Zdravo spavanje
January 26, 2011  |  LIFESTYLE, Namještaj

Spavanje je prirodno stanje mirovanja organizma u kojem provedemo trećinu života. Kvaliteta budnog stanja često ovisi i o tome koliko smo se odmorili za vrijeme sna. Izbor posteljine je od bitnog značaja za spavanje, što vam mogu posvjedočiti i vlastitim primjerom. Nakon godina lošeg spavanja, promjena madraca i jastuka konačno mi je omogućila da se ujutro budim sasvim odmorna. Jedan savršeni jastuk punjen prirodnom svilom i “zonski” madrac donio mi je olakšanje i više se ne budim s bolovima u leđima.

Na neke nedoumice vezane oko odabira posteljine pokušat će nam dati odgovore Aleksandar Obradović koji se već duže bavi programom spavanja i svakako je upućen da nam da odgovore.

Kako odabrati madrac koji nam odgovara..? Jedno sjedanje na njega u trgovini ne može nam dati sliku njegovih karakteristika. Osim toga, postoje madraci s klasičnim oprugama, punjeni raznim pjenama, kokosom, lateksom  i raznim inovativnim materijalima… Kako se snaći u moru ponude i što nam nove tehnologije pružaju ?

Latex madrac bez opruga

Nekada je izrada vrhunskih dušeka podrazumevala izradu vrhunskih žičanih jezgara. Tako je, u dobroj meri, i danas. Vrhunska žičana jezgra jesu ona ručno rađena.  Imaju povećanu gustinu u rasporedu opruga, a ona kao rezultat daje maksimalno rasterećenje kontaktnih tačaka tela na površini dušeka. Ručno rađeno žičano jezgro čini srce ručno rađenog dušeka . Ali to nije sve. Danas dobar dušek može biti zahvaljući savremenim tehnologijama i dušek bez žičanog jezgra. Ovladavanje vrhunskim prirodnim i hibridnim materijalima omogućilo nam je da usvojimo i proizvodnju dušeka od lateks ili memory  pene i drugih vrsta pena nove generacije. Zanatsko umeće nadograđeno je najsavremenijim tehnologijama i usaglašeno sa najvišim ekološkim standardima.

Jedini ispravan način za pravilnu kupovinu je proba. Leći na dušek i ispružiti se. Na ledja pa na bok. Testirajte ga što vam duže pristojnost nalaže. Vrhunskih dušeka ima u obe grupe.  I penastih, ali i dušeka sa jezgrima.

Ne slušajte niti trgovce niti forume na internetu. Najbolji madrac je onaj koji Vama najbolje prija!!!

Da li su za zdravo spavanje bolji mekši ili tvrđi madraci, ili je to ipak individualna stvar?

To je svakako individualna stvar.

Madrac mora biti najpre dovoljno elastičan. U dušecima sa žičanim jezgrima to pružaju opruge.

Madrac mora osim toga biti i čvrst. To u ovom tipu dušeka pruža drugi sloj od presovanog kokosa kojega nazivamo žima.

Madrac naposletku mora biti i mekan. To  nam obezbedjuje treći sloj – sunđer ili lateks.

Većina ljudi biva najzadovoljnija odabirom tvrđih, ali ne i pretvrdih modela madraca.

Koliko često se madraci moraju mijenjati?

Ako primetite samo jedan od dole navedenih znakova, bez razmišljanja promenite dušek:

1. Dušek Vam više ne pruža ujednačenu podršku solidnog jezgra i deluje kao da doprinosi bolu i ukočenosti.

2. Opruge možete napipati pod navlakom dušeka, odnosno vidljivi su deformiteti i/ili ulegnuća.

3. Čuje se.

4. Ne spavate dobro na njemu.

5. Nabavili ste ga pre 10 ili više godina… a nije bio vrhunski.

Ukoliko  niste kupili prejeftin madrac trebalo bi ga zameniti u roku 10-15 godina. Ali vrhunski madraci mogu da traju čak i do25 godina.

Kako održavati madrace ?

Madrac bi trebalo okretati po obe ose na svakih 6 meseci.  To znači da bi glava trebala biti na sve 4 strane madraca u toku dve godine. Povremeno bi ga trebalo usisati savremenim usisivačima koji poseduju tresače sa filterima na vodu, kako bi se dubinski očistio i kako bi se odstranile grinje.
Ukoliko je dušek novije generacije i nije tapaciran vec ima skidajuću navlaku sa rajsferslusom, to će vam znatno olakšati održavanje. Takvu navlaku možete skinuti i povremeno oprati.

Mnogi od nas imaju problema dok ne odaberu savršen jastuk. Kako odabrati bez probe, samo na osnovu njegovog punjenja?

Tu ja najbitnije da kupac zna šta mu prija.

Je li to mekši ill tvrđi jastuk?

Koliki volumen tj. količina punjenja u samom jastuku mu najviše odgovara?

Kome prijaju tanji i mekši jastuci onda bi najverovatnije sebe pronašao na nekom jastuku sa silikonskim punjenjem. Ovi jastuci su dobri iz više razloga, a to je da se mogu se prati u veš masini na 40 stepeni  (nikako ne koristiti centrifugu). Ovaj tip jastuka je negostoljubiv za grinje. Realan vek trajanja mu je oko 2 godine.

Ko voli elastičan jastuk njemu bi verovatno najvise prijao lateks ili memory jastuk.

Kome prija puniji i nešto čvršći jastuk preporučujemo staro dobro perje i paperje. Ovi jastuci se mogu izradjivati od čistog perja što je tvrdja varijanta pa preko mešavine perja i paperja, pa sve do čistog paperja što su mekše i skuplje varijante.

U poslednje vreme sve se više kupaca vraća ovim jastucima koji su, ukoliko se odabere najidealniji odnos perja i paperja (individualno), nezamenljivi i najdugotrajniji.

Zašto je još uvijek na cijeni perje kao najbolje punilo posteljine i koja vrsta perja je najkvalitetnija?

Prvi razlog je to što je napraviti jedan jastuk od perja potrebno očerupati mnogo gusaka, dok se jednim klikom na dugme napravi silikonskih pahulja za mnogo, mnogo jastuka.

Perje da bi bilo spremno za punjenje prolazi mnoge operacije. Najpre se pere 2 dana, zatim proces sušenja u bubnju 2 dana, pa na kraju sortiranje u klase (perje-mešavina perje paperje u raznim odnosima-čisto paperje)

Najkvalitetnije je čisto paperje jer je to mlad izdanak pera bez stabljike, koji daje najveću mekoću, najvišu elastičnost i najbolje greje.

Kako održavati jastuke i jorgane, mislim na čišćenje i pranje. Smiju li se uopće jastuci prati?

Lio ili silikonski jastuci i jorgani se smeju prati u veš mašini na 40-60 stepeni, ali se nikako ne sme koristiti centrifuga jer ona dovede to toga da se punjenje sabije i deformiše. U svakom slučaju tu su takva punjenja koja se ne mogu „napiti“ vode i vrlo se brzo suše.

Perjani jorgani i jastuci se takodje mogu prati, ali oni imaju veliki problem sa sušenjem i to se najčešće radi u letnjim mesecima. Izuzetno je važno da se perje dobro, dobro osuši kako se ne bi ubudjalo.

Što mislite o vuni, da li je to zaista najkvalitetnija posteljina koja se može pronaći?

Vuneni program je definitivno fantastičan. Jastuci i jorgani imaju velike sličnosti sa perjanim programom. Tu postoji razlika izmedju vune domaćeg porekla i novozelandske, tj. australijske merino vune koja je vuna extra prve klase, ali je to i program koji je vrlo, vrlo skup.

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Kultura stola
Lijepo uređen stol je nešto što može poboljšati ukupan d...
Srednjovjekovni hotel Detenice, Češka
Mislim je je većini turista dosadio "masovni turizam&qu...
Kako sakriti radijatore II
Nadovezujući se na nedavni post javio nam se Dado (inače pra...
Osječka buvlja pijaca
Svake nedjelje prijepodne, bilo da je +35 ili -10, na čuvenu...
Drvo – vječna inspiracija
Drvo je za većinu od nas najdraži materijal koji volimoposje...
Orange Room: snježna pahuljica
Za početak vam je potrebna teglica ili čaša. Ako korisitite ...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM