Granny chic – bake su in!
October 10, 2011  |  Boje i Stilovi, Buvljak &Co., INTERIJERI

Granny chic stil je pojednostavljeno stil naših baka. Krenio je prvo s odjećom, a navodno su začetnice sestre Olsen. Kako to obično bude, ako je nešto ljudima lijepo i zanimljivo preseli se i u druge sfere života, tako se “bakin šik” prenio i na uređenje interijera.

Jedna od odlika tog stila koji je podvrsta vintage-a je i ručni rad, stoga ako ste zaboravili razne tehnike kojima su tako vješto baratale naše bake vrijeme je da osvježite sjećanje. Ručni radovi su definitivno in!

Porculanske figurice i tanjuri , čipkasti stolnjaci, starinske tapete, pleteni prekrivači na foteljama, starinske lutke na krevetima i rukotvorine… sve je to sada dopušteno, vjerovali ili ne.

A gobleni? Pa naravno i gobleni! Vrijeme je da ih skinete s tavana i obrišete prašinu s radova koji su se mjesecima strpljivo stvarali. Iskombinirajte stare i nove stvari i dobiti ćete unikatan izgled.

via

Shabby chic, granny chic, boudoir chic, industrial chic… u poplavi raznoraznih “chicova” vidljivo je da se inspiracija traži u prošlosti i da je skoro baš sve dozvoljeno. Bitno je biti svoj i originalan, stoga nemojte robovati trenutnoj modi, možda je baš vaš otkačeni stil i smisao za lijepo začetnik nekog novog šika…

Većina prikazanih fotografija prikazuje interijer blogerice Posy koja je cijelu svoju kuću uredila u bakinom duhu. Možda će vam se učiniti na trenutak previše, ali možda nađete i sami koju dobru ideju da je iskoristite na svoj način.

Mislim da je krajnje vrijeme da već prilikom iduće posjete baki “prekopate” njezine ormare i izvadite na svjetlo dana zaboravljene stvari… naravno, samo ako vam se ova vrsta šika svidjela! Vjerujem da bi se mnoge bake slatko smijale dok im objašnjavate kako je sada sve to zapravo moderno.


I mnogi mladi dizajneri inspiraciju su pronašli u sjećanju na prošlost. Oni samo tumače tradicionalno na nov i svjež način.

Ove predivne ručno kukičane tepihe od pamučnog prediva predstavio je Le Souk u svojoj trgovini.

slike:  flickr , MayaLee

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Crno-bele kuhinje
U današnje vreme ugradna moderna kuhinja zahteva mali mili...
Pink Pug Design
Pink Pug je mladi dizajnerski tim (duo) iz Poljske kojeg čin...
Šareni svijet Jane Coslick
Jane Coslik je američka dizajnerica interijera koja se p...
Naš prvi stan!
Danas vam u Kutku za čitatelje donosimo izgled stana mladog ...
Valentine Secret Card
Otkako znam za sebe nešto farbam, maljam, trackam, krojim, l...
Dizajneri: Eline Pellinkhof
Eline Pellinkhof je nizozemska dizajnerica ukrasnih papira i...

1 Comment


  1. Prelijepe ideje i radovi.. Hladni minimalizam čistog drvenog stola i ručno rađena kvalitetna čipka .. moj izbor!

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2018 · PROZOR U DOM