koje su i danas tamo uz Klajnovu ,sa drvenim balkonima,a samoposluga bila jedna od prvih u Osijeku,čiji prostor danas zjapi prazan,a na njemu odraz novog vremena koji se oslikava u bankomatu.
  Oprostite ako sam se malo zanijela,i zanima Vas isključovo Tvrđa.
  Slučajno sam naišla na sliku korisnoce fb.Homoki,i ugledala sliku gdje ni jednu osobu ne poznajem,ali mi je odmah u oči zapeo zid koji čini pozadinu slike,a to je zid u ono vrijeme bio zid Ekonomske škole,i na njega naslonjeni slikali smo se svake školske godine.Prepoznala bih ga da ga vidim među milio drugih fotografija i na bilo kom mjestu.
  sve koji vole Osijek volim i ja te vam šaljem puno srdačnih pozdrava i još jednom hvala na prelijepim slikama.

 7. ne razumijem gdje mi je komentar?

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2017 · PROZOR U DOM