Vodič kroz parfeme za početnike

U bogatom parfemskom carstvu vrlo je teško odlučiti se koji će parfem predstavljati vas, biti vaša druga sjena kamo god pošli, onaj koji će vas opustiti nakon napornog dana ili prije važnog sastanka ili suprotno – pretvoriti vas u treptaj oka u ekstravagantnu i odvažnu lavicu…

Da, sve su to sposobnosti pomno odabranog parfema, jer parfem jest jedno od najjačih ženskih oružja.

Nadam se da će vam neki od ovih savjeta pomoći kako ne biste pogriješili u odabiru, jer ne samo da su pogreške skupe, već mogu izazvati cijeli niz negodovanja, kako i od vas samih tako i od ukućana, kolega na poslu, prijatelja, slučajnih prolaznika i sl.

Prilikom odabira mirisa morate dakle odlučiti što od mirisa tražite. Prvi korak bi svakako bio odlučiti koje su vam mirisne note najprivlačnije… Ako volite miris ruže, jorgovana ili đurđice, onda je potrebno orijentirati se na cvjetnu grupu parfema, ako ste pak ljubitelj vanilije, čokolade, šećerne vune ili pralina, onda se pozabavite gurmanskom grupom mirisa.

Svaka osoba ima svoj prirodni miris tijela stoga se nemojte iznenaditi ako parfem na vama miriše različito nego na vašoj prijateljici. Kemija kože je vrlo važna kod svakog pojedinca i zato vam preporučam da miris uvijek isprobate na koži prije kupnje. Na taj način saznat ćete kako se miris otvara i razvija, koliki će mu biti intenzitet i postojanost, zadovoljava li vaše potrebe i očekivanja, a i najvjerojatnije ćete izbjeći kompulzivnu kupovinu u parfumeriji.

Nanesite miris na kožu i pričekajte nekih dvadesetak minuta da se razvije, jer ćete inače osjetiti samo visoke note mirisa koje su često kratkotrajne i promjenjive. Parfem se uvijek nanosi na suhu kožu, na zapešća i iza uha, a možete ga stavljati i na odjeću no pritom pripazite da ne oštetite tkaninu. Također ga možete staviti i na kosu, ali ne direktnim nanošenjem već prsnite par špriceva na četku, a potom samo prođite kroz kosu.

Postoji viąe koncentracija mirisa a na vama je da izaberete onu koja će vam biti optimalna. Na tržištu nalazimo sljedeće koncentracije: pure parfum (preko 30% parfemskog ekstrakta u mirisu), parfum (15-30% ekstrakta parfema u mirisu), eau de parfum (10-20% parfemskog ekstrakta u mirisu), eau de toilette (4-10% parfemskog ekstrakta u mirisu), eau de cologne (do 5% parfemskog ekstrakta), perfume oil (30% i više parfemskog ekstrakta u ulju umjesto u alkoholu), solid parfume (parfem u “kamenu”, čvrstom umjesto tekućem stanju koji potječu jos od starih Egipćana) kao i prateću liniju proizvoda kojim se miris često upotpunjava i produžuje (gelovi za tuširanje, parfimirani losioni i kreme, after shave, deo roll-oni, dezodoransi u spreju i slično).

Broj parfema koje želite koristiti individualan je, a s obzirom da se radi o pravoj maloj umjetnosti potpuno je razumljivo da se ponekad ne možemo zaustaviti na samo 2-3 primjerka. Užitak posebne dimenzije koji oni pružaju apsolutno je nezamjenjiv i potpuno je u redu zaljubiti se u ovaj mirisni svijet i uživati u njemu dokle god možete!

Parfemski ukus se mijenja s obzirom na vaše emotivno i zdravstveno stanje, s promjenom godišnjeg doba, a na njega naravno utječu i trendovi. Ipak postoje i mirisi koje jednostavno ne možemo nositi i ljeti i zimi jer se na različitim temperaturama mijenjaju do neprepoznatljivosti. Tako će, primjerice, ljeti jedna Gomma od Etra potpuno izmijeniti svoju koncepciju, što nekima može biti ugodno, a nekima krajnje neugodno. Davidoff Echo, pak, koji je svježi miris, ne sugeriram za nošenje po hladnom snježnom danu, jer će ga prirodna svježina umoriti, miris će izblijedjeti, a vi ćete se osjećati kao da na sebe niste stavili ništa!

Kad smo već kod temperatura, važno je obratiti pozornost na temperaturu i uvjete u kojima čuvate vaše dragocjene parfeme. Najbolje bi bilo mirise čuvati na hladnijem i mračnom mjestu koje nema mnogo vlage te, što je najvažnije, da nisu stalno izloženi direktnoj svjetlosti.

Mnogi tvrde da mirisi imaju rok trajanja do tri godine, međutim taj se rok može i produžiti, ali i smanjiti. Sve ovisi o dvije stvari, skladištenju i kvaliteti sastojaka mirisa. Ponekad parfemi bez nekog logičnog razloga promijene boju u bočici, međutim ukoliko se struktura mirisa nije promijenila i nemate alergijsku reakciju, s vašim je parfemom i dalje sve u redu i nemate razloga paničariti.

Često dolazimo u situaciju da pokušavamo odgonetnuti što je sve stavljeno u magičnu formulu parfema koji nas je oborio s nogu.. Moram priznati da omjeri i potpuni recepti za ovu čaroliju ostaju velike tajne velikih majstora! Međutim, jedan dio te tajne nam je otkriven, a zovu se parfemske note.

Parfemske note su obično ukomponirane u tri sloja koja se najčešće može razaznati prilikom razvoja parfema, a koje možemo zamisliti kao piramidu čije sastavnice nabrajamo od vrha prema dnu. Ovo je takozvana francuska dioba mirisa.

VISOKE NOTE MIRISA koje prve dolaze do izražaja prilikom nanošenja parfema, služe kao uvod, a obično nestaju nakon prvih pet minuta oslobođenog mirisa, bilo na papiru ili koži. SREDNJE NOTE ili SRCE MIRISA dominantne su za čitavog trajanja mirisa, dok se posljednje i najtrajnije, BAZNE NOTE, otvaraju nekih 15 minuta nakon nanošenja mirisa i mogu se osjetiti do samog kraja trajanja mirisa, a to često bude i duže od 24 sata.

Zato vam i preporučam da dobro proučite odabrani parfem tek nakon nekih dvadesetak minuta od nanoąenja na kožu jer je to razdoblje u kojem miris preraste početnu fazu i ostaje nepromjenjiv veliku većinu trajanja.

Međutim, mnogi dizajneri ne kreiraju miris na taj način, već sebi dopuštaju neku dozu moderne originalnosti. Takve mirise možete pronaći najčešće kod američkih i niche dizajnera. Ako ste u mogućnosti toplo preporučam da isprobate parfeme takozvanih niche (čita se [niš]) linija koje nisu namijenjene za široke mase i pravo su malo bogatstvo originalnih ideja.

Nadam se da sam vam barem malo, posebno početnicima u svijetu parfema, predstavila uvod u parfemsku umjetnost. Vjerujte, o parfemima se može pisati unedogled i neiscrpan su izvor inspiracije, divljenja i sanjarenja.

O autoruTihana Svornik, Personal assistant & perfume collector

Možda vas zanima...

Put putujem.. Madonna Di Campiglio – mali skijaški raj
  Najbolja skijaška destinacija u kojoj sam bora...
Srednjovjekovni hotel Detenice, Češka
Mislim je je većini turista dosadio "masovni turizam&qu...
Lifestyle: Fotografija je strast
Fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanj...
Zimski mirisi i trendovi za zimu 2010/11
Stigli su nam i hladniji dani, na svu sreću još uvijek dov...
Idealni blagdanski pokloni za muškarce
Stižu nam zimski blagdani, za mnoge svakako najljepše doba u...
Zdravo spavanje
Spavanje je prirodno stanje mirovanja organizma u kojem prov...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM