Šećer u kavi, da ili ne?
September 20, 2011  |  Gastro, LIFESTYLE

Poznavaoci piju kavu bez šećera, iako to nije neko pravilo, ali toga se drži većina njih. Obični ljudi, kao mi piju na različite načine, no uglavnom uspu šećer u kavu. Prilikom narudžbe kave uvijek dobijemo i vrećicu šećera, ponekada i keks, ali to je druga priča.

Kakve veze ima, zapravo, šećer s kavom?

Njegovo djelovanje kod velikog broja kavopija je uglavnom na želudac, te nas prisili na posjetu zahodu. Oslabi nam okus kave do te mjere da uglavnom ne možemo razlikovati kvalitetu. Od nedavno u ponudi boljih lokala su vrećice s smeđim i “običnim” bijelim šećerom. Zapravo se uglavnom radi o istome, samo je obojan, pa tko misli da je bolji onaj smeđi, samo naprijed. Vrlo rijetko nam nude šećer od trske u vrećicama.

Šećer se počeo nuditi uz kavu prema nekom verzijama u Italiji, gdje se miješaju dvije sorte kave: Arabica, koja stvara okus i Robusta koja stvara pjenicu, to je rečeno jako uopćeno. Arabici šećer ne treba, ali Robusti nije na odmet, pa je počelo.

Slijedeći razlog ubacivanja šećera je bio pad kvalitete kave, jer ako gostu ubacite šećer i naučite ga na njega, lakše ćete mu podvaliti lošu kavu koju on uopće neće moći razlikovati od one dobre. Konačno, treći razlog je, oglašavanje. Ta vrećica šećera je odličan medij za razna oglašavanja od lokala, do svakojakih potrepština.

Istina je negdje drugdje, ali nikako ne mogu ne spomenuti činjenicu da se espresso priprema od (uglavnom) sedam grama kave, a mi onda njemu ubacimo (obično) vrećicu od pet grama šećera. Tako da smo sigurno promijenili okus kavi. Ne možda, sigurno. Osim toga šećer spada u ona tri “otrova” koja bi trebali uzimati što manje i rijeđe: sol, brašno i šećer. To tvrde liječnici, ali i dobri šefovi kuhinja.

Konačno, da bi netko prestao piti kavu sa šećerom, potrebno je oko tjedan, dva vježbe i od tada šećer više nije u kavi. Probajte.

autor: Darko Horvatić

kofikofi

Možda vas zanima...

Zabavni parkovi – Gardaland
Na obali jezera Lago di Garda u sjevernoj Italiji u blizini ...
Luksuz na kalifornijski način
Ploveći internetskim bespućima naletih na slike luksuznih ...
Zimski mirisi i trendovi za zimu 2010/11
Stigli su nam i hladniji dani, na svu sreću još uvijek dov...
Idealni blagdanski pokloni za muškarce
Stižu nam zimski blagdani, za mnoge svakako najljepše doba u...
Čokoladna krema (''mousse'') sa zelenim čajem (à la Ebba)
Ovo je moja verzija jednostavnog i vrlo ukusnog Ebbinog ...
Muzej anđela
Znate li u kojem gradu spavaju anđeli? Ako ste ljubitelj ovi...

7 Comments


  1. probala sam više puta piti kavu bez šećera, ali mi se okus uglavnom ne sviđa… pila sam nedavno u Parisu neku mješavinu (iz dućana, ne u kafiću :D ) koja mi je bila jako fina s vrlo malo šećera, ali naravno da je ovdje ne mogu naći… ne znam točno kak se zove, prepoznala bi pakiranje da ga vidim :D

    • ja ne mogu opet zamisliti kavu sa šećerom, totalno mi pokvari okus. stvar navike, i ja sam prije pila slatku :)

      • to ti je stvar navike, ja sam počeo bez šećera kada sam prvi put počeo ići na teretanu. Bilo je teško u početku, ali kasnije se navikneš i… bez šećera ti više svaka kava nije ista :-) probaj Illy ili Lavazzu, možda u Osijeku kafić kraj hotela Osijek… ona kosa cesta prema Dravi, onaj gornji kafić koji ima neki atrij… tamo znaju napraviti kavu… tamo možeš početi… nemoj se igrati s Franckom! bar u prijelaznom razdoblju

  2. Definitivno NE!!!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM