Mala priča o čaju
January 10, 2011  |  LIFESTYLE, LifeStyle by Tihana

Tradicija ispijanja čajeva seže u drevnu prošlost. Legenda kaže da je čaj otkrio kineski car Sheng Nung prije 5000 godina kojem je u u vodu koja se prokuhavala (radi sprečavanja zaraznih bolesti) slučajno palo s obližnjeg grma par listova i voda je promjenila boju. Car je između ostalog bio i znanstvenik i zainteresirala ga je promjenjena boja vode, kada ju je probao zaključio je da se radi o vrlo ukusnom napitku.

Eto, kratka pričica za uvod o ovoj zdravoj navici koja je čini mi se zapostavljena u modernom svijetu. Ako malo razmislite primjetiti ćete činjenicu da narodi koji su zadržali svoju tradicionalnu kuhinju u svakodnevnoj prehrani tipa Japana ili Kine  imaju mnogo manje malignih oboljenja, a i prosječni životni vijek je dulji nego od ostalih naroda. Japanke u prosjeku žive i do 86 godina dok Japanci oko 82 , Kinezi isto žive po 80 godina.

Polja čaja

U Evropi najpoznatiji ispijači čajeva su svakako Englezi koji su ga u 17. stoljeću prihvatili kao tradicionalno piće umjesto piva. Englezi uglavnom preferiraju crne i gray čajeve, Japanci se najčešće odlučuju za Senchu, Banchu, Kukichu, Gyokuro, Genmaicha čajeve. Indijci piju indijski čaj,  Kinezi čaj od jasmina, zeleni, bijeli i žuti čaj. U Pekingu kada domaćin donosi čaj, gost ustaje i objema rukama prihvaća šalicu, izražavajući tako svoju zahvalnost. Ako je šalica prazna do dna, domaćinu je to znak da gosti ne žele više. Ako želite još dat ćete to do znanja na način da ćete ostaviti malo čaja u šalici i domaćin će vam odmah dotočiti.

Srećom većina navedenih čajeva danas je dostupna na našem tržištu, a ja ću navesti samo neke kao i njihova blagotvorna djelovanja na naš organizam.Bijeli, žuti i zeleni čaj izvrsni su antioksidansi, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, produžuju životni vijek i uspješni su u borbi protiv akni i u regulaciji tjelesne težine.

Aloevera čaj je  idealan za one koji imaju problema sa probavom i želucem, artritisom, psorijazom, takđer je izvrstan i za podizanje imuniteta.

Čaj od trputca osim što može pomoći u borbi protiv prištića i akni, odličan je i za iskašljavanje i kod upale usne šupljine i ždrijela, dok su čajevi od nane , kamilice, lipe, majčine dušice idealni protiv migrene ili glavobolje i nesanice. Čaj od hrastove kore veže za sebe otrove i idealan je za pročišćavanje organizma, također je izvrstan za triježnjenje. Čaj od šipka idealan je za čišćenje bubrežnog pijeska, a i u borbi protiv gripe.

Crni indijski čaj je idealan za razbuđivanje, bogat je kofeinom i djeluje okrepljujuće, a ako imate problema sa herpesima vrijeme je da počnete češće piti čaj od echinacee.

Ne zaboravite da je preporučena dnevna doza unosa čaja minimalno 4 šalice. Pokušajte si stvoriti ovakvu zdravu naviku i u skoro vrijeme ćete primjetiti da su vam tijelo i um i više nego zahvalni.
O autoruTihana Svornik, Personal assistant & perfume collector

Možda vas zanima...

Kuhinja – duša svakog doma
Ako je dnevna soba srce svakog doma, onda je kuhinja sigur...
Parfemi koji osvajaju postojanošću
U današnje vrijeme, kad su parfemskom industrijom zavladale ...
Glamur najsjajnije noći
Bliži se polako ona jedna najsjajnija noć u godini kada ...
Hladna krema od naranči
Naranče su važan segment zdrave prehrane, i njihova je p...
Dobrim odlukama promijenite svoj život
Na svijetu postoje milijuni žena. Svaka je posebna na svoj n...
P.Hermé – najbolji slastičar na svijetu
Nakon duže stanke naš stručnjak za iće i piće Hrvoje se pono...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM