Niana oslikani namještaj
October 20, 2010  |  INTERIJERI, Namještaj

Nikolina Šimunović i Ana Barbić Katičić dvije su talentirane i simpatične umjetnice dueta NIANA koje su shvatile da slikarsko platno mogu zamijeniti i namještajem. Tako se nakon pojedinačnih eksperimentiranja prije tri godine rodila ideja o upuštanju u zajednički poslovni poduhvat oslikavanja i oživljavanja namještaja. Da, oživljavanja, jer najradije koriste stari i odbačeni koji restauriraju a zatim raznim tehnikama oslikavaju.

Ana i Nikolina u radu uglavnom koriste žive i vesele boje te mnoge tehnike i materijale: akrilne i uljane boje, šablone, čipku, sprejeve, decoupage, kožu, pozlatu… a samo je mašta granica.

Zakoračite zajedno sa mnom u njihov veseli svijet i otkrijte što sve skrivaju u svome ateljeu u Zagrebu.

Izložbeni salon Niana nalazi se u Vlaškoj ulici u Zagrebu i odmah nakon ulaska dočekalo me iznenađenje – sve što sam vidjela na slikama na internetu i što mi se svidjelo, uživo izgleda još ljepše. Nasuprot ulaza sa stropa visi raskošni veliki crveni luster od žice, perlica i organdija koji me već na prvi pogled potpuno osvaja.

Ana i Nikolina poznaju se sa studija slikarstva koji završavaju 2002. godine. Obje su članice Hrvatskog društva likovnih umjetnika i do sada su više puta uspješno izlagale na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Nikolina radi i kao nastavnica likovnog ogoja u osnovnoj školi, dok se Ana potpuno posvetila samo slikarstvu.


U okviru prodajnog prostora nalazi se i atelje u kojem nastaju slike koje i dalje stvaraju, a kako i same kažu, i pokoji manji komad namještaja, jer za veće im je potreban i veći prostor.

Pitam ih osjećaju li krizu i može li se od slikarstva živjeti. Uglas se smiju dok odgovaraju da im je ova godina bila odlična, valjda se nakon tri godine truda sve posložilo i otvaraju se novi poslovi jedan za drugim.

Osim samog namještaja likovno oblikuju i okvire za fotografije, zrcala, škrinje i lustere. Trenutno rade na uređenju interijera jednog kafića gdje oslikavaju pet metara dugački zid. Do sada su već odradile uređenje nekoliko kafića i restorana.

U izložbenom prostoru morate se osjećati veselo i opušteno jer sve vrvi od živih boja i šara koji izazivaju pozitivno ozračje. Nekoliko slika umjetnica nalazi se na zidovima, a sve je puno zanimljivih detalja koje na prvi pogled ne uočavate nego tek nakog pomnijeg promatranja. Osim starog namještaja do kojeg dolaze na razne načine, pa i na buvljaku, često oslikavaju i namještaj koji im ljudi sami donose, a ponekad i potpuno novom namještaju daruju novi izgled.
Nakon ugodnog jednosatnog čavrljanja uz kavicu napuštam ove dvije nasmijane dame pogledavajući još jednom na crveni luster-mamilicu koji bih tako rado imala.

Niana poklon

Umjetnička radionica Niana poklanja oslikani okvir za fotografije jednom čitatelju (slučajnim odabirom) koji ostavi komentar na članak.

nianapaintedfurniture

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

KIČ ILI UMJETNOST- koga briga!
Kič je umjetnost masa koja nastaje imitiranjem kulture elite...
Kućica iz snova - Afrika
Južnoafrička Republika je ove godine popularna u cijelom svi...
Jan Eleni Lemonedes
Ovako to izgleda kada profesionalni dekorateri sebi uređuju ...
Vikend inspiracija – vjenčići
Okrugli, pravokutni, od prirodnih ili umjetnih materijala, j...
Kamena kuća u srcu Istre
U samom srcu zelene Istre u blizini Pazina smjestio se zasel...
Interijeri – neodoljivo potkrovlje
Neodoljivo privlačno potkrovlje koje zbog opuštenog mi...

14 Comments


 1. Nekoliko puta sam prolazila kraj ovog dućana i uvijek s krive strane ulice! Žao mi je što nijednom nisam imala volje pretrčati preko Vlaške i ući unutra jer su curke doista talentirane i jako mi je drago kad kreativci (kreativke?) uspiju u “stvarnom svijetu”, kad mogu otvoriti svoj dućan i raditi posao u kojem zapravo posve uživaju! Zavidna sam u potpunosti! Luster je jako lijep, ali žuta komodica me osvojila u potpunosti! Bravo na postu! :)

  • Hvala Izzy, uživo vjeruj sve izgleda još bolje nego na slikama. Npr. one crne ruže na ormaru su od kože! Ali na slici se to ne vidi bez obzira što sam pokušala uslikati.

 2. Vjerujem da si uživala u ovom toplom ambientu, i ja bih sigurno. Divan mi onaj bijelo-crni ormar, mada su i ostali komadi domišljati. Nije ni čudo da im poslovi dobro idu.
  Sve pohvale.

 3. preslatko! za svaku pohvalu! BTW uskoro idem u Istru poslat ću ti slike od uređenja…kupatilo je gotovo, još treba montirat ogledalo i jedan keramički prekidač. Lusteri su na mjestu od pretprošlog vikenda, ja pomogla montirati,:) zadovoljna sam!

 4. ………svaki puta kada prolazim Vlaškom zastanem ispred izloga Vaše preslatke trgovinice………i tako stojim….stojim i divim se Vašim rukotvorinama………samo da mi je posjedovati djelić ove male škrinjice pune rukotvorina……..curke svaka čast……..svaki komad je priča za sebe……..savršeno!!!!!!!!!!!

 5. pojedini komadi namještaja ostavljaju bez daha, prekrasno je kada netko svoj talent pretvori u kreativan posao. oduševile ste me!

 6. Djevojke su super, a njihovi radovi fantasticni:))
  Tek sam nedavno saznala za njih i postale su definitivno izvor moje inspiracije.
  Bravo cure!!!!

 7. Boje pršte, mladenački vedro i veselo.Terapija za dušu.Baš lijepo!

 8. Ne mogu vjerovati da ja to dosad nisam uočila.
  Prvi slijedeći put kad bum prolazila Vlaškom, bum se malo naluknula da uživo vidim te boje i ambijent. :)

 9. Odluka je pala!
  Poklon dobiva Valentina.

  Valentinu molim da se javi s adresom na mail prozor.u.dom@gmail.com.

 10. Presavršeno… Bravo za ideju, a cure rade predobro

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM