Kakvu kavu možemo piti kod kuće
September 5, 2011  |  Gastro, LIFESTYLE

Kf by Egor N

Kada nekog posjetite, obično vas ponudi s kavom. Nekada je to bila “turska“, a danas sve češće nekakva instant kava. Niti je ono nekada zaista bila turska, niti je danas instant kava uopće kava. Turci ne piju kavu, nego uglavnom čaj od jabuke, tako su mi u mojih desetak posjeta Istanbulu objasnili ljudi koji su tamo rođeni.

Nikada nisam u Istanbulu pio kavu, makar su mi na nekim mjestima (Kapali Čaršija) nudili neki oblik. Zovu ga “kahva”. U hotelu Bosphorus sam uglavnom pio talijanski espresso. Dakle ono što mislimo da je “turska” zapravo je bosanska kava.

Instant kava je često napitak s okusom kave. Isto kao što je instant juha u vrećici zapravo glutaminatska osnova. Nije to juha od kosti ili povrća. Uostalom velike tvornice takve “kave” na tržištu kupuju vrlo malo prave kave. Približno oko 10% količine koje prodaju kao “instant”. U velikim lancima brendovi kave uglavnom su samo tržišne marke i rijetko imaju tvornice u sastavu. Čak i globalni igrači.

Capuccino by Juanjo Seixas

Što piti kod kuće

Uglavnom sam pripremao Twiningsov Earl Grey, dok mi pravi englezi nisu rekli da je to brend za turiste i da oni piju čaj koji je sasvim drukčiji. Moj espresso aparat kupljen u Italiji nije mogao ponuditi onu kvalitetu espressa koju može ponuditi prosječni kafić. Razlika je u fizičkim karakteristikama strojeva. I u cijeni, jer profesionalni stroj daje bolju kvalitetu. Nikako ne tvrdim da oni kućni espresso strojevi ne valjaju, ali moj je u podrumu.

Ona bosanska kava za koju smo mislili da je turska se radi na slijedeći način: preprži se u džezvi određena količina kave, pa se prelije vodom koja tek što nije ključala, malo odstoji i ponudi se. Šečer se nudi u kockama, a obično se uzima posebno umačući kocke u kavu i cuclajući ih.

Kavu za tursku kavu moramo posebno mljeti, najbolje prije same pripreme. Razlog je u tome da kava nakon mljevenja hlapi. To možemo isprobati i sami, ako pomirišimo kavu odmah nakon mljevenja i nakon nekoliko sati. Dobro zatvorena posuda samo ublažava taj efekt.

Trenutno sve veću popularnost stječu razne nordijske varijante pripreme kave, zapravo nešto slično filter kavi kakvu mi mislimo da poznajemo u našim krajevima. Trenutni hit je aeropress, jednostavnost, majstorstvo i mogućnost brojnih varijanti. Kliknite ovdje da biste se upoznali s napravom.

Zašto aeropress?

Priprema se topao, ali se može piti i ohlađen. Za uporabu koristimo pravu kavu koju možemo nabaviti gdje želimo. Bitno je da je nabavimo u zrnu, tako da je prije uporabe meljemo na već određenu veličinu zrna. Filtare mijenjamo i bacamo nakon uporabe. Kavu možemo kupovati komercijalnu u trgovačkim lancima, brendiranu s raznim brendovima ili speciality coffee koju nabavljamo od probranih pržionica s interneta.

Prilikom nabave kave s interneta jako je važno da bude svježa, odstajala najviše do tri mjeseca, u što je uračunat i put do nas. Biranje web shopa s kavom je jako važno, tu glavnu ulogu imaju kupci. Njihova mišljenja iznešena preko facebooka ili twittera su za nas glavna preporuka. Pazite, kupci, coffee gekovi, a ne ignoranti ili slučajni prolaznici. Igranje s takozvanim “fair trade” trgovinama može biti opasno jer je kod njih kontrola kvalitete mala. Vi tako najsiromašnijim beračima kave ne pomažete, nego vlasniku plantaže koji je platio za naljepnicu “fair trade”.

U Hrvatskoj ludo dobre kave možete nabaviti i kod Nika Orosija u njegovom Eliscaffeu, a cijena po kili je približno ista onima iste vrhunske kvalitete, ali bez troškova dostave – shipinga.

Still Coffee by Geoff Powell

Moka

U Istri i dalmaciji je uvriježen talijanski način pripreme u posudi klepsidrastoga oblika od lijevanoga aluminija “moka”. Ako meljete svježu kavu i pazite na uputstva, konzultirate se s kojom starom nonicom, nabavite kavu na načine koje smo opisali, uspjeh je osiguran.

Darko Horvatić

kofikofi

Možda vas zanima...

Put putujem Istanbul
U STANBOLU NA BOSPORU Čudnom igrom slučaja, nakon o...
Zemlja iz ptičje perspektive
Zemlja iz ptičje perspektive viđena očima fotografa i pilota...
Osječka buvlja pijaca
Svake nedjelje prijepodne, bilo da je +35 ili -10, na čuvenu...
Orange Room: snježna pahuljica
Za početak vam je potrebna teglica ili čaša. Ako korisitite ...
Zdravo spavanje
Spavanje je prirodno stanje mirovanja organizma u kojem prov...
Isprintajte kalendar
Odavno su prošla vremena kada smo morali u knjižare po zidne...

8 Comments


 1. I moja iskustva su da Turci piju čaj, kavu su mi nudili “naši” koji su se tamo skrasili…
  Ovaj aeropress sistem mi je zanimljiv, rado bih probala takovu kavu :)

  • probao sam ga kod Nika, i još na nekoliko mjesta, fale mi dvije varijable: mlinac i kava. Ono prvo sam odabrao kao i ekipa kojima sam fan i košta oko 250 dolara, a ono drugo se moram pobrinuti za kontinuiranu isporuku. Onda sam našao ručni mlinac, onaj prvi je imao keramičke noževe i sada se spremam za akciju eBay ili Amazon :-)
   Zapravo, nekako se veselim poštaru iako još nisam odabrao komplet :9

 2. Nikada nisam mogla “provariti” instant kave, čak i kad je Nescaffe bio na vrhuncu slave. Sam miris tog “pripravka” izaziva visceralne reakcije kod mene. Nisam ni znala da pijem bosansku kavu. Sviđa mi se taj ritual prženja kave (nije li to najljepši miris u nedjeljno jutro?) i male šalice…na točkice po mogućnosti! Kavu nabavljam od prijatelja koji ima manju prehrambenu industriju i moram priznati da je okusom i teksturom posve drugačija od svih koje sam probala sa polica dućana. Do ovih ekskluzivnijih još nisam došla… Ako nastavim čitati ove postove, dat ću se nagovoriti na svašta! :)

  • Tu ti dolazi jedan veliki problem, što više znaš, a sve ti se jako brzo otkriva, letvica se podiže i manje ti toga paše. Uskoro navršavam 6 mjeseci druženja s kavom i jako mi je teško u zagrebu popiti kavu.
   Bosanska kava, ona priča da ako prebrzo popiješ ne stoji, a oni ne piju iz šalice, nego iz filđana :-) razlika je što filđan nema ručku, pa moraš držati za samu šalicu i osjetiti toplinu, ako je prevruće za prste, očito je i za jezik i nepce :-) tu su bosanci napredniji od talijana…
   Police dućana su isto kao i dnevne novine i dnevnik na tv – mainstream – za odumirući dio populacije… sve što možeš trebaš nabaviti od malih proizvođača… Umjesto novina – blogovi :) ))

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM