Razgledice iz Baranje: Villany
October 31, 2011  |  Gastro, Putovanja

Blizu hrvatske granice na mađarskoj strani Baranje smjestio se gradić Villany, najpoznatije vinsko mjesto Mađarske. Na pitomim obroncima Villany planine uzgajaju se najpoznatija crna vina Mađarske koja su se uspjela probiti kao prepoznatljiva i na europskom tržištu.

Na ovom submediteranskom klimatskom području vinova loza se uzgaja još od vremena Kelta i Rimljana. Tlo je pretežno lesno. Početkom 19. stoljeća ovo područje naseljavaju tzv. Donau Schwaben koji donose svoju kulturu. U vinogradima prevladavaju sorte frankovka, cabernet sauvignon, portugizac i merlot. Zahvaljujući i sredstvima europskih fondova ovaj kraj je doživio pravi turistički procvat pa je mnogo proizvođača osim u proizvodnju uložilo sredstva i u manje ugostiteljske objekte kušaonice-gostionice kojih u glavnoj ulici ima napretek. Kvalitetom (a i cijenom) ova vina su u rangu najpoznatijim crnim vinima u Europi, kažu znalci. Na svakom koraku se vidi napor lokalnog stanovništva da primjereno uredi okućnice i dvorišta.

Mi smo prekrasno nedjeljno poslijepodne proveli u šetnji koja nam je godila nakon kušanja lokalnih specijaliteta u obližnjoj čardi. Nismo mogli odoliti jelima od gušćje jetre, tako da nam nije bilo teško iz jelovnika odabrati: paštetu, perkelt i pečenu jetricu. Pašteta me je najviše oduševila, a poslužena je sa slatkim kruhom i slatkim džemom od crvenog luka. Ovoj deliciji nije odolio ni moj sin koji je zakleti neprijatelj luka.

Prvom prilikom opet ću put Villanya, ovaj put na turneju po podrumima.

O autoruMaja Zovko je urednica Prozora u dom. Zanimaju je rustikalni prostori, dizajn interijera i hand-made proizvodi.

Možda vas zanima...

Špiljski hotel u Turskoj
Nakon spominjanja (slučajna ili ne) već dva "otkačena&q...
Srednjovjekovni hotel Detenice, Češka
Mislim je je većini turista dosadio "masovni turizam&qu...
Gastro - slavonski čobanac
Kada spomenemo riječi "slavonska kuhinja" misl...
Neobični hoteli: V8 u Stuttgartu
Nepopravljivi ste zaljubljenik u automobile i volite putovat...
Seoski turizam : Zornića kuća
U neposrednoj blizini Beograda smjestilo se etno imanj...
Šećer u kavi, da ili ne?
Poznavaoci piju kavu bez šećera, iako to nije neko pravi...

1 Comment


  1. Naletjeh na ovaj članak čist’ slučajno. A ljubitelj sam dobre papice. Molio bih Maju (ili nekog čitatelja) da mi objasni kako stići najlakše do Vilanya i kakve su cijene hrane i pića. Neki kažu da je u Mađi sasvim jeftino. Al’ ja im ne vjerujem. Jest da su Mađari u krizi, ali ipak je to EU.Primaju li EUR ili se mora mijenjati u forinte?

Leave a Reply

Comment moderation is enabled, no need to resubmit any comments posted.

 

Copyright © 2017 · PROZOR U DOM