default image for post
Kolonijalni stil
March 14, 2011  |  Boje i Stilovi, INTERIJERI

Kolonijalni stil nastaje miješanjem zapadne kulture i kulture zemalja koje su osvajali kolonijalni osvajači Engleska, Francuska, Španjolska i Portugal. Kombinira se već postojeći stil s kulturom uređenja interijera novih, tada vrlo egzotičnih zemalja kao što su Indija i ostale zemlje (Daleki istok, Karibi, Afrika).

 

 

 

Kolonisti sa sobom donose namještaj iz matičnih zemalja te ga kombiniraju sa namještajem starosjedilaca. Također pri povratku u domovinu donose namještaj raznih zemalja. Tako nastaje miješanje stilova u objema zemljama.

Krevet s baldahinom

Egzotični elementi se najviše izražavaju u korištenju drveta mahagonija, tikovine i eukaliptusa za izradu ormara sa puno rezbarenih elemenata , te upotreba ratana i bambusa od kojih se pletenjem prave kreveti, fotelje i stolice. Koriste se i nježno pletene čipkaste tkanine, a nezaobilazan detalj su i baldahini s mrežama protiv komaraca u spavaonicama. Ukrasni predmeti su često izrađeni od kositra, slonovače i kornjačevine. Figurice životinja su najčešće od drveta.

Španjolski kolonijalni stil

Na podovima osim drveta često možemo pronaći i keramičke pločice, a zidovi su svijetlih boja.

Kolonijalni stil nalazimo i u Sj. Americi gdje je prevladavao u plantažnim kućama američkog juga.

Boje koje prevladavaju u interijeru su sve nijanse zemljanih boja, od boje cigle do gotovo crno-smeđe te svijetle slonovače, žute i zelene. Za namještaj je bitno da se izgledom vidi da je “ručno” rađen s čak ponekom i nesavršenošću koja daje poseban šarm.

Stol od tikovine iz Indonezije

Poslijednjih nekoliko godina od kada je krenio bum uvozne robe iz Kine , na našem tržištu mogu se pronaći i parketi od bambusa koji su kvalitetni zbog svoje izrazite tvrdoće, a mogu se naći u više boja i dezena (načina lijepljenja bambusovih lamelica), a i dosta uvoznika nudi egzotičan namještaj od tikovine, mahagonija, bambusa, ratana i sl.

Detalji kojima možete obogatiti interijer su svakako i razne posudice, zdjelice ili figurice kojima donosite dašak egzotike u svoj dom, a možete ih vrlo lijepo uklopiti  u već postojeći stil uređenja doma.

U egzotičnom stilu možete urediti i svoje terase ili balkone. Na terasu objesite mrežu za ležanje, stavite i prozračne zavjese koje osim što štite od insekata nude i ugodnu atmosferu u toplim večerima na zraku koja su konačno pred nama. Pokoja svijeća ili lampa od ratana, palme, puno udobnih jastuka i ugodna glazba dodaci su koji nas mogu odvesti s terase u daleke krajeve barem u mislima…

Ovaj šank bi zasigurno bio zvijezda svake kućne zabave...

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi. 

Možda vas zanima...

Crveno - crvene kuhinje
Ponekad moramo priznati da neke stvari ne možemo bolje z...
Budoar – carstvo ženskih tajni
U vrijeme kada su se nosile krinoline dame iz visokog druš...
Vikend inspiracija - prugice
Prugice na zidu, prugice na namještaju, prugice na posteljin...
Abonos – drvo koje piše povijest
"Nisam ja pronašao abonos, pronašao je on mene"...
Kućica iz snova: Ladanjski stil
U ovoj 200 godina staroj kolibi ili cottage kako je Englezi ...
Interijer: Mala fabrika ukusa
Svi mi uživamo u odličnom jelu, ali i izgled interijera rest...

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM