Mojih top 100 – Petra (Suvereto, Toscana)
December 17, 2010  |  LIFESTYLE, Wine and Food 4U

Iako se radi o mladoj vinariji, s vinogradima posađenim tijekom 90-tih, Petra, jedna od vinarija u vlasništvu Vittoria Morettija (Bellavista, Contadi Castaldi), može se pohvaliti iznimno kvalitetnim vinima koja u posljednje vrijeme plijene pažnju vinskog svijeta. Vittorio, zajedno sa kćeri Francescom pronalazi ovaj biser u Suveretu u Toskani, na području La Maremma 1997. godine, u brdima Val di Cornia izdignutim prema Colline Metallifere.

Od gotovo 300 hektara posjeda, na otprilike 100 ha posađeni su vinogradi dok su na ostalom dijelu masline i drveće. Tlo, vrlo bogato mineralima, rumeno crvene boje, daje snažna i kompleksna vina. Tu su zasađeni Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah i Cabernet Franc. Pogodna klima, dosta sunca, odlično tlo i povjetarac Folonskog zaljeva idealni su uvjeti za stvaranje vrhunske kapljice.

Pogled iz zraka na vinariju

Stručni nadzor povjeren je profesoru s milanskog sveučilišta Attiliu Scienzi (Istituto di Coltivazione Arboree) koji nakon analiziranja tla ustvrđuje podjelu na tri osnovne vrste tla. Prvo, na vrhu, karakterizira vrlo siromašno kamenito zemljište s povremenim naslagama gline. Drugo mnogo bogatije, osobito željezom i manganom, i treće, u najnižem dijelu klizavo, ali odlično za eleganciju koje će dati vinu. Za daljnji, agronomski nadzor zadužen je Franco Farimbella. Sam proces proizvodnje i praćenje starenja vina nadzire Pascal Chatonnet, francuski enolog (ujedno savjetnik i vinarije Vega Sicilia u Španjolskoj!).

 

Prekrasna unutrašnjost...

Kao točka na i, dolazi predivna arhitektonska građevina slavnog švicarskog arhitekta Maria Botte koja se uzvisuje nad vinogradima, što vinima s modernim internacionalnim štihom daje notu artističkog i poetskog.

Kvartet Petrinih crnjaka čine Petra Igt Toscana, Ebo Val di Cornia DOC, Quercegobbe Merlot Igt Toscana te Zingari Igt Toscana.

Petra Igt Toscana na tržištu je od 1997.godine, i u posljednje vrijeme daje sve bolje rezultate. Radi se od super-toskancu, kupaži Cabarenet Sauvignona (70%) i Merlota (30%), sortama koje se na ovakvom tlu pokazuju kao vrlo uspješne u kreiranju vrhunskih vina. Fermentacija se odvija uvelikim drvenim kacama na kontroliranoj temperaturi, rafiniriranje u francuskom barriqueu sa 50% starih i 50 % novih bačvica gdje vino odležava 18 mjeseci te isto toliko i u boci.

Nedavno sam imao priliku opet kušati nekoliko butelja iz ove vinarije. Prvi sam ih put probao na jednoj degustaciji naše uvozničke tvrtke Cibus et terra (prije dvije godine čini mi se) i zaintrigirala su me ”na prvu”.

Ebo - Petra - Quercegobbe - Zingari

Petra Igt Toscana 2006. ***/*** (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Petra Igt Toscana 2004. **/*** (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Quercegobbe 2007. **+ / *** (Merlot)

Ebo 2001. *** / *** (Sangiovese-Cabernet Sauvignon-Merlot)

Ebo 2007. *+ / *** (Sangiovese-Cabernet Sauvignon-Merlot)

Želite li zaviriti u čudesan svijet super-toskanaca, Petra je odličan početak.

Vinarija Petra

O autoruHrvoje je zaljubljenik u dobru hranu, fina vina i putovanja. Piše za specijalizirani časopis i na blogu W&F4U

Možda vas zanima...

Špiljski hotel u Turskoj
Nakon spominjanja (slučajna ili ne) već dva "otkačena&q...
Lifestyle: Fotografija je strast
Fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanj...
Shalimar by Guerlain, 1925.
Zašto Shalimar? Nije jednostavno reći nešto novo o kult...
Vikend inspiracija - Dalmacija
Zahvaljujući mome sinu sportskom fanatiku odlučeno je jo...
Land art Slama 2011
Kruha, slame i igara! - moto je ovogodišnjeg land art feativ...
Parfemi za jesen
NEKA JESEN MIRIŠE NA KAŠMIR... Kada zagledate prvo ru...

2 Comments


  1. Odličan prikaz. Brz, ali s puno važnih detalja. Imena stručnjaka mi nisu poznata, ali gazda očigledno ništa ne prepušta slučaju. Etikete su me iznenadile. Jako modernističke. Jedino me zanima što znače zvjezdice ***/*** itd? Hvala unaprijed na odgovoru.

  2. pa zvjezdice bi bile neke ocjene ”u grubo” :) recimo da je jedna zvjezdica dobro vino, dvije jako dobro, 3 vrhunsku. a plus kao pola zvjezdice. :) …nisam ljubitelj ”parkerovog” ocjenjivanja do 100 bodova. čini mi se da je nemoguče vino staviti u neki broj, npr. ovo je vino 89 bodova. jer vino je živo, i mijenja se..i mogao bi cijelu raspravu povest oko toga…ugl., to bi bile zvjezdice. moderne etike za moderna vina. :)

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM