Kamen po kamen V – uređenje interijera

Nakon završenih radova na novom krovu i fasadi, posao renoviranja premjestio se u unutrašnjost. Ako ste vidjeli kako je izgledala kuća izvana, tako je otprilike izgledala i iznutra.

Napuštena već desetljećima, služila je kao spremište za stari namještaj, a i koke iz obližnjeg susjedstva su se udobno smjestile u nju. Možda još pokoja životinjica na koju ne volim ni pomisliti…

Jedina peć u kući.

Žbukani zidovi puni su vlage i plijesni, a na podu, naravno, zemlja, baš kao nekada. Miris ustajalog zraka nimalo ugodan… al mene ne smeta. Ja vidim kako bi sve moglo jednom u budućnosti izgledati. Bitno mi je samo da mi garantiraju da se ispod ružne žbuke krije bijeli kamen.

Rijetki starosjedioci su uzbuđeni jer stižu novi stanovnici u selo koje uglavnom svi napuštaju desetljećima pa navraćaju i znatiželjno zapitkuju. Čude se i gledaju me ispod oka dok  ja sa uzdahom oduševljenja proučavam unutrašnjost.

Stare grede u prizemlju pocrnjele su od dima i starosti. Navodno su iz obližnje hrastove šume ponad sela sjekirom napravljene, tako se nekada radilo, nije bilo pilane da pomogne. Nešto mi spominju da bi ih valjalo promijeniti jer su stare i trule, dok ja samo šutim i mislim si nek pričaju…

Stanje prostorija na katu nije ništa bolje, vlaga, loša žbuka. Sve će se to morati otući do kamena. Kako se ukusi mijenjaju.. nekada je bilo in sakriti kamene zidove, a ja jedva čekam da ih dovedem u vidljivo stanje. To ipak ne bi trebao biti preveliki problem, žbuka nije prečvrsta i lako će se moći očistiti.

Sobe na katu imaju nekakve ploče podaskane po gredama. To ćemo skinuti i otvoriti visinu potkrovlja sa jedva nešto preko 2 metra na skoro 4 metra.

Žbuka otučena i ploče skinute, već izgleda bolje, zar ne?

Ovo već ide polako u dobrom smjeru, al ima još posla do finiša... razvođenje kabela od struje po fugama, fugiranje, bojanje stropa...

Nakon još malo "glancanja" kamena. A ovaj prastari prozor? E, i on će naći svoje mjesto, najvjerojatnije u obliku zidne lampe...

Stanje stropa u dijelu kuće koja je nekada bila pojata (tu je spavao konj Gidran), a u planu je dnevni boravak na dva nivoa.

Grede u pojati nažalost nismo mogli ostaviti, bile su preloše, ali su sačuvane da se iskoriste makar kao ukras. Nove, lijepljene da bi bile čvršće, su postavljene i podaskane brodskim podom. Slika ispod pokazuje isti strop kao i gornja. Ima malo razlike, zar ne?

Donja prostorija - dva nivoa će povezivati drvene stepenice, otvor je trebao biti širi.. al što ćeš, makla sam se od majstora koju sekundu... lamelirane grede su rađene po narudžbi dimenzija 18x12 cm, ako nekog zanima.

Još malo novih greda...

Ovo je gornji dio pojate nakon postavljanja katne konstrukcije. Na grede je pokucan brodski pod koji će i ostati takav.

Ups, evo i njih! Al su majstori brzi.. u prizemlju su već razvučene instalacije za grijanje u podu. Pločice idu u cijelo prizemlje, a daščani pod na kat.

Ovo je mjesto gdje sada počinju stepenice. Tako je izgledalo prije sređivanja - kamen i zemlja. Morali smo ukopavati pod pola metra zbog visine, zatim izolacija, pa glazura. Kako je kuća ukopana u zemlju na kosom terenu malo su nam se temelji (suhozid) uzdrmali prilikom radova, al su 60 cm debeli zidovi ipak izdržali. I malo betona za učvršćenje temelja moralo je biti uporijebljeno.

Ograda otvora na katu pojate. Naravno, nije onakava baš kakvu sam željela, ali i to ćemo popraviti koliko se može.

Sama kuća se sastoji od dva dijela. Prvobitne kuće i naknadno dozidane pojate. Sada je to jedna cjelina. Kuća je ukopana na kosom terenu (visinska razlika je vrlo velika), tako da na sjevernom dijelu se ulazi na kat, a u južnom u prizemlje. Veliki problem predstavljalo je što se u svaku od 4 prostorije ulazilo direktno izvana, nije postojala komunikacija između soba u kući. Nakon puno skica i crtanja pao je plan probijanja vrata na katu na nosivom zidu.. nije baš po preporuci statičara, al to se moralo napraviti. I volia! Vrata su uspješno probijena i gore i u prizemlju pa se kućom hoda bez izlaska van.

Evo probijenih vrata na katu ko da su oduvijek tu, a i zid se nije urušio. Ovaj neophodni betonski nadvoj će se naravno sakriti.

I nova vrata u prizemlju. Nevjerojatno, ali istinito - iz sobe u sobu se može ići bez izlaženja van.

Rustikalna žbuka s pržinom...

I struja se razvodi!

I vrijeme je da se razmišlja o mojoj slaboj točki…rasvjeti! Sanjam o plisiranoj keramičkoj rasvjeti Il fanale ili Ferroluce, ali gledajući cijene i broj rasvjetnih tijela koje trebamo, bojim se da će ići neka jeftinija opcija.

Ovo je hrpica starih alata nađenih u kući, čemu služi tek ću otkriti... nešto je navodno i Gidranovo. Prvi dan kad smo došli vidjeti kuću našli smo njegovu potkovu, to mi se učinilo kao dobar znak. Sigurno nije ni slutio tko će jednog dana stanovati u njegovoj kući.

Ne mogu vjerovati, ali napokon je došao red da razmišljam i o najslađem dijelu – uređenju interijera! Sve nekako ide na dobro, pronašla sam konačno i stolara koji je spreman popraviti stari namještaj koji sam već prije kupila. Ovo proljeće me čeka puno šmirglanja i bojanja.

Evo pogled na jednog primjerka spremnog da mu se udahne novi život. O tome drugi put.

Projekt: Kamena kuća

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Drvo, kamen i željezo – rustikalni stil
Kada bih vam onako u par riječi trebala opisati mo...
Kamen po kamen – palača I
Oduvijek me je fascinirao kamen. Možda djelomično i zato jer...
Kamen po kamen IV - uređenje fasade
Nakon novog krova koji je uspješno preživio i prvu zimu, na ...
Bijeli rustikalni interijer
Prekrasna obnovljena kuća u rustikalnom stilu u selu d’Uzège...
Kućica iz snova – jug Afrike
Oni kojima sam dosadila s bijelim/rustikalnim/shabby...
Uradi sam: obnovljeni namještaj u shabby chic-u
Sigurna sam da većina od nas ima neku zaboravljenu drvenu kl...

6 Comments


 1. Prekrasno !!!!!!!!!
  Napokon netko tko ima smisla za uređenje, tko ne devastira starine, i tko će im ponovo vratiti stari sjaj.
  Moja preporuka za rustikalna keramička tijela…..keramička radionica Merania u Labinu, imaju internet stranicu, pa možete vidjeti što nude. Ručni rad, prekrasne stvari.
  Željno išćekujem slijedeću fazu uređenja kamene ljepotice.
  Dobar vjetar u leđa želim.
  pozdravvvvvvvvvvvv.

  • Mirela hvala na savjetu! Čula sam za tu radionicu i željno iščekujem prvu priliku da vidim keramiku uživo :)
   Ova talijanska oduševljava kvalitetom i duzajnom, ali cijene su mi ipak malo pretjerane.
   Domaće mi je nekako draže, malo je rustikalnije, jednostavnije, a mislim da će i bolje pristajati u kuću koja nije nikada bila bogataška, nego obična seljačka. Zato mislim da ću se odlučiti za Istrijane.

 2. mene zanima tehnika i čime su čistili ovaj kamen da se na kraju dobije ovakav izgled…jesu li ga impregnirali

  • Kamen iznutra je čišćen samo žičanim četkama, a izvana je pjeskaren. Nije korištena impregnacija iako me nagovaraju. Nemam iskustva s njome, ali razmišljam o tome. Prvo ću eksperimentirati na manjem dijelu jer ne bih željela promjenu boje ili nešto drugo.

   Pozdrav!

 3. Slucajno sam naleteo na ovaj sajt listajuci slike vikendica. Prelepo izgleda, igrom slucaja sam montirao stepeniste, krevete… svaka cast, nikad se bolje nisam naspavao iako samo par sati, 3-4 sata. Odlican vazduh, priroda i komsiluk. Pozdrav!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM