Blagdansko ukrašavanje doma
December 19, 2010  |  Home sweet home, INTERIJERI

Premda je kićenje božićnog drvca star običaj, u hrvatskim krajevima on nije bio raširen sve do sredine 19. stoljeća, uglavnom utjecajem njemačke tradicije te prostorno-političkih dodira. Bez obzira na to što kićenje drvca nije bilo rašireno, domovi su se prije svejedno na Badnjak kitili cvijećem i plodovima, a posebno zelenilom, a to su najčešće činila djeca.

Isprva su se kitila bjelogorična stabla, a poslije zimzelena, i to voćem, najčešće jabukama, ali i šljivama, kruškama te raznim slasticama i ukrasima izrađenim od papira, najčešće lanci te razne niti. Čest su i lijep ukras bili pozlaćeni orasi i lješnjaci kojima se kitilo drvce, a najčešće su se postavljale svijeće, simboli nade i božanstva. Poslije su se postavljali i komadići vate, voska ili papira koji su simbolizirali snijeg na drvcu i tako su ga ukrašavali. Imućniji su imali posebne figurice i ukrase.

Ispod drvca redovno su se stavljale jaslice, izrađene najčešće od drva. Isprva su bile samo u crkvama i kod imućnijih ljudi, a često je postojalo “nadmetanje” tko će napraviti ljepše jaslice. Najstarije se hrvatske jaslice nalaze na otočiću Košljunu te potječu iz 17. stoljeća. Jaslice su često nosili pjevajući koledari.

Stari je običaj bio unijeti na dan prije Božića tri velika panja, koja simboliziraju Sveto Trojstvo i postaviti ih pored ognjišta. Iz njihove vatre palile su se svijeće, a često bi se u vatru u kojoj su ti panjevi gorjeli dodao dio gozbe i pića, a njihova bi vatra trebala donijeti mir i dobro ukućanima. Badnjakom se nazivao i samo jedan veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi ukućanima koji bi mu potom uzvraćali.

(izvor: Wikipedija)

Ovako se Božić slavio nekada, danas je puno toga tradicionalnog zaboravljeno, ali još uvijek Božić simbolizira obitelj, zajedništvo, oprost. Iako možda malo i pretjerujemo u komercijalizaciji blagdana ipak se skoro svi cijele godine veselimo prilici da u posebnom duhu provedemo tih nekoliko dana, bilo da smo vjernici ili ne!

Božić se danas slavi čak i u krajevima gdje kršćana gotovo uopće niti nema jer je poprimio jedno univerzalno značenje. Tako se s jednakim žarom kiti Tokio kao i Rim, jer Božiću se raduju svi!

Tu priliku ne propušta niti jedna osvještena domaćica, Božić je prilika da se stvori posebna topla i vesela atmosfera doma. Borovi, kuglice, šljokice i lampice nezaobilazan su dio svake dekoracije. Također se ne opterećujte da li je nešto kič, dajte si oduška i uživajte u blještavilu boja.

Kićenje bora je ujedno prilika da zaposlite cijelu obitelj u pravljenju unikatnih, samo vaših ukrasa. Dječje ruke uz malo vaše pomoći mogu napraviti  kuglice koje su iako nesavršene svima najljepše i najdraže! Kako se neki ukrasi mogu napraviti pogledajte ovdje.

Srebrna, zlatna, crvena, ljubičasta su već klasičan izbor boja za prazničnu dekoraciju interijera, možda je vrijeme da pokušate s nečim drugačijim. Pokušajte s npr. tirkiznom bojom koja je početkom godine proglašena za “boju godine 2010.”, možda bi bio red i ispratiti ovu staru u njezinim tonovima…Tirkizna ili plava boja se jako lijepo slažu sa srebrnom i bijelom bojom, pa evo vam ideje za kombinaciju.

Svečani bijelo ili srebrno-sivi  stolnjak s elegantnim bijelim tanjurima i tirkizno-srebrnim detaljima poput pamučnih ubrusa, svjećnjaka i “zaleđenih” grančica i perlica strateški raspoređenih po stolu zasigurno će zadiviti svakog gosta.

Nadolazeći blagdani su prilika da iz ormara izvadimo naše najbolje tanjure, čaše i pribor i pokušamo zadiviti svakog gosta. Hoće li to biti jednostavnošću ili raskošnim ukrasima i detaljima na stolu nije ni važno, bitno je da damo najbolje od sebe. Neki detalji čine mi se gotovo nezaobilazni, kao npr. svjećnjaci i nekakav simpatičan detalj koji će podići izgleda stola: nekoliko kuglica u zdjeli, srebrna pahuljica, perlice posute nemarno po stolu…

Izbor boje ipak ovisi o vama i vašem ukusu:

za neodlučne uvijek je tu zlatna…

srebrna…

ljubičasta…

narančasta…

i naravno crvena!


Božični ugođaj je teško zamisliti bez svijeća, bilo u adventskom vijencu, bilo kao samostalni ukras, na vama je da date mašti na volju i užitak!

Ako trebate malu pomoć oko dekoriranja stola pogledajte u našem prijašnjem članku.

Možda ipak da se pokušate malo obuzdati prilikom ukrašavanja ukoliko vas ponese blagdansko ozračje, inače ćete dobiti ovo kao na slici!

Sve najbolje za Božić i Novu godinu u lijepo i maštovito ukrašenom domu želi vam vaš Prozor u dom tim!

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Boje doma III – Tirkiz
TIRKIZNA je i službeno proglašena bojom godine 2010. u svi...
Kuhinja – duša svakog doma
Ako je dnevna soba srce svakog doma, onda je kuhinja sigur...
Zidne obloge za interijere
Danas se u estetskom oblikovanju interijera upotrebljavaju z...
Vikend inspiracija - prugice
Prugice na zidu, prugice na namještaju, prugice na posteljin...
Što se može napraviti od PET boca?
50 lipa za bocu ili unikatan nakit, zdjelu ili luster?? Ja b...
Skandinavski stil
Skandinavski stil uživa gotovo kultni status među di...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM