Cool blogovi: Eno-gastro-mama
September 12, 2011  |  Cool Blogovi, Gastro, Intervju

-Tko je krije iza imena Eno-gastro-mama?

Marinela Prodan, …33 godine. Supruga i ponosna mama prekrasnog sina. Živim i radim u Rijeci…

Zajedno sa suprugom  uživam u kuhanju, otkrivanju novih namirnica, svijeta dobrih vina i svega što nam ovaj prekrasan svijet nudi (a sve što je potrebno jest samo okrenuti se oko sebe gledati, dotaknuti, pomirisati i osluhnuti).

Uživamo u životu, u malim stvarima, a s nama uživa i naš sin dok  mi uživamo gledajući njega kako raste i otkriva svijet. Svaki njegov osmijeh je neprocjenjiv. Prekrasno je biti mama.

-Sjećam se da sam otkrila tvoj blog nedugo nakon što si ga pokrenula i pomislila: Au.. ovo će biti nešto dobro! Odakle ideja o pokretanju bloga?

Hvala Majo, drago mi je da me pratiš od početka kao u ostalom i ja Prozor u dom koji je jedan od mojih omiljenih blogova.

“ENO-GASTRO-MAMA JE UKRATKO BLOG JEDNE MAME KOJA UŽIVA U ŽIVOTU, HRANI I VINU…”Kako je sve krenulo? Kako to obično biva nakon niza godina pisanja po starim bilježnicama, papirićima,  isprobanih jela i vina, raznoraznih iznenađenja i anegdota u kuhinji i za stolom…svako malo bih pomislila kako mi je žao što nisam zapisala neke recepte i dojmove o hrani koju s užitkom pripremam te o vinima koja degustiram zajedno sa obitelji i prijateljima. Potaknuta jednom dobro pripremljenom večerom i jednako dobrom bocom vina odlučila sam da ću početi pisati blog i ubuduće svoje dojmove bilježiti i podijeliti sa svojim prijateljima i svima ostalima koji vole uživati u životu, dobroj hrani, dobrim vinima, kao i ja.

Razmišljala sam o raznim imenima kada sam odlučila početi pisati blog, a eno-gastro-mama  je  ono  što me najbolje opisuje i u čemu najviše uživam: biti mama, supruga i uživati u malim stvarima koje čine život ljepšim.

-Odakle tolika ljubav prema kuhanju i eksperimentiranju s hranom i vinima?

Jednostavno volim uživati u životu, u malim stvarima, u svemu što radim. Kuhanje nikad ne doživljavam kao napor. Uživam u kuhanju. Već kad je gotov današnji ručak pitamo se „što ćemo sutra finog kuhati i papati“. “Svijet vina je za mene čaroban svijet kojeg svakoga dana iznova otkrivam i u kojem se uvijek mogu oduševiti nečim novim.”Danas uz ionako prebrzi tempo života bitno je iskoristiti svaku minutu, pa stoga smatram da i kuhanje treba  iskoristiti kao vrijeme za druženje s obitelji i prijateljima.

Uz  dobru hranu uvijek idu i dobra vina. Kada sam krenula ozbiljnije kuhati za vrijeme studija tada sam počela i ozbiljnije pristupati vinima. Svijet vina je za mene čaroban svijet kojeg svakoga dana iznova otkrivam i u kojem se uvijek mogu oduševiti nečim novim.

Konstantno se educiram. Čitam stručne časopise, kuharice, gledam emisije o hrani, pratim svjetske trendove i chefove, educiram se o načinu pripreme hrane, nastojim savladati uvijek nove tehnike pripreme. Naravno, navedno vrijedi i za vina.


-Uspijevaš li pomiriti sve svoje uloge: kao zaposlena žena, supruga, majka i vješta kuharica? Zapravo te želim pitati kada uopće uspiješ isprobati tolika jela?

Osnova svega je uvijek ljubav. Kuhanje je za mene dnevni ritual u kojem uživam sa svojom obitelji. Nema ničeg bez ljubavi. Potrebno je uključiti sva svoja osjetila i sve ukućane u proces pripreme jela. Naravno tu je i zadovoljstvo kada se obitelj i prijatelji nakon toga okupe oko stola i uživaju u jelima. Uvijek kažem da je ritual u kojem uživa cijela obitelj, a kojeg će se djeca sjećati kad odrastu.

Kao i svaka zaposlena žena, preko tjedna imam malo vremena za pripremu jela. No, smatram da se dobar ručak može napraviti čak i kad dođeš kući  s posla umoran koristeći zdrave i svježe namirnice u samo dvadesetak minuta. Kuhanje nikad ne doživljavam kao napor. Uživam u kuhanju.. Kad nemam vremena kuham prema svojim provjerenim receptima, kad imam vremena (uglavnom vikendom) isprobavam nove.

-Danas si već poznata blogerica i široj javnosti. Reci nam nešto o svom sudjelovanju na portalu Zdrava krava i u grupi Taste of Croatia…

Osnova recepata koje pišem za portal Zdrava krava je mediteranska kuhinja i sezonske namirnice, s naglaskom na korištenju zdravijih namirnica i s posebnim naglaskom na neke u nas zanemarene ili zaboravljene namirnice (npr. bundeva, proso, ječam, čičoka, nar) ili namirnice koje se koriste uvijek na iste načine kao što su kesteni u kolačima, a zaboravlja se koliko se drugih odličnih jela može napraviti sa ovom namirnicom.   Cilj je potaknuti čitatelje da posegnu za zdravim namirnicama koje će obogatiti njihov jelovnik, a u kojima će uživati i u pripremi i u samom jelu.

Zdrava prehrana je  za mene mediteranska prehrana prema sezonskim namirnicama, jesti sve od voća, povrća, ribe i mesa, mlijeka, jogurta i sireva…- svega onoga što se u određeno godišnje doba nudi. Jesti sve, jesti umjereno, jesti redovito i jesti s „guštom“!  Svatko može naučiti zdravo kuhati i jesti!

Taste of Croatia

Najveća vrijednost bloga Eno-gastro-mama je što sam stekla i nove prijatelje koji dijele zajedničku strast prema hrani i vinu. Blogeri se redovno druže i komentiraju online, ali se aktivno druže i offline.  Iz tih blogerskih druženja nastala je i suradnja na zajedničkom projektu Taste of Croatia na kojem pišemo o preporukama i osobnim iskustvima o hrvatskoj gastronomiji i vinima. Pokretač projekta je Morana Zibar – Gurwoman , a članovi Goran Zgrablić- Manjada, Lada Radin – GastroLada i  ja.

Važno je naglasiti da preporučujemo isključivo ono što smo sami probali i fotografirali. Dakle, na popisu se ne nalazi, niti se neće naći niti jedan restoran ili proizvod zato što je netko za to platio.

TASTE OF CROATIAinternetski je vodič kroz najbolje od enogastronomije Hrvatske. Za razliku od sličnih postojećih projekata, Taste of Croatia prvi je vodič koji osim web-stranice nudi mogućnost pristupa informacijama putem aplikacije na smartphone mobilnim uređajima. Taste of Croatia smartphone aplikacija za sustav Android prva je gastronomska aplikacija-vodič na hrvatskom tržištu. Aplikacija funkcionira na principu geolociranja i korisniku omogućava da u svojoj neposrednoj blizini pronađe preporučene restorane, konobe, agroturizme, vinare i lokalne proizvođače. Projekt je namijenjen uglavnom stranim turistima (jer su tekstovi na engleskom jeziku), ali i domaćima, kojima treba pouzdana preporuka kada razmišljaju kamo bi otišli pojesti nešto kvalitetno i tipično za Hrvatsku, zemlju koju možda prvi put posjećuju.

-Znamo da EGM izvrsno kuha, ponudi li se ponekad i Tata zaprljati pregaču?

Eno-gastro-tata kuha jednako dobro kao i eno-gastro-mama, stoga povremeno na blogu možete pronaći i njegove najdraže recepte. Volimo zajedno kuhati i vrlo često su recepti na blogu rezultat zajedničkih razmišljanja i pripreme.

EGM budnim okom nadgleda stanje u vinogradu

-Sprema li nam EGM možda uskoro neko iznenađenje?

Za sada slijedi serijal Moje ljeto u kojem ćete čitati o mojim ljetnim eno-gastro avanturama, a zatim novi zanimljivi recepti.  Iznenađenja i igara će svakako biti.

-Za kraj nam otkrij nekoliko korisnih savjeta ili neki omiljeni kratki recept za kuharice koje ne vole dugo boraviti u kuhinji.

Najvredniji alat u kuhinji je dobar nož.

Uvijek imajte razna sita, raznih veličina  jer nikad ne znate što će trebati pasirati da biste dobili finiju teksturu.

Priuštite si barem jednu dobru bakrenu padelu za rižota i karamel. Bolje provode temperaturu.

Kad blanširate povrće  neka voda prvo zakuha. Kad zakuha dodajte sol tako da voda bude slana kao more. Padela za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4.

Kao što sam već rekla uz malo volje i za dvadesetak minuta može se napraviti dobar brzi ručak.

Listu recepata možete pogledati na ovom linku: enogastromama-recepti

Foto: EGM

eno-gastro-mama

Možda vas zanima...

Kuhinja – duša svakog doma
Ako je dnevna soba srce svakog doma, onda je kuhinja sigur...
Lifestyle: Fotografija je strast
Fotografija je tehnika digitalnog ili kemijskog zapisivanj...
P.Hermé – najbolji slastičar na svijetu
Nakon duže stanke naš stručnjak za iće i piće Hrvoje se pono...
Šećer u kavi, da ili ne?
Poznavaoci piju kavu bez šećera, iako to nije neko pravi...
Dani vina i turizma u Osijeku
30. listopada i 1. rujna u Osijeku u baroknoj Tvrđi održani ...
Interijer: Mala fabrika ukusa
Svi mi uživamo u odličnom jelu, ali i izgled interijera rest...

5 Comments


  1. Odličan intervju, uživala sam… :)

  2. EG mama je prava ”mama”gastronomske blogosfere u Hrvata. i moj je blog jedan od njenih potomaka. Da nisam bio oduševljen njenim pisanjem, kuhanjem, fotografijama (i Ebbinim) vjerojatno nikad ne bi započeo s pisanjem bloga.
    Mama rulzzz!! :)

  3. Jedan od naših najboljih blogova, svaka čast! :) ))

  4. @ svi, hvala svima na lijepim riječima, osobito Wineandfood4you – drago mi je da sam djelomično “mama” ili “kuma” tvom blogu. Nit ću sretna dok god pišeš i mogu te čitati. :) Veliki pozdrav, EGM

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM