default image for post
Sajam antikviteta Osijek
September 3, 2011  |  Buvljak &Co., Događaji, LIFESTYLE

Svake prve subote u mjesecu, sada već “tradicionalno” što bismo mi tako rado rekli, održava se Sajam antikviteta u osječkoj baroknoj Tvrđi. Kako vas već poduže nisam izvjestila što se tamo događa donosim vam kratki pregled ponude. Poneke izlagače sada već i prepoznajem, a poneki se čine novi. Uglavnom, čini mi se da veće ponude i većeg zanimanja kupaca nije bilo tako skoro. Barem tako antikvari tvrde, da im je ovo jedan od boljih sajmova.

Iako se najviše, kao i obično, kupuju sitnice do 100 kn, bilo je i većih prodaja. Nešto su pridonijeli i turisti s dvaju crusera (Englezi i Japanci) koji se se ovog žarkog subotnjeg prijepodneva zatekli u Osijeku. Tako mi se jedan raspričani prodavač pohvalio da je prodao staru radio stanicu iz doba JNA jednom Englezu koji je za nju izdvojio 300 kuna.

Mjesta za sve izlagače na klupama nije bilo dovoljno pa ih je dosta rasprostrlo ćilime ili su naprosto svoje izloške poslagali na kaldrmu. Oko štandova je bila gužva, a početnu cijenu dalo se uvijek srušiti za koju kunicu.

Ako ste kao i ja uvijek zadivljeni ponekom sasvim (ne)potrebnom sitnicom, bolje vam je na sajam doći praznog novčanika, jer ćete uvijek nepredviđeno potrošiti više nego što ste planirali. Ponuda namještaja je bila kao i obično najlošija, ali zato razno-raznih uporabnih i onih drugih predmeta je bila više nego dobra: od keramike, kristala, lampi, mesinganih stvarčica, satova, starih telefona, HI-FI uređaja, znački, starog novca, razglednica, vojnih relikvija…ali i ponekog predmeta za koje se čudim kad su brže-bolje već postali antikvitet.

Ako se iduće prve subote u mjesecu zateknete u blizini Osijeka navratite, nećete požaliti, jer se nudi i odličan izbor vina, sireva, džemova i ostalih gastro delicija lokalnih malih proizvođača.

Donosim vam pregled izložaka koji su mi “zapeli” za oko, koliko su stari i da li su zaista ono za što ih antikvari predstavljaju neću suditi, samo vam prenosim njihove riječi.

Seoski Alt Deutsch kredenc restauriran u shabby chic-u iz okolice Valpova kn 2000

Klupica s ornamentima istog ponuđača kn 1300

"Mustre" za zidove: valjak kn 40, s držačem kn 150

Namještaj prepun crvotočina nepoznate cijene

Neispravne singerice kn 150

Ovo mi se najviše svidjelo: stare sifon boce u originalnom sanduku. Cijena nepoznata, prodavač nije bio u blizini. I bolje, zbilja ne znam što bih s njima...ma lažem vas, znam, možda me dočekaju i idući sajam...

Hrpa zahrđalih starih ključeva 2-10 kn

Francuski revolver iz sredine 19.st, kn 1000

Veliko zanimanje je bilo i za long-plejke, kn 10-20

Ručno tkano platno, kn 20-50/m ovisno o finoći

Mesingani mlinac za kavu, kn 40

Drvena krletka stara 100-njak godina, kn 800

I za kraj...moj ulov: brodska svjetiljka, cijena nepoznata :)

Foto: Pinto

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Ekološki namještaji
DAN PLANETE ZEMLJE Za sve one koji se žale na količinu ...
Staro, starije, najstarije …
Ludovanje za starim i pohabanim namještajem doživjelo je vrh...
Vikend inspiracija - prugice
Prugice na zidu, prugice na namještaju, prugice na posteljin...
U šetnji s gljivarima
Lijepo nedjeljno prijepodne odlučili smo provesti u prirodi ...
Interijeri: Bez komentara
Još jedan veseli rustikalni interijer prepun zanimljivih det...
Kofer kao inspiracija
Ako se na nekom buljaku ili tavanu svoje tete dočepate staro...

9 Comments


 1. Sve izgleda sjajno, definitvno ću staviti na popis za posjetiti drugi put u Osijeku… a ovih dana si baš razmišljam da trebam do hrelića čim malo popusti pržiona :)

 2. Wow, ovo izgleda super i moram priznati, čak i jeftinije od Hrelića. Naravno, cjenkanje je uvijek u igri, ali… Brodski fenjer je mrak! Privukle su me sifon boce, mmm… :)

 3. ima malo dalje jedan pub, imaju puuuno vrsta piva i delaju super biftek s povrćem…
  :)

 4. Predivno!!!Obožavam sve starine i one obnovljene.Na Cvjetnom u Zgb. je isto krasno,kupila sam mesinganu policu za kuhinju za 130 kn.Nego zanima me mogu li ja ići unajmiti štand i prodavati?Čula sam da treba imati obrt ili slično…
  Pozdrav!!!

 5. Wow, divota jedna. Ključevi, platno i mustre za zidove moji su favoriti, definitivno.
  Hrelić me dugo nije vidio, ali morat ću, tvoje fotke su me podsjetile na divotu prebiranja po starim stvarima i cjenkanja.
  Lijep pozdrav :) )

 6. Hvala na reportazi, uzivala sam setajuci s tobom Tvrđom:-))
  Dolazim dva puta godisnje u Vukovar i to nije nikad prva subota u mjesecu da sam tamo:-(( Valjke s mustrama trazim….nadam se, da cu ih ovaj puta nabaviti:-))

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM